POSJETILI SMO: Mosor film festival

MosFF01Proteklog vikenda (7.6.2014.)  na Mosoru na livadi na Ljuvaču pored planinarskog doma Umberto Girometta povodom Svjetskog dana zaštite okoliša i Dana zaštite planinske prirode u RH održan 1. Mosor Film Festival.

Tijekom revijalne festivalske večeri brojni su ljubitelji filma i planina imali prigodu pogledati 16 filmova na temu planinarenja, alpinizma, speleologije, visokogorstva, canyoninga i zaštite prirode, autora iz Hrvatske i inozemstva. 

MosFF02

Posjeta dijela autora Festivalu bila je savršena prigoda da se međusobno razmijene iskustva i usavrše tehnike snimanja, režije i montaže te smo mišljenja kako su ovakvi susreti prijeko potrebni za budućnost planinarskog filma. Festival je također poslužio i kao poticaj da se montiraju video materijali koji nerijetko i godinama stoje u "ormarima" čekajući neka bolja vremena. Tako smo imali prigodu vidjeti filmske uratke koji su snimljeni prije nekoliko godina, ali su montirani tek u zadnja dva-tri mjeseca kako bi, pristigli na MosFF.

Program je otvoren pobjedničkim filmom sa prošlogodišnjeg 3fok-a, radom Dalibora Sičanice iz Kreševa koji je svojim filmom Planinarski put Bitovnja-Pogorelica-Vranica predstavio najstariju aktivnu transferzalu u BiH.  Nakon toga uživali smo u radovima "Rakitnica" - Zorana Vrandečića, "Speleo Mosor" - Davora Matića, "Prenj" - Zehrudina Isakovića, "Božićni Velebit" - Tomislava Međerala i Daria Krbota, "Gdje si Hanza?" - Mladena Flissa, "Turska gora" - Branka Šmica, "Planina je moj prijatelj" - Mateja Perkova, "Po Mosoru" - Mladena Smolčeca, "Vreće za smeće" - Josipa Žapera, "Jesenski Velebit" - Ivana Bosilja, Tomislaav Međeraal i Daria Krbota, "Mangart" - Branka Šmica i Goran Savković, "Snježnik 1980." - Mladena Flissa, i "Dom sings the blues" autorice Janet Alilović. Posebnu pažnju kod nas privukao je rad Nenada Šaljića - A Portrait of the Matterhorn koji u dvije minute pokazuje Matterhorn sa velikim brojem nagrađivanih fotografija.

Festival je zatvorena radom   "Huascaran" - Edvarda Retelja, jednog od najboljih alpinista Hrvatske, koji je nažalost život izgubio 2013. na Kamešnici.

MosFF04

Sve pohvale organizatoru festivala.

Tekst: Denis Vranješ, Ivan Stanić

Fotografije: Predrag Kurtović, Željka Radenović i Sanja Marinov

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17