MOSTAR - PSD Prenj

pdprenjlogo.png
Planinarsko smučarsko društvo ''Prenj'' osnovano je marta 1950. godine u Mostaru, pod prvobitnim nazivom ''Plasa''. Razvojem planinarstva u Mostaru koje se uglavnom odvijalo po planini Prenj, Društvo je 1952. godine promjenilo naziv u PSD ''Prenj''. Od osnivanja do danas kroz članstvo Društva prošle su generacije mladih ljudi, a mnogi od njih su se zadržali u Društvu dugi niz godina. 
Osnovna djelatnost Društva je razvijanje ljubavi prema planini i prirodi uopšte što u današnje vrijeme ima poseban značaj za mlade ljude.Cilj nam je što više djece i omladine naučiti životu u prirodi i sa prirodom.
Planine Velež, Prenj, Čvrsnica i Čabulja povezane su geografski u jedan prekrasan skup u čijem je podnožju, na njihovim južnim stranama, smješten grad Mostar, u nivou kraških polja Bijelog, Bišća i Malog polja. Tako taj planinski skup predstavlja jedinstven prirodni okvir i  interes našeg članstva je usmjeren prvenstveno na to područje. Ipak, planina Prenj, čije ime nosi naše Društvo, je naša matična planina. To nas ne ograničava da kroz saradnju sa ostalim planinarskim Društvima iz BiH i ex Jugoslavije posječujemo i planine na široj teritoriji.
Naše aktivnosti u poslijeratnom periodu su bile smanjenog intenziteta u odnosu na predratni. Razlog je što su mnogi aktivni članovi Društva napustili Mostar i što su svi naši objekti u planinama potpuno uništeni. Do rata smo imali dva doma na Rujištu (mali i veliki), planinarski dom na Bijelim Vodama, planinarski dom na Jezercu i sklonište na Brasini. Pored naših objekata koristili smo planinarsku kuću na Velikom Vilincu te cijeli niz lovačkih kuća i stočarskih katuna. Svi ovi objekti su uništeni u toku rata.
Poslijeratna obnova društva bila je teška iz više razloga. Veliki broj naših članova napustio je Mostar, a svi objekti su uništeni.
Ipak, uspjeli smo da okupimo stare članove i znatan broj mlađih, novih članova i ponovo pokreneo aktivnosti tako da je naše društvo danas nezaobilazan sudionik u svim aktivnostima vezanim za planinarstvo, alpinizam, spašavanje u planinama i sl.
Poseban uspijeh je ponovo pokretanje rada Stanice gorske službe spašavanja koja je uspjela da okupi dvadesetak mladića spremnih da prođu sve obuke potrebne za sticanje zvanja gorskog spasavaoca. Obuka je u toku. Završen je prvi ljetni seminar, a u martu 2007. se održava zimski seminar za spasavaoce.

 Kontakt  

Adema Buća 17a
88000- Mostar
Nedim Efica
061/ 386- 079
Inkubator.mostar@bih .net.ba
Sead Divanović
061/ 528- 562
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17