Izvanredno stanje u BiH / POŽARI HARAJU U POMOĆ STIGAO I RUSKI HELIKOPTER KA-32

597434Šteta od požara oko 10 milijardi KM, i dalje gori!

Ovo što se događa BiH proteklih dana i što će se nažalost događati i idućih dana stručnjaci, čelnici civilne zaštite, vatrogasnih postrojbi nazivaju jednom riječju “apokalipsa”. To nije razlog da se direktor Civilne zaštite FBiH Alija Tihić vrati s godišnjeg odmora.

  

Pomoć kanadera iz RH, golemih protupožarnih helikoptera iz Rusije, helikoptera Oružanih snaga BiH nisu bili dovoljni da zaustave vatrenu stihiju koja danima u Hercegovini i Bosni (gdje je požarišta u međuvremenu ugasila jaka kiša) guta na stotine hektara šume i niskog raslinja. Malobrojne i tehnički slabo opremljene vatrogasne postrojbe na rubu su snaga, danima mole za pomoć Oružane snage BiH, postrojbe EUFOR-a i dragovoljce da im pomognu u saniranju kilometrima dugih požarišta, ako je to uopće moguće sanirati. Pilot hrvatskog kanadara koji je gasio vatru sjeverno od Mostara Davor Turković tvrdi “da ono što je vidio iz zraka, nemoguće ugasiti bez tri velike kiše”. Prof. dr. Faruk Mekić, dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu, tvrdi da bi šteta od ovogodišnjih požara u BiH mogle premašiti iznos od 10 milijardi KM. “Smatram da je žurno potrebno da sve vlade u državi već sutra održe sjednice i započnu programe sanacije, jer ono što slijedi u jesenskom razdoblju jesu kiše, a izgorjela je i zemlja na ovakvim kraškim terenima, pa kiša jednostavno prolazi kroz stijenu i ne može pomoći obnovi šumskog fonda. Obnova će trajati desetljećima”, kazao je Mekić za TV kuću Al Jazeera. Direktor Federalne uprave za šumarstvo Omer Pašalić rekao je agenciji Fena “da se još uvijek ne može procijeniti koliko je u FBiH izgorjelo šume u požarima, jer se stanje na terenu stalno mijenja”. Isto misli i potpredsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije Gospodarske komore FBiH Midhat Ahmetović. Vatrena stihija progutale je hektare endemskih vrsta drveta i bilja. Štetu je nemoguće utvrditi, tvrdi profesor na katedri za botaniku Prirodno–matematičkog fakulteta Sulejman Redžić, “štete nisu katastrofalne, one su i više od toga”. Suhim suzama plakalo je nebo, a dim pritisnu dolinu Neretve, jer gori Rujište. Dogodila se ekološka tragedija! Vatra je u rasjedu između Prenja uništila endemsku vrstu bora “munike”, koja ukrašava visove Prenja iznad Rujišta. Radi se o rijetkoj vrsti bora s razvijenim korijenom i snažnim ograncima koji prodiru duboko u vapnenačke stijene.

Dimi od Neuma do Konjica, nema pomoći

“U šest smo poletjeli prema Mostaru, cijelo područje od granice do Sarajeva je prekriveno dimom s požarišta na planinama Velež, Prenj i zaleđe Neuma. Požar koji smo gasili na Rujištu kod Mostara je zadimio cijelu regiju, s 30 vodenih bombi smo spriječili širenje požara prema objektima. Naš učinak je kap u moru jer to su požari koji se ne mogu ugasiti. To su velike, guste šume na velikoj nadmorskoj visini, velike strmine, suša je učinila svoje, tako da će ti požari potrajati do jesenskih kiša. Čak prve dvije do tri kiše te požare neće ugasiti”, kazao je pilot hrvatskog zrakoplova “Kanader” Davor Turković. za HRT. Nakon pomoći, “Kanader” se morao vratiti u Hrvatsku na ispomoć jer su i tamo izbila dva velika požarišta.

piše vecernji.ba

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17