7.travanj/april SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

un-world-health-dayPod sloganom "Zdravlje dodaje život godinama", u svijetu se danas obilježava Svjetski dan zdravlja, koji je ove godine posvećen zdravlju starijih osoba.Svjetska zdravstvena organizacija svake godine usmjerava kampanju na jedan od zdravstvenih problema opšteg značaja,...

...a ove godine tema je starenje i zdravlje, s obzirom da će u nekoliko narednih godina u svijetu biti više ljudi starijih od 60 godina, nego djece mlađe od pet.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 2050. godine 80 posto starijih osoba svjetske populacije živjet će u zemljama niže i srednje razvijenosti.

Svjetska zdravstvena organizacija naglašava potrebu da zemlje otpočnu s radom na prevenciji nezaraznih bolesti, kako bi zdravstveni sistemi mogli da obezbijede liječenje i brigu starijih na adekvatnom nivou, kako bi doživjeli duboku starost na najbolji način.

Osnovni izazov u vezi sa zdravljem starijih su nezarazne bolesti, kao što su bolesti srca, moždani udari, rak, dijabetes, a rizik od tih oboljenja može biti znatno smanjen fizičkom aktivnošću, pravilnom ishranom i zdravim načinima života.

Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizovala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. april određen je za Svjetski dan zdravlja i počinje se slaviti od 1950. godine.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17