FILM EVEREST

maxresdefault202.jpg

U svjetskoj javnosti tragedija koja se dogodila 10. i 11. svibnja 1996. na Everestu pokrenula je velike rasprave o komercijalizaciji uspona na najvišu čvrstu točku na Zemlji. Prilikom silaska s vrha dvije takve ekspedicije zadesila je snažna sniježna oluja. Film Everest, uz pomoć izuzetnih snimaka u 3D tehnologiji i formatu IMAX te izvrsnih glumačkih ostvarenja prikazuje borbu i agoniju penjača u teškim uvjetima, gdje ljudska tijela doslovno umiru suočena s pokušajima savladavanja za njih nemogućih prepreka. U zagrljaju smrtnog straha, njihova jedina životna opcesija nakon uspona na vrh pretvara se u borbu samo za goli opstanak.

Na najvišoj točki svijeta temperature se spuštaju ispod - 40 stupnjeva, razina kisika je manja od 30 posto od one na kojoj živimo, sve je popraćeno stalnim snažnim vjetrom i velikom zračenju zbog nadmorske visine, ne raćunajući tehničke teškoće uspona po stijeni, snijegu i ledu te mnogih objektivnih opasnosti od dubokih ledenjačkih pukotina do lavina, ali i onih subjektivnih zbog nedovoljnog iskustva i previše penjača na malenom prostoru kada se gubi dragocjeno vrijeme na čekanje.

Everest je posljednje počivalište za preko 260 ljudi, a posljednje dvije tragedije dogodile su se prošle i ove godine kada je od lavine i potresa poginulo 35 penjača, većinom Šerpa iz Nepala.

O filmu:

- "Još nekoliko dana i do kraja života bit ćeš čovjek koji je došao na najviši vrh svijeta“

- "Ljudi nisu stvoreni za kretanje na visini gdje leti Boeing 747"

Tragedija iz 1996., smatra se jednim od najtužnijih dana na toj planini. Priča o tome već je obrađena u nekoliko dokumentarnih filmova i knjiga napisanih od strane preživjelih, a sada je u zapanjujućoj 3D tehnologiji zaživila na velikom ekranu.

U filmu "Everest" upoznajemo vođe obje ekspedicije Scotta Fishera (Jake Gyllenhaal) iz Mountain Madnessa i Rob Hall (Jason Clarke) iz Adventure Consultantsa. Obje skupine imale su tri vodiča i osam klijenata. Niti jedan od klijenata iz Adventure Consultants nije imao iskustva u penjanju na 8.000 metara.

Zajedno s njima pripremamo se za uspon njihovog života i upoznajemo motive koji su ih doveli na Everest. Kada vođe obje ekspedicije spoznaju da je zabrinjavajuće velik broj penjača izabrao isti dan za uspon, odlučuju se to učine zajedničkim snagama.

U početku, izgledi su izvrsni, ali prve komplikacije nastaju kada kasne s postavljanjem fiksih užeta od Južnog vrha preko Hillaryeve stube, uzrokujući nedosezanje vrha u predviđeno vrijeme i povratka u zadnji visinski logor na Južnom sedlu prije nastupajuće noći. U planinama je gotovo obvezno da nakon prve nevolje, dolaze nove i još veće, što se tada i dogodilo, kada je priroda pokazala svoju okrutniju stranu. Penjače je tijekom spuštanja zadesila snažna snježna oluja. U napetoj borbi za opstanak možemo samo nijemo gledati užas i strah na licima ekipe u Baznom logoru u podnožju planine, kada mogućnosti za sretan završetak kopne svakim trenutkom i to je jedan od rijetkih filmova gdje nema „Happy Enda“.

Zanimljivosti:

Film je premijerno prikazan početkom ovog meseca na otvorenju 72. međunarodnog filmskog festivala u Veneciji i dobio je visoke ocjene filmskih kritičara.

Sniman je u filmskim studijima u Rimu i u Velikoj Britaniji, u talijanskim Alpama, ali i u Kathmanduu, glavnom gradu Nepala, na putu od Lukle do Baznog logora u podnožju Mount Everesta, a korištene su i zračne snimke drugih uspona na originalnim lokacijama po vršnom grebenu Everesta. Današnjom računalnom filmskom tehnologijom sva stvarna mjesta i krupni kadrovi krajobraza Mount Everesta gotovo savršeno su ukomponirana u radnju filma i ima se osjećaj da se radi i o dokumentarnom filmu: Trailer

Zbog razornog potresa u travnju ove godine u Nepalu, film ima i dobrotvornu namjenu. Osim poziva za donacije, diljem svijeta organizirat će se posebne projekcije za prikupljanje sredstava za pomoć stradalima u tom potresu.

Ovih dana počinje redovno prikazivanje tog filma u cijelom svijetu i u mnogim državama prije toga organiziraju se posebne projekcije gdje uvod u film sa svojim iskustvima daju oni koji su se stvarno suočili s Mount Everestom. Tako je bilo i jučer u CineStaru kada je uz pedesetak slika i 15 minutnim predavanjem Darko Berljak, vođa četiri ekspedicije na Mount Everest opisao način organizacije uspona na tu planinu, a Iris Bostjančić svoj doživljaj penjanja na vrh i silaz s njega preko svih kritičnih mjesta na Everestu na kojima se odvija radnja filma.

Film Everest u hrvatska kina dolazi sutra, 17. rujna u distribuciji Blitz film i video distribucije, a u CineStar kinima može se pogledati u premium IMAX formatu.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17