Više od 35.000 volontera u akciji / Prepustise tim učestvovao u Kreševu

279595 418321644882665 1444394559 oNakon okončane akcije „Let's Do It – Očistimo zemlju za 1 dan“ koju je provelo Udruženje građana „RUKE“ iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banje Luke, a u kojoj je sudjelovalo više od 97 općina u Bosni i Hercegovini možemo reći da je bila itekako uspješna, saopćili su organizatori.

Prema nezvaničnim podacima koji su do sada prikupljeni, na prostoru države se okupilo više od 35.000 volontera te je prikupljeno više od 40.000 vreća smeća. Akcijom je ostvaren veoma bitan cilj: podigla se Bosna i Hercegovina na noge i ujedinila s jednim zadatkom – čišća i ljepša BiH! 

PREPUSTISE TIM UČESTVOVAO JE U KREŠEVU A TO JE IZLEDALO OVAKO

Akciji Let's Do It - Očistimo zemlju na jedan dan u Kreševu se priključilo 176 volontera.
Višednevne pripreme, najave akcije putem interneta, televizije Kiseljak, plakata, letaka, kanala ArtINFO te svakodnevna priča o akciji urodile su plodom. Subota 8.9. u 12:00 bila je označena kao start akcije, a već od 11 sati oni najmlađi su se počeli okupljati na kreševskom trgu, a nedugo zatim i stariji.

Nakon upisa u spisak volontera, podjele majica sa porukom "Čuvajmo čisto naše Kreševo" učesnici su podijeljeni u skupine i to: 10 timova za čišćenje Kreševčice (Čelik-Džamija / Džamija-Orunj / Orunj-Srednja škola / Srednja Škola-Paškina kava / Paškina kava-Resnik / Resnik-Komari / Komari-Alagići / Alagići / Tomići / Tomići-Ulazak u Deru) 4 tima za čišćenje pritoka Kreševčice (Dragušnica, Vranački potok, Kojsinski potok i Rakovčica) jedna ekipa sanirala je divlju deponiju na Kosi iznad Alagića dok su najmlađi čistili naselje Kreševa i okolna naselja. U pet sati čišćenju ekipe osviještenih prikupile su 560 vreća otpada. Od ukupnog broja vreća oko 160 je prikupljeno sa deponije na Kosi, ulica i manjih odlagališta dok je oko 400 iz toka Kreševčice i njenih pritoka. Dobar dio otpada je selektiran i poslat na reciklažu do je ostatak zbrinut zahvaljujući KP Komunalnom Kreševo. Locirana su neka od područja na kojima se najviše odlaže smeće te su na tim mjestima postavljene i table sa natpisom "Čuvajmo čisto naše Kreševo".

Realizacijom ove akcije svi učesnici mogli su se suočiti sa stravičnim stanjem na našoj općini. Dobar dio posla na toku Kreševčice je urađen, ali nažalost problem nije riješen. Ogromne količine otpada i dalje su ostale u dijelu kroz naseljena područja dok je cijelo područje Dere priča za sebe, divlje deponije su i dalje svuda oko nas. Prema riječima jednog od organizatora ovom akcijom organizacijski odbor neće stati sa aktivnostima na otklanjanju problema. Prije svega u narednom periodu poduzeti će se mjere za podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša i izrada detaljnog popisa i kartiranje divljih deponija kao i plan njihovog zbrinjavanja kroz naredne akcije. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se uključe u aktivnosti. 
Obzirom na količinu prikupljenog otpada, brojem učesnika i onih koji su podržali akciju organizatori su i više nego zadovoljni učinkom, pa su po završetku organizirali ručak i piće, a potom i zabavu na platou ispred Osnovne škole dr. Boris Ćorić. Zabava je potrajala do dugo u noć, a priključio se i određeni broj Kreševljaka koji nisu imali snage prihvatiti se čišćenja. Nadamo se da će vesela ekipa koja je ove godine uradila dobar posao privući i one koji se nisu odvažili učestvovati.
Akcija čišćenja bila bi nezamisliva bez 176 volontera čija imena su objavljena ovdje te im se ovim putem zahvaljujemo. Hvala udugama koje su učetvovale u organizaciji akcije (Sportsko ribolovno društvo Kreševo, Humanitarna eco grupa volonteri Kreševo, Kreševski citrin, BBK Kreševo, PD Bitovnja Kreševo i LD Tetrijeb Kreševo). Posebna zahvala Srednjoj i osnovnoj školi Kreševo i FRAMI Franjevačkog samostana koji su se odazvali akciji te sponzorima i donatorima (NEVRA d.o.o., MILIČEVIĆ d.o.o., Mjesna zajednica Polje, EPS LAŠTRO d.o.o., LAŠTRO co. d.o.o., Ivica Šitum, MESNA INDUSTRIJA STANIĆ, BOREAS d.o.o., LUKIĆ d.o.o., TOMDAR d.o.o., TULUM d.o.o., Boris Pejak, ALKUS d.o.o., BUBA d.o.o., MESNA INDUSTRIJA STANIĆ, PEKARNA JURIĆ, T&P, PROTEK PROM II, obrt COLOR i mnogi drugi).
Foto galerije na našoj Facebook stranici facebook.com/kresevoinfo
OO Akcije čišćenja Let's Do It
  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17