Planinarenje

Prehrana planinara

Read more ...Penjanje i ostalo muvanje po brdima iziskuje velike fizičke napore, za koje nam je potrebno mnogo energije (između 4000 i 5500cal dnevno). Energiju našem organizmu daju ugljikohidrati koji dolaze u obliku šećera. Zato je dobro u džepu jakne ili ruksaka imati čokoladu, grožđice, bombone, tablete glukoze kojima možeš uvijek brzo povratiti energiju.

Read more ...

Destinacije za one koji obožavaju pješačenje

Read more ...Ove destinacije namijenjene su ozbiljnim šetačima. Svaka od njih zahtijeva pluća u odličnom stanju, stabilne noge i dobru pripremu. Međutim, ako se odlučite za jednu od njih, bit ćete nagrađeni iskustvom koje ćete pamtiti cijeli život.

Na stranici lonelyplanet.com naveli su neke od najpoznatijih i najzanimljivijih staza za putnike koji vole pješačenje, pa tko voli, nek' izvoli:

Read more ...

Kad planinar postane poduzetnik

Read more ...Kao planinari oni su osvojili više vrhunaca preko osam tisuća metara. Kao poduzetnici organiziraju putovanja po čitavome svijetu uključujući i planinarenje. I njihovo poduzeće posluje vrlo uspješno.

Read more ...

Pravi bicikl se bira prema životnom stilu i navikama

Read more ...Boravak u planinama predstavlja svakako nezaboravan događaj. No, kako se ne živi samo od ljepote, za odlazak u prirodu potrebna je kvalitetna priprema. Staro planinarsko pravilo je da svatko za sebe nosi jelo i piće. Ako su u pitanju mali planinari, očekuje se pomoć roditelja.

Read more ...

Stepen teškoće u alpinizmu i veranju

Read more ...U tabelama uspona i teskoće uspona u opticaju su četiri (4) različite tabele, u zavisnosti od tipa terena: staza, stijena, snijeg, led, znači ono što se suprotstavlja ili ono na što alpinista nailazi na terenu tokom uspona i eventualnoj upotrebi alpinističke tehničke opreme. 

Read more ...

Zašto aktivno rublje?

Read more ...Zašto izabrati aktivno donje rublje? Iz prostog razloga - da bi stalno bili suhii i da bi se osjećali komforno kad počnete da perspirirate. Znojenje je jedan od prirodnih mehanizama tjela koji hlade organizam prilikom pregrijavanja. Projektovan specijalnom tehnologijom koja čini da vlaga isparava i ubrzava sušenje.

Read more ...

Mount Blanc - vodič i savjeti

Read more ...Mont Blanc sa svojih 4810 metara visine najviši je vrh Alpi i Zapadne Europe. Dio je to masiva sačinjenog od više vrhova i grebena što leže na granici Francuske i Italije. Lokacija samog vrha tema je mnogobrojnih polemika između dvije države od kojih svaka na zemljopisnoj karti povlači svoju liniju razgraničenja. 

Read more ...

Kampiranje: Najvažnija oprema i znanje o prirodi

Read more ...Uspješno i ugodno kampiranje jamče dobar odabir destinacije i društva, dobra organizacija te prije svega poznavanje osnovnih vještina. Odlučite li vikend ili godišnji odmor provesti u prirodi s obitelji ili društvom, prvo se pozabavite osnovnim priborom koji vam može zatrebati tijekom te pustolovine.

Read more ...

Kampiranje

Read more ...Kampiranje nije samo ugodno provođenje godišnjeg odmora ili ljetnih praznika. Kampiranje je cijeli jedan lifestyle čiji komercijalni počeci sežu u rane 1900-te, kada Thomas Hiram Holding, pionir kampiranja, izdaje svoj Priručnik za kampiranje. Popularnost kampiranja raste uslijed porasta procesa urbanizacije, kao odgovor na izoliranost zapadnjačkog sustava života.

Read more ...

NOĆENJE NA PLANINI - Ljetni uslovi

Read more ...Bivakovanje kao način boravka u planini može biti planiran, ali se može desiti da grupa ili pojedinac budu primorani da neplanirano provedu noć na otvorenom. Šta tada uraditi? Oni bez iskustva će se loše provesti i u najsretnijim okolnostima biće neispavani, umorni, gladni i žedni. Pa zašto se ne pripremiti za ovakav slučaj, koji može realno da se desi posjetiocu visokih planina?

Read more ...

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17