Biciklizam

Opaka vožnja – Južni Velebit

 

Read more ...

Tko god je jednom bio na Velebitu više nikad nemože biti ravnodušan prema njemu.

Read more ...

Biciklisti žive dulje

Read more ...

Užurban i stresan radni dan ne ostavlja puno vremena za tjelesnu aktivnost i bavljenje sportom. U usporedbi s drugim uobičajenim prijevoznim sredstvima, bicikl je daleko manje opasan po onečišćenje okoliša i time vrlo pozitivnog učinka na zdravlje ljudi koji voze bicikle.

Read more ...

Tlak u gumama kod brdskih bicikla

Read more ...

Dobar tlak u gumama na brdskom biciklu može učiniti veliku razliku u osjećaju u vožnji i kontroli bicikla. Previsok tlak u gumama smanjit će kontaktnu površinu gume s podlogom, čime se gubi dio kontrole. Prenizak tlak će za posljedicu imati

Read more ...

Sve prednosti vožnje biciklom

Read more ...

Žena koja ima oko 60 kilograma potrošit će čak 480 kalorija tijekom 60 minuta


Užurbani način života, posao i obiteljske obveze ne ostavljaju ti vremena za sport i rekreaciju? Ali zato ti vožnja bicikla do posla može biti savršena tjelovježba. Topli proljetni dani idealni su za vožnju bicikla, savršen su način rekreacije koji skida suvišne kilograme, zateže i oblikuje mišiće

Potrošnja kalorija ovisi o brzini i kilogramima


Rekreativna vožnja bicikla odlična je za stjecanje kondicije, smanjuje rizik od problema s visokim tlakom, povećava izdržljivost organizma, utječe na poboljšanje probave i smanjuje stres. Vožnja bicikla na lagan način sagorijeva kalorije i suvišne masnoće zbog čega se preporučuje onima koji žele smršavjeti. Žena koja ima oko 60 kilograma izgubit će čak 480 kalorija tijekom 60 minuta vožnje, ako vozi prosječnom brzinom od 20 do 25 km/h. Što je brža i intenzivnija vožnja, troši se i više kalorija. Tako, ako voziš 25 do 30 km/h trošiš do 600 kalorija, 30 do 35 km/h do 700 kalorija, a preko 35 km/h do 950 kalorija.

Vožnja bicikla oblikuje mišiće


Dok voziš bicikl aktivni su mišići potkoljenice, prednje i stražnje strane natkoljenice, mišići bedara i stražnjice, ali i trbušni mišići i mišići donjeg dijela leđa. Vožnja biciklom čuva i srce. Kardiovaskularne smetnje jedan su od najčešćih uzroka smrtnosti, osobito, ako imaš visok tlak i kolesterol. Vožnja bicikla pozitivno djeluje na ove probleme i podiže nivo energije.

Vožnja bicikla povećava energiju


Ako si umorna i bezvoljna, vožnja bicikla povećat će nivo energije za 20 posto i smanjiti umor za čak 65 posto. To se događa zato što biciklizam potiče mozak da luči dopamin, hormon povezan s količinom energije. Vožnja bicikla čuva zglobove. Dok voziš bicikl tijelo je u sjedećem položaju i nema opterećenja za zglobove, koljena i leđa, pa je manja mogućnost povrede. Bitno je da dobro postaviš visinu sjedala, odnosno da ne opterećuješ kralježnicu. Vožnjom bicikla kondicija će ti iz dana u dan biti sve bolja, osjećat ćeš se zdravije, opuštenije i zadovoljnije. Osnovni princip kod vožnje je da prvo povećaš frekvenciju broja treninga (broj vožnji tijekom tjedna), zatim udaljenost (trajanje treninga), pa tek na kraju intenzitet.

Ne trošiš benzin i ne treba ti vozačka dozvola


Uz sve navedeno bicikl ima i dodatne prednosti: za vožnju biciklom ne treba ti vozačka dozvola, a nećeš imati ni troškove za benzin. Na svako odredište stići ćeš brže nego pješke, a ako si u gradu za vrijeme prometne gužve brži si i od automobila i od javnog prijevoza. Tip bicikla odražava tvoju osobnost.

KAKO PRONAĆI VREMENA ZA TJELOVJEŽBU?

Read more ...

Tjelesna neaktivnost je veoma štetna za ljudsko zdravlje. Svi to znamo, ali se ipak ne želimo gnjaviti tjelovježbom. Smišljamo izlike kako bi izbjegli odlazak u teretanu. Pokušavamo to prikazati kao da nismo sami krivi što smo prezaposleni i što nemožemo pronaći dovoljno slobodnog vremena za tjelovježbu. Međutim, to su samo izgovori i u većini slučajeva nisu istina.

Read more ...

10 najvećih biciklističkih grešaka (i kako ih popraviti)

Read more ...Bilo da ste planinski biciklist ili cestovnjak, biciklisti su često svoji najgori neprijatelji, kada je u pitanju trening. Popravite svoju rutinu eliminacijom ovih deset uobičajenih grešaka.

Read more ...

Jeste li pripremili bicikl?

Read more ...1. Čišćenje bicikla

Ako ste prošle godine bicikl spremili bez čišćenja, krajnje je vrijeme da ga očistite.

Uzmite pamučnu krpu, kantu s vodom i univerzalno sredstco za čišćenje i krenite čistiti. Očistite bickl blata, paučine, pijeska, a u košarici (ako je imate) biste mogli naći i stare račune ili reklamne letke.

Read more ...

Energy Return Wheel: kotač za bicikl bez zraka

Read more ...Dizajner Brian Russell za tvrtku Britek osmislio je koristan proizvod- gumu za bicikl koja nije ispunjena zrakom.

Umjesto zraka,  Energy Return Wheel koristi rastezljivu gumu koja obavija kompozitne šipke napravljene od karbonskih nanocijevi.

Read more ...

Rogge odbio pozive da se biciklizam izbaci s olimpijskih igara

Read more ...Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge odbacio je pozive da se zbog posljednjih dopinških afera biciklizam izbaci s olimpijskih igara.

"Nije biciklizam kriv zbog posljednjih afera. Bilo bi pogrešno izbaciti biciklizam iz olimpijske obitelji. Ne smijemo kazniti ogromnu većinu poštenih sportaša," poručio je Rogge, pohvalivši akcije Međunarodne biciklističke federacije (UCI) u borbi protiv dopinga.

Read more ...

Izraelski izumitelj napravio najjeftiniji bicikl - od kartona!

Read more ...Izraelskom izumitelju Izharu Gafniju pala je na pamet zanimljiva ideja. Poželio je osmisliti praktičan kartonski bicikl pristupačne cijene - i u tome uspio.

Nakon što je nedavno čuo za čovjeka koji od kartona izradio kanu, to ga je potaklo na razmišljanje. U procesu nastanka razgovarao je s tri različita inženjera i oni su zaključili da je to nemoguće. Ali, to ga nije obeshrabrilo.

Read more ...

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17