Ronjenje - zavirite u podvodni svijet

ronjenje-opremaLjetna sezona je pred nama, a ovo prijelazno razdoblje najbolje je iskoristiti za pripreme za sve aktivnosti kojima se ljeti možemo baviti, naročito ako smo početnici. Jedan od njih zasigurno je i ronjenje, mitski sport, odnosno aktivnost koja nas od pamtivijeka povezuje s onim nepoznatim, svijetom podmorja.

Roniti nije lako, ukoliko se njime niste bavili. Potrebno je puno znanja, teorijskog prije svega i praktičnog kako bismo izbjegli sve opasnosti koje nas kao laika mogu zadesiti. Zato, prije nego krenete u ovu aktivnost, proučite popise svih škola ronjenja koje se nalaze na našoj ili nekoj drugoj obali na kojoj ljetujete, kako bi vas iskusni ronioci uputili u sve tajne ljepote ronjenja.

Oprema za ronjenje

Jedan od osnovnih dijelova opreme je maska, koja osigurava roniocu da dobro vidi pod morem. Maska mora veličinom biti prilagođena roniočevu licu, a postoje i maske za profesionalno ronjenje koje u potpunosti prekrivaju roniočevo lice, a imaju mjesta i za ugradnju uređaja za komunikaciju između ronitelja i bazne stanice na površini mora.

Uz masku u paketu dolazi i disalica. Koristi se prilikom zaranjanja i izranjanja te za ronjenje s maskom i perajama.

Ronilačko odijelo može biti mokro ili suho. Ono prvenstveno pomaže da se ronilac može što duže zadržati pod morem kod dugotrajnog ronjenja. Mokro odijelo dozvoljava da voda uđe u odijelo te nakon što se zagrije postaje toplinski izolator, dok suha odijela potpuno sprečavaju ulazak vode. Suha odijela najčešće se mogu i napuhavati kako bi imala dodatni kompenzator plovnosti. Ispod takvog suhog odijela oblači se pododijelo koje pomaže u očuvanju topline. Za takva odijela, suha, potrebno je završiti dodatni tečaj kako bi ih se upotrebljavalo sa sigurnosti.

Još jedan od važnih dijelova opreme su regulatori koji reguliraju tlak iz boca. Prvi stupanj regulatora mora reducirati tlak na 9 bara, dok se drugi stupanj sam regulira na tlak okoline u kojoj se ronioc nalazi. Kompenzator plovnosti umanjuje potrebu za radom peraja jer sadrži zračni mjehur koji kompenzira razliku u plovnosti punjenjem i ispuštanjem.

Kako bi uopće mogli disati pod vodom, nezaobilazan dio ronilačke opreme su boce koje služe za spremanje i transport zraka pod visokim tlakom. Boce se pune stlačenim zrakom pomoću kompresora. Skladište se s plinom za udisanje pod tlakom između 10 i 20 bara i treba ih redovito pregledavati i atestirati kako bi bile siguran dio opreme. Uz boce, ronioci nose i utege koji im olakšavaju uzgon, ali i nož koji im pruža sigurnost pod morem.

Ronjenje na dah

Ronjenje na dah jedan je od prvih oblika ronjenja, kada se zaranjalo kako bi se prvenstveno došlo do hrane, ali i otkrivalo morske dubine.

Na površini mora se udahne i zaroni u vodu, a prije toga potrebno je načiniti nekoliko udisaja kako bi se pripremilo i opustilo sve mišiće na tijelu da se ne troši uzalud kisik. Mišiće možemo opustiti i plutajući na površini vode, na leđima. Potrebno je paziti da prilikom tog udisanja ne dođe do hiperventilacije jer ona može zavarati ronioca da u krvi ima više kisika, nego što misli pa u moru može doći do nesvjestice.

Osim toga, ronioci na dah moraju pripaziti i na označavanje mjesta zarona, kako bi se zaštitili od brodica i drugih raznih plovila koja mogu naići u neposrednoj blizini. Za ronjenje na dah potrebni su vam maska i peraje, ali i odijelo od neoprena ukoliko idete na veće dubine, kako bi vas zaštitilo od hladnoće.

Doduše, na veće dubine idu iskusni ronioci, koji se najčešće bave podvodnim ribolovom ili se natječu u ronjenju na dah, a ne početnici. Prilikom zarona, najbolje je koristiti zamah ruku, a pod vodom se drže uz tijelo kako bi se gubilo što manje energije, a time i kisika. Mahanje perajama također treba biti umjereno.

Ronjenje u plavom

Ronjenje u plavom predstavlja zaranjanje na otvorenom moru, bez vizualnih orijentira, kada se ronioci orijentiraju isključivo po dubinomjeru odnosno ronilačkom računalu. Kada se roni u plavom postavlja se fiksni konop, sidreni konop ili dekompresijske bove. Koje pomažu u sigurnom izronu, ali ni slučajno se ne smiju koristiti bez nadzora instruktora kako ne bi došlo do tragedije.

Ukoliko ste ljubitelj ronjenja, u školu ronjenja možete upisati i svoje dijete ukoliko je napunilo deset godina, ali i ukoliko postoji ovlašteni instruktor za djecu. U Hrvatskoj je moguće ronjenje osobama s invaliditetom koje im omogućava da budu fizički aktivne i uživaju u bogatstvu podmorja.

Osobe koje rone i njihovi bližnji moraju znati osnove pružanja prve pomoći kako bi mogli pomoći u slučaju nesreće dok se unesrećenog ne preveze do medicinske ustanove ili barokomore. Također, od iznimne je važnosti započeti s ronjenjem nakon položenog tečaja kod ovlaštenog instruktora koji će vas osim ronjenju upozoriti i na neke zakone i pravila ronjenja kako ne bi doveli sebe ili druge u opasnost.

Na zahtjevnije avanture, kao što je ronjenje po mraku ili istraživanje objekata pod morem možete se uputiti samo ako imate godine ronilačkog iskustva i partnera uz sebe. Ne smijemo zaboraviti da je jedna od sigurnijih metoda ronjenja, ronjenje u paru, kako biste vi mogli drugome pomoći ili kako bi se vama mogla pružiti pomoć ukoliko ju zatrebate.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17