Požari i dalje gore: Ne dolaze kanaderi, nema ni Rusa

bbbPrema podacima kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH, situacija u vezi s požarima je i dalje teška u većini krajeva Bosne i Hercegovine. Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić kazao je jutros Feni da je na terenu posebno teška situacija na području Mostara i to...

...u području Velikog i Malog Ruišta i Potporina, na području Drvara, u općini Kneževo, na području sela Lakića posebno.

Teška situacija je i u bratunačkoj regiji, na području Sikirića, Zapolja i Slapišnice.

- Na području Bratunca će danas djelovati naše kolege iz EUFOR-a, kazao je Agić, izrazivši zahvalnost pripadnicima EUFOR-a koji ulažu velike napore kako bi pomogli stanovništvu BiH.

Teška je situacija još na području Gacka u regiji planine Bjelašnice, na području Konjica, u okolini Boračkog jezera te u Trebinju u blizini manastira Tvrdoš i Starog Slanog.

- Za sva ova područja imamo zahtjeve za međunarodnu pomoć. U tijeku dana jedino možda možemo očekivati, ukoliko se ispune svi preduvjeti, dolazak ruskog helikoptera iz Niša, kazao je Agić.

Po njegovim riječima, u razgovorima s kolegama iz Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, dobili su informaciju da danas i dalje ne mogu da nam pomognu i ne mogu djelovati u BiH te da ovaj naš apel drže otvorenim. Postoji eventualno mogućnost da bi sutra djelovali, ali i to je upitno, u ovisnosti od stanja na području Republike Hrvatske.

- Što se tiče ruskog helikoptera, postoji opredijeljenost da ovaj helikopter dođe i ne vidim neke velike razloge da ne dođe, izuzev logistike koju moramo da osiguramo. Znajući da ovaj helikopter troši tisuću litara goriva na jedan sat rada, to znači da smo mi u Ministarstvu sigurnosti primorani da kroz proračunska sredstva tražimo oko 100 000 KM za četiri do pet dana rada ovog helikoptera plus sve ostalo što bi trebalo da bude ispunjeno od preduvjeta koje zemlja primateljica pomoći mora da ispuni, kazao je Agić.

Po njegovim riječima, postignuta je suglasnost o izdvajanju sredstava iz proračunskih rezervi neophodnih za troškove koji će nastati djelovanjem ovog helikoptera.

Na pitanje da li se potrebna sredstva mogu osigurati i sa nižih nivo vlasti, Agić je odgovorio potvrdno, dodajući da Ministarstvo sigurnosti i dalje apelira na niže nivoe vlasti, i na entitete i na kantone, da im se obrate ukoliko mogu da osiguraju ili određene količine goriva ili sredstva kako bi bila zadovoljen osnovna potreba helikoptera za gorivo.

piše  Bljesak.info

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17