Srpkinja spasla alpinistu na Aljasci

401494-23Alpinista Nina Ađanin postala je prva Srpkinja koja je zakoračila na jedan od najtežih vrhova svijeta i najviši vrh Sjeverne Amerike - Denali, poznat i kao Mckinley, a usput je učestovala i u spašavanju dvojice alpinista i od Aljaske dobila orden časti za taj poduhvat. Za nju nimalo neobična avantura trajala je 12 dana, a ova sjajna planinarka do sada je osvojila niz vrhova Himalaja i Alpa, ali i vrh Manaslu, koji je alpinistima poznat kao planina smrti.

Nina je 15. maja u kampu, na minus 45 stepeni, proslavila 30. rođendan. Samo nedelju dana kasnije, imala je još jedan razlog za slavlje - zakoračila je na najvišu točku Aljaske.

- Najlepši osećaj je kada znate da ste izašli na greben samog vrha - magla se raziđe, a vetar i dalje duva. Tako je bilo i pre nekoliko dana. U tom momentu pogledala sam na sat ispod tri jakne i datum je bio 22. maj, vreme 17 sati - priča oduševljeno Nina.

Ovoj nevjerovatnoj djevojci, koja je po profesiji sportski menadžer, Aljaska rendžerska stanica dodjelila je orden časti jer je rendžerima pomagala u spašavanju alpinista koji su se „zaglavili" dok su pokušavali da osvoje vrh Denali.

- Aljaska mi je dodelila orden časti jer sam rendžerima u toku ekspedicije pomogla da pronađemo jednog Nemca, koji nažalost nije preživeo, ali i zbog toga što sam jednog Amerikanca sa 5.300 metara spustila na 4.300, pošto se nije osećao dobro. Spasavanje je trajalo čitav dan, ali smo ipak uspeli. Po povratku u kamp ljudi su me oduševljeno pozdravljali i govorili: "Hvala, Srbijo" - priča Nina Ađanin i dodaje da se sutradan odmah vratila na planinu i osvojila najviši vrh Amerike.

Nina ne krije ponos što je prva Srpkinja na najvišem vrhu Amerike, a kaže i da će nastaviti sa osvajanjem planina.

- Srećna sam što sam osvojila vrh koji je na jednoj od najhladnijih planina na svetu. Pre dve nedelje temperature su bile i minus 75 stepeni, ali navikla sam i uspevam da se izborim sa svim izazovima koje planine nose sa sobom. Biću na Aljasci do jula, a onda se vraćam u Srbiju. Plan mi je da sledeće godine osvojim najviše vrhove Pakistana - priča Nina Ađanin.

  

piše 24sata.rs

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17