POSJETILI SMO: Vodopad Skakavac

DSC 3989Često u našoj blizini na samo par kilometara kriju se prirodni fenomeni, blizu, ali opet sklonjeni od svakodnevnih pogleda i ljudskih aktivnosti. Jedan od fenomena je i Vodopad Skakavac. Prava šteta je ne posjetit ga i vidjeti osebujnost koju priroda zna pružiti. Došao je red da se i mi prepustimo Skakavcu, poslije iscrpnih, dugih tura i velikih visina relaksaciju smo potražili ovdje.
12 kilometara od Sarajeva vijugavom cestom do preko Koševa i sela Nahorevo, stižemo do mjesta gdje ostavljamo automobil. Na ulazu u u rezervat lijeva staza vodi do pod vodopad, a desna pored starog doma do vidikovca iznad vodopada. Odabrali smo šumsku stazu zaštićenu hladom stoljetnih bukava i jela i nakon četiri kilometra stižemo do pod vodopad.
Stotine metara prije nego što smo ugledali ovaj veličanstveni dar prirode čuo se zvuk vode koja se obrušava sa 98 metara i time Skakavac čini jednim od najvećih vodopada u Bosni i Hercegovini. Kao što se dalo naslutiti po buci impresivan prizor, a osjećaj kapi koje se prilikom pada, vjetrom nošene, odvajaju čine svježinu kakvu za vrelih dana nigdje ne možemo osjetiti. 
Iako radni dan podnožje je vrvilo od posjetitelja, domaćih i stranih mogli smo čuti Engleski, Francuski, Poljski, Njemački i u daljini još mnoštvo jezika koje od same buke nismo mogli razaznati. Poslije fotografiranja odmaranja od ne tako zahtjevne šetnje nastavljamo stazom koja vodi dalje u šumu nešto usponitijim dijelom (600m) do vidikovca do kojeg vodi ona desna staza na samom ulazu u rezervat. Sa vidikovca ponovno pogled na vodopad i kanjon Peračkog potoka u kojeg se uliva i Skakavac koji nekoliko kilometara visočije izvire ispod Bukovika.
Ovdje ćemo se osvrnuti na zavidnu markaciju, panoe, mjesta za odmor kojih se mogu nositi rame uz rame najvećim centrima u Europi te zbog toga dajemo veliku pohvalu upravitelju parka. 
U povratku imali smo priliku još nešto manje od sat vremena uživati u ovdašnjim ljepotama, a potom automobilom natrag do ponovnog povratka jer na ovom području ima se još toga vidjeti, tu je bukovik, Sedam vrela, Čavljak itd.
{boxplus href="http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/prepustise.com/albumid/5771674595673054081"}Foto galerija{/boxplus}
  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17