Prilazi Čvrsnici

dsc07946

  ...iz Jablanice: 

Pristup iz Jablanice ide preko Bunara (920 m) Ploče (1290 m) do kuće na Plasi (1470 m). Od Jablanice idemo asvaltnom cestom 3 km, potom skrećemop lijevo na makadamski (šumski) put koji vodi do Bunara (9 km).

Od Bunara nas vodi markirani put, uz serpentine kroz bukovu šumu do grebena Ploča (1 h hoda) a potom kroz mješovitu šumu do kolibe za 30 minuta hoda. Koliba je smještena u mješovitoj šumi i raspolaže sa 4 ležaja, peći na drva i nešto posuđa i pribora za jelo. Voda se nalazi na 20 minuta hoda od kolibe u polju (bunar-čatrnja) a do nje vodi markirani put. Od kolibe markiranim putem, idemo na zaravan Crepulja (1560 m) gdje je nekada postojalo jezero (20 minuta). Tu se nailazi na prvo raskršće. Desni put nas vodi u dolinu Drijenča, ispod Šljemena, do izvora Zastoj (Orlovo vrelo) – markirano, taj put pređemo za jedan sat hoda. Lijevi put nas preko Branisovca i Oštrovače (2020 m) vodi do Trinače (2045 m) i Hajdučkih vrata (2000 m) za što nam je potrebno 1,30 sati hoda. Cijelim dijelom puta do Hajdučkih vrata imamo izvanredan pogled na kanjon Dive grabovice, masive Čvrsnice i Prenja.
 
Ako putujete ovim dijelom, u ljetnom periodu, naići ćete na mnoštvo buketa endemnog i rijetkog bilja. Planinari oprez! Ne berite i ne gazite ove predivne biljke. Vadite svije kamere i foto-aparate, ostat ćete zadivljeni mnoštvom, raznovrsnošću i ljepotom cvijeća. Krećite se tiho ovim dijelom puta - postoji mogućnost susreta sa planinskom gazelom – divokozom, koji će vam zasigurno ostati u trajnom sjećanju. Kada stignete na Hajdučka vrata, remek djelo prirode i ugledate svu punoću kanjona Dive Grabovice, Mezića stijena, Pešti brda, ostat ćete, nijemo zatečeni pred fantastičnim prizorom ogromnog prostora kanjona i vrtikalnih izbrazdanih gromada masiva Čvrsnice. Za 6 – 7 minuta hoda stižemo do gorskog oka, Crvenjka, bistrog i pitkog jezera u kojem obitava planinski triton. Mjesto je idealno za bivakovanje. Markirani put vodi nas do Prigona a zatim samim hrbatom na vrh Velikog Vilinca (2116 m) – 1,30 sati hoda, odakle pucaju vidici na sve strane. Sa Vilinca, u izuzetnim vremenskim prilikama, mogu se vidjeti crnogorske planine i Jadransko more. U povratku, kada stignemo na Prigon, desni put nas vodi do srušenog doma i kaptiranog izvora (5 min.hoda), gdje takođe možemo bivakovati, uz izvor, na livadi. Od kaptiranog izvora, putem, nakon 20 minuta hoda, skrećemo na lijevu markiranu stazu kojom nakon sat vremena hoda stižemo u amfiteatar Ledenog jezera (1790 m) – mjesto idealno za bivakovanje. Od jezera, nemarkiranom ali uočljivom stazom, do vrha Pešti brda (2038 m) potrebno nam je oko 1,30 sati hoda. Povratak na Ledeno jezero je preporučljivo iz razloga što su ostali putevi dalje zarasli i neprohodni.
 
Od kaptiranog izvora, markiranim putem, skrećemo, nakon sat vremena hoda, na drugu lijevu markiranu stazu, a potom uz serpentine na vrh Čvrsnice, Pločno (2226 m) za dva sata hoda. Na samom vrhu nalazi se zidana zgrada u kojoj je smještena vojska, pa prema tome bivakovanje ne dolazi u obzir. Od Pločna do Jelinka (2147 m) vodi nas dobar planinski put (40 minuta hoda). Preporučuje se povratak istim putem do raskršća a potom mogućnost nastavka puta, preko Razvale do Boričevca i Blidinja jezera (bivakovanje) za što nam je potrebno 4 sata hoda.
 

 ...iz Dive Grabovice: 

Od Jablanice (198,4 m) do Dive Grabovice (284 m) cestom može se stići automobilom. Od Dive Grabovice, markiranim putem, za 1,30 sati hoda, kroz bjelogoričnu šumu, stižemo do lovačke kolibe Žlijeb (980 m) u kojoj se može prenoćiti i zaštititi od nevremena. Uz put do kuće prolazimo pored dvije izdašne česme gdje se možemo snadbjeti s vodom. Kuća je dosta ruinirana ali ipak u funkciji. Od kuće Žlijeb, lijevom nemarkiranom stazom stižemo na Vidikovac odakle se izvanredno vidi Veliki Kuk (1560 m), gornji dio kanjona i sva raskoš istog. Sa Vidikovca gledamo i u Strmenicu, njene zatravnjene i kamenite predjele ispunjene rijetkim borom munike (Pinus leucodermis).
 
Od Žlijeba do slijedeće lovačke kuće Tise (1359 m), put vodi kroz bukovu šumu sa konstantnim usponom, potrebno nam je 1,30 sati hoda. Kuća je popravljena i stavljena u funkciju, mogućnost noćenja za 10-tak ljudi. Kuća raspolaže sa čatrnjom. Iznad kuće nalazi se vidikovac sa kojega možete gledati stijenu Velikog Kuka kao na dlanu. Od Tisa do Hajdučkih vrata (2000 m), uz konstantan i naporan uspon, potrebno nam je 3 sata hoda. Od Hajdučkih vrata markirani put nas vodi na Vilinac, Pešti brdo, Pločno, Boričevac i kuću na Plasi (kao u prethodnom opisu).
 
Od Dive Grabovice, sa raskršća, na makadamskoj cesti, lijevi put nas vodi do alpinističkog bivka pod Velikim Kukom. Put je markiran i izuzetno interesantan jer nas cijelom dužinom vodi kroz srce kanjona Dive Grabovice. Do bivka pod Velikim Kukom potrebno je 1,30 sati hoda. Bivak je napravljen od željezne konstrukcije i opšiven limom. U njega se može smjestiti 10-tak ljudi sa opremom. Ležaji su prekriveni tvrdim spužvama. Ispred bivka je prostran sto i ložište za vatru (postoji peć i u bivku). Voda je u neposrednoj blizini. Kuća se ne zaključava, kao ni Žlijeb, Tise i kuća na Plasi. Od bivka uz stijenu Velikog Kuka sarajevski doajen alpinizma Braco Faruk Zahirović uz malu pomoć prijatelja izgradio je put (pomoću sajli, merdevina od sajli) kojim se izlazi na Veliki Kuk kroz neprohodnu liticu. Od bivka do ulaska u šumu pod Kukom ugrađene su troje merdevine i nebrojene sajle i potporni puteljci. Izgradnjom i osiguranjem ovog puta sada je moguće i planinarima (a ne samo alpinistima) da osjete svu ljepotu alpinizma, izazovnih vertikala stijena i skrivenih staza. Staza nije preporučljiva (iako je fantastično osigurana) za one koji se boje visina i nisu dobro kondiciono pripremljeni, za ostale ovo je prava poslastica, vrijedna hvale.
 
Svi navedeni putevi su sigurni i bezbjedni.
 
preuzeto sa Behrem planinar

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17