Kad planinar postane poduzetnik

016053127 40100Kao planinari oni su osvojili više vrhunaca preko osam tisuća metara. Kao poduzetnici organiziraju putovanja po čitavome svijetu uključujući i planinarenje. I njihovo poduzeće posluje vrlo uspješno.

Na zidovima njegovog ureda vise zemljovidi Himalaje, na radnom stolu su časopisi o Alpama. Markus Walter je planinar i – poduzetnik. On je od svoga hobija napravio posao. S tri istomišljenika u njemačkom Dresdenu je osnovao poduzeće koje nudi turistička putovanja nazvano "Diamir". Poduzeće je dobilo ime po Nanga Parbatu, po visini devetom vrhu na svijetu, koji zovu i Diamir. U prijevodu to ime znači "kralj brjegova". Gotovo ispričavajući se ovaj 38-godišnjak pojašnjava: "To sad možda zvuči neskromno, ali to ime nam je odgovaralo zbog svoje slikovitosti, jer nudimo i planinarska putovanja."

Ovaj mali ponuđač turističkih usluga specijalizirao se na manje skupine i pojedince i osiguravaju sve što je potrebno u vezi s jednim takvim putovanjem uključujući i prevoditelja na njemački. U ponudi su uglavnom putovanja s planinarenjem i obilaskom prirode, primjerice obilazak vulkana na ruskom poluotoku Kamčatki, krstarenje po indonezijskim otocima ili ekskluzivno krstarenje po Sjevernom ledenom moru pri čemu se može fotografirati polarne medvjede.

Emocionalno otvaranje prvoga kataloga

Tvrtka je osnovana 1999., a četvorica osnivača su kao startni kapital imali prije svega svoje oduševljenje za putovanja u daleke zemlje. Sjedište tvrtke je u početku bilo, kao i kod Billa Gatesa i Stevea Jobsa, u garaži. Kao i kod spomenutih Amerikanaca i kod Diamira je posao stalno rastao, iako skromnije nego kod kompjutorskih divova. Danas, trinaest godina kasnije, poduzeće Diamir ima godišnji promet od 17 milijuna eura. Prvog milijuna se Markus Walter ne sjeća, ali se sjeća izlaska prvoga kataloga: "Kad je stigao iz tiskare otvorili smo bocu pjenušca, znatiželjno smo otvorili paket s katalozima i uzeli ga u ruke. To je bio doista vrlo emocionalan trenutak." Prvi je katalog imao 48 stranica, aktualni ih ima 360.

Uspješni put poduzeća nije, međutim, bio lagan. Ali čini se da je tajna uspjeha u kombinaciji planinara i poduzetnika. Markus Walter tu vidi paralele: "I kod penjanja na vrh i kod vođenja poduzeća se moraju donositi vrlo dalekosežne odluke. I čovjek ih mora donositi brzo i utemeljeno i one moraju, po mogućnosti, uvijek biti ispravne." Kao planinaru to mu je uspijevalo, a uspjelo je i kao poduzetniku. Dokaz je razvitak prometa poduzeća.

Rizik tečaja dolara

Trenutno mu ipak glavobolju zadaje nepredvidivi tečaj eura i dolara. Jer, putovanja se moraju kalkulirati godinu dana unaprijed i tiskati katalozi. "Vrlo teško je postići da čovjek s jedne strane nudi s obzirom na cijenu atraktivan putovanja, a da s druge strane zbog tečaja dolara ne dospije u financijske poteškoće."

Jer, valja sačuvati radna mjesta u međuvremenu 50 zaposlenih. I ne samo to. "Mi osiguravamo i tisuće radnih mjesta u zemljama u koje putujemo, osobito među onima sa slabijim primanjima." U to pripadaju, primjerice, nosači prtljage prilikom planinarenja, kuhari, pomagači koji "od nas dobivaju korektnu plaću", kaže Walter.

Pod vlastitim krovom

Od prosinca prošle godine poduzeće ima sjedište u vlastitoj zgradi, u jednoj preko stotinu godina staroj, upravo obnovljenoj vili. Na tri kata se prikupljaju informacije, planiraju i organiziraju putovanja. Staklena vrata pojedinih ureda su većinom otvorena, posjetitelju ostavljaju dojam transparentnosti. Sa svih strana se čuju suradnici koji govore hindi, arapski, ruski. U tvrtci Diamir se govori desetak jezika. I to je zacijelo jedan od razloga uspješnosti ovoga poduzeća.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17