Tlak u gumama kod brdskih bicikla

zmijskiugriz

Dobar tlak u gumama na brdskom biciklu može učiniti veliku razliku u osjećaju u vožnji i kontroli bicikla. Previsok tlak u gumama smanjit će kontaktnu površinu gume s podlogom, čime se gubi dio kontrole. Prenizak tlak će za posljedicu imati

nepredvidivo ponašanje bicikla, posebno u zavojima gdje će se osjetiti “plivanje”, a gume učiniti podložnijim na bušenje.
Ispravan tlak u gumama na brdskom biciklu razlikuje se od vozača do vozača, ali i od kotača do kotača, odnosno kombinacije guma i obruča. Uvjeti na stazi i vrsta podloge također utječu na odluku o tlaku u gumama. Trik je u tome da pronađete tlak u gumama koji vam najviše odgovara u uobičajenim okolnostima. To je polazna točka za određivanje tlaka u gumama za različite staze i uvjete.
Najbolji put da se dođe do odgovarajućeg tlaka u gumama bio bi slijedeći:
Nabavite pouzdani manometar (to je naprava za mjerenje tlaka) ili pumpu s ugrađenim manometrom. Isti manometar koristite kroz čitavo vrijeme pronalaženja najboljeg tlaka u gumama.
Krenite s relativno visokim tlakom, otprilike 2.7-3.5 bara (40-50 PSI-ja) za gume profila 2.2-2.3 inča. Za tubeless kotače (kotače bez zračnice) krenite s nešto nižim tlakom, otprilike 2.0-2.7 bara. Za teže vozače ili gume manjeg profila, u startu treba koristiti viši tlak. Vozite neko vrijeme s ovim tlakom u gumama kako bi stekli osjećaj kako se gume ponašaju, posebno u zavojima i na rastresitim podlogama.
Sada smanjite tlak u gumama za otprilike 0.35 bara (oko 5 PSI-ja). Ponovo vozite neko vrijeme da vidite kako se gume ponašaju na ovom tlaku te ih usporedite s ranijom postavkom. Trebali bi osjetiti poboljšanje u držanju guma (gripu) i nešto bolju stabilnost. Ukoliko ne osjetite nikakvu razliku, smanjite tlak za dodatnih 0.35 bara.
Nastavite smanjivati tlak u gumama za otprilike 0.1-0.3 bara (3-5 PSI-ja) dok ne osjetite da gume dobro “grizu”. Ako pretjerate sa smanjivanjem tlaka u gumama, počet ćete bušiti gume, stoga prekinite snižavanje tlaka u gumama kada osjetite da imate dobru kontrolu, odnosno kada prestanete primjećivati poboljšanje između dva snižavanja tlaka.
Ono što u stvari želite postići je najmanji tlak u gumama na kojem možete voziti bez rizika od bušenja guma, tzv. zmijskog ugriza (snakebite). To se u pravilu događa kada se guma pri prelasku preko prepreke, bilo kamena, korijena ili rubnjaka (rinzola) toliko stisne da se guma, odnosno zračnica, doslovno prikliješti između obruča i prepreke, a što rezultira karakterističnim bušenjem gume na dva mjesta, koje podsjeća na zmijski ugriz, od čega i dolazi naziv. Ako osjetite udarce obručem o prepreke na stazi ili počnete bušiti gume, povećavajte tlak u gumama u malim koracima.
Kod tubless kotača ne trebate toliko brinuti o zmijskim ugrizima, stoga možete koristiti znatno niže tlakove u gumama. Čak su i povremeni dodiri obruča s preprekama u redu, no ukoliko počnete savijati obruče, gubiti tlak u gumama ili osjetite “plivanje” gume u oštrim zavojima, tlak u gumama je prenizak.
Još jednu stvar treba uzeti u obzir kod tlaka u gumama. Niži tlak neminovno povećava otpor kotrljanja gume. Međutim, neki tvrde da je povećanje kontrole i trakcije gume dovoljno da nadoknadi za dodatni napor koji je potreban kako bi se kompenziralo povećanje otpora kotrljanja. Neki su skloniji najnižim tlakovima s kojima mogu proći bez bušenja guma, dok XC trkaći mogu žrtvovati nešto kontrole u korist bolje efikasnosti.
Kada pronađete zadovoljavajući tlak u gumama, naučite ga osjetiti pod rukom. Kad znate kakva guma mora biti pod rukom, uvijek i s bilo kojom pumpom moći ćete dobiti pravi tlak u gumama.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17