Stepen teškoće u alpinizmu i veranju

cramponsU tabelama uspona i teskoće uspona u opticaju su četiri (4) različite tabele, u zavisnosti od tipa terena: staza, stijena, snijeg, led, znači ono što se suprotstavlja ili ono na što alpinista nailazi na terenu tokom uspona i eventualnoj upotrebi alpinističke tehničke opreme. 

Simbologiju koja se upotrebljava prate i određene tabele: Izletnici, Alpinistička UIAA (Union Internationale Des Associationis d’ Alpinismo), Welzanbach, Francuska. Dodana je i jedna nota ili opaska koja identifikuje da li se radi o jednom alpinističkom usponu koji je: normalan, na stijeni, snijegu i ledu.

STEPEN TEŠKOĆE U IZLETNIŠTVU – EKSKURZIONIZMU
T

Turističko Smjer ili staza su putevi, staze za tovarne životinje ili staza koja je dobro markirana. Visinska razlika ne prelazi 1000 mnv. Potrebna je elementarna oprema za izlet.


E

Izletničko Smjer staze je više dugačak i nije stalno evidentni šumski put. Staza se kreće i dijelovima bez markacije ili stjenovitim zonama koje su strme sa prelazima koji generalno gledajući nisu puno izloženi. Više puta su opremljeni sa odgovarajućom opremom. Ovdje je potrebna adekvatna oprema za planine.


EE

Za izletnike sa iskustvom Smjerovi staze koji mogu da traže i lagano veranje uz stijene sa dijelovima stijena koje su izloženi. Prelazi pod snijegom, prolazi kroz neprohodne zone staze. Adekvatna planinarska ili alpinistička oprema i individualna sigurnosna oprema.

EEA

Za izletnike sa iskustvom i sa alpinističkom opremom Staze su Via Ferrata ili alpinističke staze sa upotrebom opreme. Ovdje je upotreba opreme frekventna, traži se veći fizički napor, znatno izlaganje tamo gdje je potrebna neophodna upotreba samoosiguranja i takođe eventualno međusobno osiguranje.

NAPOMENA: Sva oprema mora biti po standardima UIAA (Union Internationale des Associationis d’ Alpinismo), u prevodu: Međunarodni Savez Planinarskih Organizacija.

STEPEN TEŠKOĆE U ALPINIZMU – TABELA UIAA (WELZANBACH)
I Lagano Najjednostavnija forma veranja, treba samo da se izabere oslonac za noge i hvatište za ruke koji se vrlo često upotrebljavaju samo radi ravnoteže.
II Malo teže Ovdje se traži pomijeranje jednog po jednog ekstremitete i vrlo precizno i korektno postavljanje i vršenje pokreta. Ovdje hvatovi, tačke uporišta i oslonci se napuštaju.
III Prilično teško Stjenovita struktura je veoma strma ili naprosto vertikalna. Hvatovi, oslonci i tačke uporišta se teško hvataju ili upiru i zbog toga se mora upotrebljavati puno snage. Ovdje prelazi još nisu obavezni.
IV Teško Oslonci, hvatovi i tačke uporišta su veoma rijetki ili vrlo mali – neznatni. Ovdje se traži veoma dobra tehnika i dobar stepen treninga.
V Strahovito teško Oslonci, hvatovi i tačke uporišta su veoma rijetki ili vrlo mali – neznatni. Traži se jedna veračka tehnika i veliko mišićno naprezanje. Ovdje je potreban preventivni prelazni ispit.
VIEkstremno– krajnje teško Oslonaci, hvatovi i tačke uporišta su veoma mali ili gotovo neznatni. Raspoređeni su na takav način da traže posebnu kombinaciju dobro proučenih pokreta. Stjenovita struktura može da prinudi verača na veoma delikatno penjanje, a to je prijanjanje sa nogama ili mijenjanje smjera kretanja preko nagnute ili izbočene stijene. Potrbno je dosta teškog treninga za ruke i noge.

STEPEN TEŠKOĆE U ALPINIZMU – FRANCUSKA TABELA
F
F+ Lagano Nema nikakvih partikolarnih ili posebnih teškoća.

PD-
PD
PD+ Malo teže Prisutna poneka alpinistička teškoća na stijenama i snijegu. Strmina ili nagib snijega i leda dolaze do 35° – 40°.

AD-
AD
AD+ Poprilično teško Prisutne su alpinističke teškoće na stijenama i ledu. Strmina ili nagib snijega i leda su 40° – 50°.

D-
D
D+ Teško Prisutne su alpinističke teškoće na stijenama i ledu. Strmina ili nagib snijega i leda su 50° – 70°.

TD-
TD
TD+ Mnogo teško Veoma jake alpinističke teškoće na stijeni i na ledu. Strmina ili nagib stijene i leda su 70° – 80°.

ED-
ED
ED+ Estremnoili krajnje teško Alpinisticke teškoće su ekstremno velike i na stijeni i na ledu, gdje je nagib do 90°.

ALPINISTIČKI TIP USPONA
A Normalni alpinistički uspon. Ne traži Alpinističku opremu i nema veračkih dijelova uspona. Prisutne su strme neprohodne zone. Poneki eksponirani prelaz stijene, ne preko I / I+ stepena.
AR Alpinistički uspon na stijenama, susreću se prelazi veranja II stepena i još se traži oprema za veranje (konopac, sigurnosni alpinistički pojas, spone (rinvii), kopče (karabiner), nuts, friends, eventualno ekseri i šljem za stijene. Potrebno je iskustvo i trening.
AG Alpinistički uspon preko snijega i leda. Susreću se strmine ili nagibi veci od 35°, kreste – grebeni, zaleđeni kanali. Zahtijeva opremu za veranje i za led (konopac, sigurnosni alpinistički pojas, spone (rivii), kopče, nuts, friends, eventualno vijci i ekseri za led, cepin, dereze, šljem za stijene. Potrebno iskustvo, sposobnost situacionog ocijenjivanja terena i veoma dobro isplanirani treninzi.

PRIMJER:
Usponi na Treskavicu (Đokin toranj), Lelija, Bregoč, Nadkrstac, Bjelašnica, Troglav i druge slične planine su, po tabelama stepena alpinističke teškoće UIAA: T – turističke;
Uspon na Maglić, Prenj, Durmitor (Bobotov Kuk) i druge slične planine bile bi, po tabelama stepena teškoće UIAA i ostalim tabelama svrstane u: T – turističke, E – izletničke.

P.S. Ovo stepenovanje se mijenja ako se ide po snijegu i ledu.


Nadam se da će planinari moći da počnu primjenjivati ove tabele stepena teškoće na svojim budućim planinarskim usponima. U nekom od svojih sljedećih javljanja pokušaću da planinarima približim zanimljive popularne planine IT, F, CH, A na koje se vrše usponi. Biće to veoma zanimljivi podaci u vezi planine, stepena teškoće, opreme, meteo prilika i kako ih pratiti, odabir uspona, logističkih mjesta i drugih uputa.


Prevod sa Italijanskog:
prof. Dragan M. Grbić

Preuzeto sa treskavica.org

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17