NOĆENJE NA PLANINI - Ljetni uslovi

sleeping-in-mountain-04.jpgBivakovanje kao način boravka u planini može biti planiran, ali se može desiti da grupa ili pojedinac budu primorani da neplanirano provedu noć na otvorenom. Šta tada uraditi? Oni bez iskustva će se loše provesti i u najsretnijim okolnostima biće neispavani, umorni, gladni i žedni. Pa zašto se ne pripremiti za ovakav slučaj, koji može realno da se desi posjetiocu visokih planina?
NOĆENJE U LJETNJIM USLOVIMA
Uopšte, u pripreme za neko ozbiljno planinarenje podrazumeva se: čitanje literature o lokaciji (ako je ima), kontakt sa osobama koje su skoro bile na lokaciji (što je najčešći slučaj), procjena objektivnih opasnosti, pripremanje lične i tehničke opreme, izbor mjesta za slučaj bivakovanja (na karti), izbor hrane, kondicione pripreme, itd. Sve ove radnje se rade istovremeno, sve su podjednako važne, a svaki propust se skupo plaća u planini. A noć u planini na otvorenom je nešto posebno i treba ga svakako doživjeti.
 
Pripreme
Ovdje neće biti riječi o postavljanju šatora u ljetnim uslovima, jer to svaki planinar treba da zna. Svake godine se izvodi Slet planinarskih drustava gde je jedna od točaka postavljanje šatora.
Pripreme za noćenje u planini su malo drugačije od onih u objektima. Treba dobro pregledati ličnu opremu. Poslije zadnjeg izleta je trebalo pregledati vreću za spavanje i pregledati bivak-vreću. Ovo važi i za ranac, jaknu i pantalone. Treba ponjeti dovoljnu količinu novina, najlon vrećica, svijeća, šibice i bateriju. Šator (ako se nosi) treba dobro pregledati i eventualno zakrpiti. Važnu ulogu stabilnosti šatora čine i konopci koji daju formu šatoru, pa ostećene treba zameniti. Uvjek proveriti količinu klinova.
Paralelno teku i pripreme organizma za napore. Na prvom mjestu je priprema mišića tj. fizička kondicija kao preduslov za uspješno bavljenje planinarstvom. Ne može se iz fotelje direktno ići u planinu mada to mnogi praktikuju pa posle i oni i vođa imaju probleme. Na drugom mjestu je priprema organizma za boravak u prirodi, jer svi znamo da tamo važe druga pravila od onih u urbanoj sredini. Potrebno je pripremiti kožu koja je najvise izložena promjenama (vetar,sunce, kiša). Desetak dana prije izvođenja akcije konzumirati namirnice bogate vitaminima D , E, C i B uz što češće mazanje hidratantnim kremama izložene djelove tjela. Obavezno ponjeti zaštitne naocale sa UV filtracijom i zaštitnu kremu sa faktorom 6-12. Napomena : faktor 6 znaci da smo zastićeni od negativnog dejstva sunčevih zraka 60 minuta i da se poslije tog vremena treba ponovo namazati.
 
Svima je jasno da treba imati lagan i vodonepropustan šator. Ukoliko šator propusta vodu postoji nekoliko načina da se to ne dogodi. Mogu se koristiti sredstva za impregnaciju ili se može upotrijebiti komad najlona za pokrivanje čatora. Ovo je teže rešenje, treba nositi šator i najlon. Pored poznatih i namenjenih sredstava za impregnaciju, kao privremeno rješenje je mazanje mjesta, gdje šator propušta, vodenim rastvorom burovih tableta. Treba ih imati u priboru za prvu pomoć u slučaju uganuća i sličnih povreda. Bolje rješenje je napraviti od komada najlona čator koji se podiže pomoću ski-palica ili dve grane. Komad najlona dimenzija 2.5 x 3.5 m može rješiti problem za dvije osobe. Na skrojenom komadu najlona se naprave rupe (sprječava pucanje) sa komadom zagrijanog metala, ili žarom cigarete koje se obrube šupljim nitnama za ceradu. U nedostatku nitni može se nalijepiti po komad široke selotejp trake. Ovakav šator (do 1 kg) se lako postavlja, bez dna je pa može imati različite visine. Zahteva zabijanje klinova ili postavljanje kamenja radi zaštite od udara vjetra. Odlična je zaštita od kiše, termostabilan je, i jedino se ne preporučuje na snijegu i ljeti na moru. Kroz njega se lijepo vide zvijezde.. Ukoliko nema mjesta za njegovo postavljanje može se upotrebiti kao prekrivač preko vise vreća, a za vrijeme pjesačke ture u slučaju kise, pod njim se može skloniti više ljudi.
Uredjenje mjesta za bivakovanje je važno ukoliko se boravi više dana na istoj lokaciji. Mjesto treba da je zastićeno od vjetra i moguće kiće. Ukoliko se boravi u šumi uslovi su ispunjeni. Bitno je odabrati mjesto gde se ne sliva voda i nikako ne birati udubljenja. Ako se bivakuje na sjtenovitom tlu treba prije mraka potražiti mjesto zastićeno od kamenih odrona, bujica i vjetra. Obično su to potkapine, koje nam daju iluziju "krova nad glavom". Mjesto se poravna i naspe sitnom drobinom i obavezno zaštititi od vjetra izradom podzida , jer nožni povjetarac može biti jako hladan. Treba spavati u bivak-vreći ili se pokriti najlonom uz obavezno stavljanje kape. Ovako se štitimo od prehlade. Pri kretanju po kraskom terenu sklonište za noc treba potražiti u vrtačama, koje se ne preporučuju ukoliko postoji nagoveštaj kiše jer se tada brzo napune vodom.
 
 
Oprema
Podmetači se stavljaju pod vreću radi izolacije. Postoji više vrsta: armafleks, dušek na naduvavanje, term-a-rest, astrofolije, penjačko uce i ranac, komadi stiropora, kartona...
Armafleks je najpopularniji podmetač različitih debljina. Treba ga paziti od jačeg lomljenja i uvjek ukloniti komade granja ili oštro kamenje sa mjesta na kome će se spavati. Tako ce duže trajati. Dušek na naduvavanje je najudobniji i dobar izolator. Ovde se ne misli na gumirane duseke jer su jako teski (2-3kg), već na rebraste dušeke koji se teško nabavljaju , težine oko 0.7kg , gdje se svako rebro posebno naduvava. Kao zamjena moce se ponijeti jeftin plastični dušek za plažu koji ima malu težinu, ali je nježan. Brzo se probuši ako se stavlja na travu, grancice, kamenje. Oštećenja izazvana oštrom podlogom mogu se izbjeći stavljanjem sloja paprati, trave ili pak slojem novina spakovanim u najlon vrećice. U kategoriju podmetača spada i jako skup term-a- rest. Napravljen je tako da se otvaranjem ventila sam naduva jer u svojoj unutrasnjosti ima žilava vlakna koja se ispravljaju. Odličan je izolator, udoban za spavanje i treba ga čuvati kao i dušek. Stiropor se ne preporučuje jer upija vlagu tla, ali je odličan izolator i može se koristiti samo u suhim ljetnjim uslovima. Nije dobar za transport jer je krut i brzo se lomi.
 
Najprostija bivak-vreća je sašivena od jednog komada najlonskog materijala sa otvorima za ventilaciju. Postoje varijante sa kapuljacom ili sa debljim leđnim delom. U zavisnosti od kvaliteta težine su im od 0.12-0.8kg. Ona se može sašiti u kucnoj radinosti sa malo ulaganja. Bitno je naći pogodan materijal, lagan i slabo porozan (radi ventilacije). Ukoliko se bivak-vreća čije od nepromočivog materijala potrebno je načinite šliceve radi ventilacije. Ne treba zaboraviti kapuljaču i užice koje zatvaraju bivak-vreću, i najvažnije: treba da je dovoljno široka da primi osobu u vreći za spavanje.
 
U slučaju prinudnog bivaka sve ove udobne stvari nisu nam dostupne ali se i bez njih može dosta dobro spavati. Treba koristiti predmete koji su nam na raspolaganju. Ako smo se zatekli prije mraka u blizini šume ili u njoj, od nalomljenih grana ili borovih iglica se može obezbjediti ležaj. Preko njega se postavi najlon (šatorsko krilo) ili prazan ranac i na tome se spava. Treba se dobro utopliti i pokriti jednom od stvari: pelerinom , najlonom , jaknom, džemperom, vetrovkom, košuljom ili se uvuci u bivak-vrecu. U nedostatku bivak-vrece donji deo tela treba uvuci u prazan ranac. Poceljno je pokriti se prvo slojem novina čime se umanjuje efekat kondenzacije. U slucčju da smo se zatekli na kamenitom tlu izbor nam je sužen i sretan je onaj ko je ponio podmetač i bivak-vrecu. Ovde nam pomaže penjačko uže (prusici) koje se savijeno postavi na mesto ležista, a odozgo se stavi prazan ranac ili novine i rasporedi visak odjeće iz ranca. Ne treba leći sa puno odjeće na sebi, jer će nam tada biti hladno. Šal se moce stavi na glavu ispod kape i pusti niz vrat, ispod odjeće, te tako grije kralježnicu. Vunene čarape, se mogu iskoristiti za zastitu koljena i laktova od hladnoce tako sto se odsjeku delovi gde su prsti. Uveče se tako pripremljene navuku na kolena i laktove. Višak stvari rasporediti ispod sebe, posebno pod krsta i slabine, tako da nas najmanje žulja podloga. Odjeća, u kojoj se spava, treba da je komotna i obavezno se pojedini djelovi otvaraju, otkopčavaju (pantalone). Ovo je radi bolje cirkulacije krvi i zraka. Tako ćemo sačuvati tjelesnu temperaturu. Za vrijeme planiranog bivakovanja u julu mjesecu na planini noćna temperatura može biti i oko nule. 
 
Stare novine imaju posebnu vrjednost u planini. Za lošeg dana u nekoj kolibi, katunu može se na miru pročitati neki propušteni članak. Korisne su kao podmetač pod leđa, ali nikako direktno na podlogu jer upijaju vlagu. Mogu se staviti u mokre cipale, ili mogu poslužiti kao podmetač za kraće sjedenje, pa za potpaljivanje vatre itd. Uvjek im se može naci neka upotrebna vrijednost. Na kraju u novine se mogu umotati organski odpaci, koji se kasnije zakopaju. Naravno, da svi znamo da se plastika i metalni predmeti ne ostavljaju u prirodi. Tome su nas naučile razne ekoloske sekcije po Društvima.
 
NOĆENJE U ZIMSKIM USLOVIMA
USKORO
  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17