Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Jabukovac_10.jpg

Ideja o izgradnji planinarskog objekta na predjelu Jabukovca je stara možda kao i povijest speleologije u Splitu. Generacije istraživača mosorskog krša i jama koje se u njemu kriju snivale su o "baznom logoru" iz kojeg će učinkovitije pretraživati ovo mistično carstvo krša, dubokih vrtača, oštrih škrapa, kamenih mostova i divljih prizora.

I onda se iznenada  otvorila mogućnost dobiti uz pomoć HGSS-a jedan metalni kontejner koji bi se iskoristio za buduće planinarsko sklonište na Jabukovcu. Sve je definirano, a zahvaljujući asistenciji HRZ-a isti je tijekom lipnja o.g. spušten na unaprijed dogovorenu lokaciju, slikoviti dolčić udaljen tek 70-ak m istočno od Paline staze koja s vršnog grebena Mosora vodi na Jabukovac, zračne linije negdje točno između najvišeg vrha Mosora i vrha Jabukovca. 

Ovaj će vrijedan objekt nositi ime jednog od najvrjednijih Mosoraša mlađe generacije pok. Hrvoja Dujmića koji je prošle godine izgubio životnu borbu sa zloćudnom bolešću, a uvjerenja smo da će na ovaj način spomen na našeg Hrvoja ostati i za buduće generacije planinara.

 

Došlo je ljeto, pa radne akcije nisu bile moguće zbog velikih vrućina koje vladaju u dalmatinskom kršu tijekom srpnja i kolovoza. A dolaskom rujna i ugodnijih temperatura za kretanje Mosorom kreće se s uređenjem pl. skloništa, ali i pristupnog puta s Paline staze. Postavljen je krov, prozori i vrata, nadstrešnica na ulazu u sklonište, peć i dimnjak, sve što je neophodno za provesti prohladnu noć na sigurnom. Uređenje interijera će se nastaviti u narednom periodu, ali bez namjere da se u objektu pruži pretjerani komfor, jer kao što mu i ime kaže ovo je Sklonište. 

Do planinarskog skloništa je najbrže doći preko Gajne pa Ženskom stazom na sedlo između Velikog Kabla i Vickovog stupa, a do tog križanja staza Vam je potrebno cca. 2 h uspona od planinarskog doma "Umberto Girometta".  Dalje put nastavljate prema sjeveru Palinom stazom spuštajući se prema Jabukovcu, a do odvojka, koji je sad obilježen i markiran, stižete nakon 20-ak minuta hoda. Od tog odvojka još 2 minute silaska u smjeru istoka i eto Vas pred planinarskim skloništem. 

Istovremeno moram iznova naglasiti da je predio Jabukovca  teško prohodan i zahtijeva određenu dozu planinarskog iskustva i vještine da bi se njime sigurno kretalo.  Stoga imajte to na umu kad se odlučite zaći u ovo mosorsko carstvo krša.

 

Hvala svima koji su omogućili da Mosor dobije novo pl. sklonište, posebice onima koji su sudjelovali u postavljanju i uređenju skloništa te pristupne staze. Njegov položaj gotovo po sredini planine, omogućit će zaklon i prenoćište svima koji se odluče u dva dana prijeći Mosor od Klisa do Omiša ili obratno, prvenstveno za one koji će se na to odlučiti za radnih dana kad je planinarski dom "Umberto Girometta" zatvoren.

Pozivamo Vas da nam se pridružite ove subote 03. listopada 2015. na svečanosti otvorenja pl. skloništa „Hrvoje Dujmić“ u sklopu 8. Dana Mosoraša, da i u budućnosti posjećujete Jabukovac  te da u skladu s najsvetijim postulatima planinarske etike brinete o planinarskom skloništu kao prema vlastitom domu.

 

A sve Vas koji ovog puta niste bili u mogućnosti pružiti nam pomoć tijekom uređenja skloništa pozivam da nam se pridružite kad tijekom ove jeseni krenemo s uređenjem pl. skloništa "Kontejner – Ljuto kame" koje je zbog neodgovornih pojedinaca, da ne upotrijebim koju grubu riječ, poprilično devastirano i čeka da mu vratimo stari sjaj. MŽV!

Tekst: Denis Vranješ

Fotografije: Marin Glušević, Katja Milišić - Kate i Denis Vranješ

 

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17