U talijanskim Alpama poginuo hrvatski alpinist Emil Gluhak

alpe alpinist pogi 518785S1Emil Gluhak bio je vrlo iskusan alpinist, a do nesreće je vjerojatno došlo zbog krušljivosti stijene i odrona uporišta. Jučer oko 16 sati, prilikom uspona na planini (Jof di Montasio 2753), smrtno je sradao hrvatski alpinist iz Varaždina Emil Gluhak (53). Prilikom uspona po smjeru Via di Dogna (ferata) odlomio mu se kamen te je pao 300 metara u dolinu.

S njim se penjao i Z.I. iz Varaždina koji je vidio pad našeg alpinista i obavijestio HGSS , nakon čega je posredstvom talijanskih i slovenskih kolega pokrenuta akcija potrage i spašavanja.

Talijanske kolege su vrlo brzo pokrenule helikoptersku akciju, no Emil nije preživio ovaj teški pad. Emil Gluhak bio je vrlo iskusan alpinist, a do nesreće je vjerojatno došlo zbog krušljivosti stijene i odrona uporišta.

Jof di Montasio nalazi se u zapadnim Julijskim Alpama i drugi je po visini njihov vrh. Nalazi se na talijanskoj strani blizu grance Slovenije i Italije. Uspon (smjer Via di Dogna) je ocijenjen ocjenom teškoće II-III, ali je vrlo zahtjevan zbog svoje dužine i najdulji je smjer u Julijskim Alpama (dužina stijene oko 1400 metara). Penje se u stilu "ferate" pojedinačno i ne u klasičnim alpinističkim navezama kad su dvoje ili više alpinista međusobno navezani užetom.

jutarnji.hr

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17