BiH izgubila svog najboljeg penjača - Adnana Čatića

AdnanJedan od najboljih sportskih penjača u regiji Adnan Čatić poginuo je u Sarajevu nakon što se prevrnuo čamac kojim se s prijateljem trebao spustiti rijekom Miljackom.

“Murga je u bolnicu dovezen u 16.30 sati i za sada je njegovo stanje stabilno. Također su dovezena i dvojica policajca Almir Dautović i Adnan Hasanović, obojica 1978. godište. Oni su sudjelovali u spašavanju tijekom kojeg su ozlijeđeni te im se ukazuje liječnička pomoć”, rekli su u sarajevskoj bolnici.

  

Adnan Ćatić bio je najbolji penjač u BiH te jedan od najboljih u regiji. Ovaj dvadesetšestogodišnji Sarajlija se sportskim penjanjem počeo baviti 1999. godine te već nakon četiri mjeseca pokazao izvrsne rezultate. Bio je organizator brojnih natjecanja u penjanju i pustolovnim utrkama.

Bio je prvi Bosanac koji je ikada učestvovao na svjetskom prvenstvu kada je od 460 učesnika zauzeo 29. mjesto u brzinskom penjanju. 2006. godine se šest puta našao na pobjedničkom postolju i to na takmičenjima u Hrvatskoj, Rumuniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Adnan Ćatić je bio član Gorske službe spašavanja, radio je kao instruktor u sarajevskoj školi alpinizma, bio predsjednik kluba ekstremnih sportova Red Point, instruktor sportskog penjanja, te organizator takmičenja u penjanju i pustolovnim utrkama.

Osnivač je kluba ekstremnih sportova Red Point u Sarajevu.  Autor je i kratkog dokumentarnog filma Red Point koji je na 3. Tango World Film Festivalu u Paklenici (Hrvatska) osvojio dvije nagrade.
Dva puta je osvojio treće, jednom četvrto i jednom peto mjesto na Big Wall Speed Climbing (Paklenica, Hrvatska), najjačem takmičenju u Evropi u brzom penjanju na stijenu visoku 160 metara. Osvojio je još desetak prvih mjesta u težinskom, brzinskom i penjanju u ledu.
Sam je finansirao penjaliste na Špicastoj stijeni iznad Sarajeva. Na stijenu Babin zub se popeo bez ikakva osiguranja; samo uz pomoć magnezija kojim se sprječava znojenje ruku. Na njen vrh je okačio čamac. Gliser težak stotinu kilograma izvlačio je osam sati zajedno sa kolegom Nihadom Dupovcem, a sve kako bi skrenuo pažnju javnosti na ekstremne sportove, poprilično zapostavljene u BiH.
Na takmičenju za prvaka države u zadnjem kolu održanom u Zenici 2004. godine pobijedio je sa slomljenom nogom, a do stijene je došao sa štakama. Pred otvorenje Sarajevo film festivala se popeo na zgradu UPI-ja, uprkos tome što nije imao dozvolu od nadležnih.

Na godišnjicu održavanja Zimskih olimpijskih igara, tačnije 8. februara 2011. godine, Ćatić se u originalnoj maskoti Vučka popeo na poznatu sarajevsku stijenu Babin zub.

"Ovo je najmanje što mogu učiniti. To je bio veliki sportski događaj za naš grad. Vidim da su neki to zaboravili. Maskota Vučka za mene je simbol grada Sarajeva, te sam bio posebno inspirisan za penjanje", rekao je tada Ćatić.

26. maja 2012. godine Miljacka je uzela život Adnana Ćatića, jednog od najbržih penjača u regiji.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17