Vježbanje u prirodi – razbijanje monotonije trčanja

vezbanje prirodaProljece je idealno za trčanje u prirodi, mozemo uvesti neke nove elemente kako bi razbili samu monotoniju trčanja ili jednostavno iskoristili ono što nam nudi neki park ili trim staza za vježbanje.

Park
Ukoliko ste si odredili da ćete odraditi trening trčanja (ili brzog hodanja ako ste početnik i imate višak kilograma koji vas spriječavaju u trčanju najnižim tempom) u nekom parku, iskoristite klupe na ruti kojom trčite. Možete npr.,  odraditi na svakoj drugoj klupi tri serije sklekova po 15-20 ponavljanja, na svakoj trećoj naskoke tri serije po 15 ponavljanja itd.. Isto tako možete ubaciti dvije ili tri serije po 20 (ili manje) iskoraka nakon čega samo nastavite dalje trčati. Ako ne volite monotono trčanje jednim tempom, ubacite intervale po dvije, tri ili više minuta u kojima ćete povećati brzinu trčanja i povećat će vam se otkucaji srca, čime ćete se približiti anaerobnom pragu i na taj način trenirati i svoju izdržljivost.

Trim staza
Sigurno ste čuli za trim stazu ili za Hanibala i njegove poznate postove na Youtube-u. Na trim stazi stvarno možete odraditi trening cijelog tijela, vrlo visokog intenziteta i to od zgibova, dipseva, trbušnjaka, leđnjaka, stražnjeg skleka, stražnjeg dipsa, muscle up’s-a, naskoka na različite visine, sklekova, monkey swing-a, različite izdržaje na ručama, razna hodanja na ručama, mijenjanja pozicija, njihova s dipesvima, opruženih izdržaja na šipci za zgibove itd.. Možete odraditi cijeli trening na trim stazi i to stanični trening u kojem odradite sve serije na jednom dijelu trim staze pa tek onda prelazite na drugu vježbu, ili kružni trening s minimalno 4 kruga. Možete jednostavno razbiti monotoniju trčanja i na način da ubacite 15-20 minuta treninga na trim stazi u središnjem dijelu treninga.
Muzika u ovome igra veliku ulogu. Ponekad je najbolje složiti playlistu koja vam odgovara i na jednostavan način razbiti monotoniju trčanja, jer muzika dokazano ima nevjerojatnu moć motiviranja tokom tjelesne aktivnosti. Osobno najbolje odradim bilo kakav trening uz dubstep i drum&bass. Koja muzika tebe najviše motivira?

Primjer cirkularnog treninga na trim stazi:
- 4-5 serija (krugova), pauze između vježbi nema, pauza između krugova je 3 minute, rad se ne bazira na broju ponavljanja nego na vremenskom periodu od minimalno 45 sekundi, a najviše 90 sekundi ili više ako ste u jako dobroj kondiciji i izdržljivost vam je na visokoj razini. Pametno si odredite tempo izvođenja vježbe kako bi izdržali do kraja vremenskog perioda koji ste si zadali:

- Zgibovi

- Trbušnjaci

- Leđnjaci

- Dipsevi na ručama

- Sunožni naskok na povišenje

- Iskorak u mjestu (bez kretanja prema naprijed)

- Sklekovi s nogama na povišenju – kombinirajte ako možete široke, uske, s pljeskom, na jednoj ruci

- Izdržaj na ručama (intenzivnija varijanta: opruženim nogama u visini s ručama)

- Monkey swing – jedna dužina

- Hodanje po ručama u uporu

- Trbušnjaci

- Leđnjaci.

Zaključak
Budite kreativni i nemojte si dopustiti da vas monotonija spriječi u odrađivanju treninga trčanja. Stvarno imate velik izbor vježbi koje možete ubaciti u trening i na taj način uvijek ostati motiviranima da uopće krenete na trening, ili ga odradite do kraja i već počnete razmišljati o sljedećem. U početku krenite lagano i postepeno povećavajte udaljenosti koju ćete pretrčati, kao i broj serija ili vježbi na trim stazi, parku ili dječjem igralištu.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17