Kampiranje: Najvažnija oprema i znanje o prirodi

kampiranje-najvaznija-oprema.jpgUspješno i ugodno kampiranje jamče dobar odabir destinacije i društva, dobra organizacija te prije svega poznavanje osnovnih vještina. Odlučite li vikend ili godišnji odmor provesti u prirodi s obitelji ili društvom, prvo se pozabavite osnovnim priborom koji vam može zatrebati tijekom te pustolovine.

Namjeravate li provesti kampiranje u obiteljskom krugu, tada vam je potrebna doza komfora. Krećete li u pustolovno kampiranje, popis prioriteta je drukčiji te vam oprema treba sadržavati nužne stvari koje će vam olakšati kretanje. Važno je da poznajete osnove snalaženja u prirodi i njezine zakone. Za ugodniji boravak nisu naodmet ni stari bakini savjeti koji će vam pomoći da se lakše snalazite sa stvarima koje ne susrećete u civiliziranom svijetu.

Smeće stavite u vreće i ponesite sa sobom. Pazite da ugasite vatru tako da ne ostane žara i da se ne dimi.

OPREZ KOD SAKUPLJANJA JESTVIH BILJAKA
Kampirate li u proljeće, možete pripremiti obroke od biljaka koje su u to doba najukusnije. Branje jestiva bilja zahtijeva njihovo dobro poznavanje pa pripazite. Biljke koje jedu ptice i životinje svakako su jestive, a one koje luče mlijeko što nagriza kožu nisu jestive, kao ni biljke jakog mirisa. Iznimke su kopriva i maslačak. Također, ako vam se sakupljaju usta kad gricnete list ili stabiljku, ta biljka nije jestiva. Od listova ili bobica jestivih biljaka možete pripremiti razne juhe i salate, a poslužiti vam mogu kopriva, jestiva paprat, šipak, kupina i neke druge biljke.

SAVLADAJTE OSVE ORIJENTACIJE
Važno je znati osnovna znanja orijentacije u prirodi. U slučaju da zalutate, popnite se na povišeno mjesto i odredite točku koja će vam biti orijentir i prema njoj se krećite. Strane svijeta možete odrediti pomoću Sunca i sata. Stavite sat na dlan, malu kazaljku usmjerite prema Suncu tako da se pravac Sunca poklopi s malom kazaljkom. Smjer juga pokazuje prepolovljen kut između male kazaljke i pravac oznake za 12 sati.

ČUVANJE HRANE U PRIRODNOM HLADNJAKU
Hranu spremite u tegle, kutije ili vrećice i pazite da ne propuštaju vodu. Kao prirodni hladnjak može vam poslužiti hladni potok, ali mjesto za hlađenje hrane možete napraviti i sami. Iskopajte rupu u zemlji, obložite je pločastim kamenom i pokrijte grančicama i lišćem. Želite li ohladiti hranu, stavite je u rupu.
LAKO VAĐENJE KRPELJA I TRNJA
Vađenje krpelja olakšat će vam komadić konca. Zavežite čvor oko vrata krpelja i polako uvrćite konac stežući omču. Krpelj će se otpustiti bez otkinutih dijelova. Trn iz prsta lakše ćete izvaditi iglicom ako u bocu ulijete vruću vodu. Prstom u kojem je trn zatvorite bocu i pričekajte da koža omekša.

NAJBOLJE MJESTO ZA ŠATOR
Šator postavite na suho i blago nagnuto mjesto zaštićeno od vjetra. Pazite da je trava blijedozelena jer je to znak da tlo nije vlažno. Ne postavljajte šator u šumu već na njezin rubni dio. Oko šatora iskopajte kanaliće da vam ne ulazi voda u slučaju kiše. Ispod šatora postavite najlon koji će spriječiti prodiranje vlage.

ZAŠTITA OD KUKACA
Od uboda kukaca u prirodi možete se obraniti raznim preparatima, ali i prirodnim sredstvima. Pokraj šatora stavite tanjur s octom, a kraj kreveta vatu natopljenu eukaliptusovim uljem. Komaraca ćete se riješiti stavite li u šator koprivu, lovorovu grančicu ili cvjetove lavande, a orahovim lišćem ili papratima otjerat ćete krpelje.

DODATNA OPREMA ZA UDOBNOST
Želite li udobnije kampiranje, ponesite posuđe, prijenosni hladnjak i plinsko kuhalo. Ponesite i podlogu za vreću za spavanje. Zračni madrac zaštitit će vas od vlažne zemlje i sitnoga kamenja.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17