Što sve morate znati kada živa pređe 30 stupnjeva Celzija?

30cStručnjaci savjetuje izbjegavanje većih napora i dulji boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, između 10 i 17 sati te upozoravaju na uzimanje dovoljnih količina tekućine, a to je najmanje 2 litre dnevno. Ovdje se prvenstveno misli na vodu i negazirana pića.

Omiljene kofeinske napitke potrebno je izbjegavati kao i gazirana pića te alkohol. Teška hrana također nije saveznik visokih temperatura pa je idealan obrok lagana juha, varivo ili lešo kuhano povrće i meso. Salate su također odličan izbor!

Nikuda bez vode
Ono što će vam tijekom ljetnih mjeseci predstavljati najveće zadovoljstvo je bočica hladne vode. Morate li izlaziti iz kuće ili ureda u vrijeme najvećih vrućina svakako je smjestite u torbu čak i ako to znači da kozmetička torbica mora ostati kod kuće. Šminka se i tako rastapa na 30 i više stupnjeva Celzijusa!

Krema sa zaštitnim faktorom
Samo nekoliko minuta na suncu bez zaštitnog faktora dovoljno je da shvatite kako krema za sunčanje također spada u obaveznu ljetnu opremu.

Ne izlazite iz kuće bez da ste zaštitili lice i tijelo, a ukoliko na otvorenom morate provesti veći dio dana kremu ponesite sa sobom. Vodite računa kako će tijekom najtoplijih dana indeks UV zračenja biti 8 do 9 što je vrlo visoko.

Imajte na umu da posebnu pažnju zaslužuju djeca, njihova kože može pretrpjeti opekline u samo 10 minuta boravka na suncu bez zaštitnog faktora te u neadekvatnoj odjeći.

Šešir
Ukoliko se ne uklapa u vašu odjevnu kombinaciju presvucite se! Šešir će vam uvelike olakšati kretanje po suncu. Pretvorite se u damu i skočite u ljetnu haljinu ili široku suknju u kombinaciji s jednostavnim topom od prozračnog materijala

Zaboravite na ljetne čizme
One jesu ljetni hit, no kada temperature prelazi 30 stupnjeva nisu dobar saveznik. Obujte japanke, sandale ili platforme, obuću u kojoj noga može disati, a trendi čizme ostavite za dane kada se živa na termometru malo spusti.

Automobili
Omiljeni limeni ljubimci posebno su opasni tijekom ljetnih mjeseci pa se u automobilima parkiranim na suncu ne smije zadržavati ni kratko vrijeme. U automobilima se ne smiju ostavljati ni kućni ljubimci.

Je li u klimi spas?
Boravak u klimatiziranim prostorijama svakako je preporučljiv, no razlika u temperaturi ne smije prelaziti 7 stupnjeva. Prije izlaska iz stana spustite rolete i zatvorite prozore, a otvorite ih tek kada padne mrak jer su noćne temperature ipak niže te tek tada prozračite prostorije.

Oprezno na putu!
Iako je želja za odlaskom na more velika oprez prilikom kretanja na put. Odaberite dio dana kada temperature nisu najviše, uključite klimu u automobilu i ponesite dovoljno tekućine.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17