Mala škola ski servisa

ski-snowboards 03Redoviti servis i provjera opreme ne samo da će utjecati na kvalitetu skijanja nego će uvelike pridonijeti sigurnosti skijaša te vijeku trajanja vaše opreme.  Najmanje što po tom pitanju sami možemo učiniti je redovito provjeravati i servisirati opremu, te ju na kraju sezone pažljivo uskladištiti.

Skijaši rekreativci svoje će skije, naravno, uz pravovremeno održavanje, moći upotrebljavati od 120 do 200 skijaških dana, dok će ista skija svoju prvobitnu kvalitetu zadržati 70 do 80 skiijaških dana. Po završetku spomenutoga razdoblja dolazi do zamora i popuštanja materijala. S obzirom na to da je vijek skijaške cipele - pancerice - otprilike istovrstan onome kod skije, preporuka je da se prilikom kupovine osiguraju oba spomenuta dijela skijaške opreme.

Kako servisirati skije?

Razlikujemo mali i veliki servis skijaške opreme.


Mali servis uključuje:
brisanje klizne plohe i rubnika odozgo i sa strane
strukturiranje klizne plohe i mazanje voskom
kontrola i podmazivanje vezova

Veliki servis uključuje:
brušenje klizne plohe i rubnika odozgo i sa strane
strukturiranje klizne plohe i mazanje voskom
kontrola i podmazivanje vezova

Vosak

Skije je potrebno namazati voskom (specijalnim za tu namjenu, sa visokim udjelom flora), kako bi skije što bolje klizale po snijegu, te kako bi se smanjio rizik od oštećenja, koji se povećava ovisno o suhoći skije. Unatoč činjenici da se vosak na kliznoj površini prosječno zadržava 2 do 3 dana, preporuka je da se mazanje iste voskom vršiti svakodnevno po završetku skijaških aktivnosti.


Naravno, postoji nekoliko vrsta voska, a na skiju se nanosi onaj vosak koji je predviđen za korištenje na određenom stupnju tvrdoće snijega, te na određenoj temperaturi zraka. Vrste voska su uglavnom definirane prema bojama u kojima ih razlikujemo,no, to nije uvijek pravilo (ovisi o proizvođaču, npr. zelena i plava su za hladan snijeg i niske temperature, dok crvena i žuta služe za vlažan snijeg i više temperature i sl.).

Vosak nalazimo u više oblika, no uglavnom razlikujemo kruti vosak, koji koriste ski servisi i koji je najkvalitetniji radi svojih prijanjajućih svojstava, dok vosak u pasti ili spreju uglavnom koriste skijaši koji sami uređuju skiju (uz napomenu da je pasta bolja od spreja, jer manje oštećuje kliznu podlogu skije).


Nakon skijaške sezone...

Nakon skijaške sezone skije treba očistiti i nanijeti vosak toplim postupkom. Tako smanjujemo mogućnost korodiranja klizne plohe. Ukoliko nemate druge mogućnosti, skije barem operite i osušite. Vezove također očistite i popustite, te ih zatim poprskajte zaštitnim sprejom.

IZVOR prvispust.com

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17