Uspinjanje planinama jača mišiće čitavog tijela...

phoca thumb l DSC 0439...posebno nogu, te pospješuje pokretljivost zglobova.

Fizikalna gimnastika, pilates, S fitness... dosadašnji su moji pokušaji da sredim svoju liniju i tijelo držim u kondiciji. No, nakon mjesec ili dva pokušaja da u skupini s drugim manje ili više tjelovježbi sklonim ženama i ja održavam svoju formu, svaki bih put odustala.

I nadala se kako ću napokon pronaći idealnu tjelovježbu za sebe. Ja, naime, nisam tip koji može predano vježbati u zagušljivom prostoru ispunjenom ženama koje nabrijano tešu kilograme i rastežu mišiće. Za mene je to nekako previše nadobudno i naporno. S druge strane, kako se sve više bližim četrdesetoj, tijelo traži neku aktivnost kojom bih razgibala svoje mišiće nakon 8-satnog sjedenja za uredskim stolom.

Baš kad sam odustala od pokušaja vježbanja cyclinga, prijateljica me pozvala na planinarski izlet na Kalnik. Iako sam se nećkala, na kraju sam se ipak odvažila i - nisam pogriješila! Planinarenje i druženje s ekipom su me oduševili. Nakon prvog sam izleta, doduše, imala upalu mišića i nekoliko dana trpjela bolove u koljenima, ali ubrzo sam shvatila kako sam se potpuno zaljubila u hodanje planinama i upoznavanje novih, za mene neotkrivenih mjesta. Sada planinarim već dvije godine. Obišla sam Kamešnicu, Velebit, Plitvice i još mnoga mjesta. Dišem punim plućima, a forma mi je na zavidnoj razini. Znam to jer bez problema mogu prepješačiti 30-ak kilometara. Osjećam se dobro i fit, shvatila sam da je planinarenje najbolji način da se u netaknutoj prirodi riješim stresa, ali i ojačam svoj organizam. Upravo zato svima preporučujem planinarenje. Ovako govori 38-godišnja Maja, koja se od neredovite vježbačice pretvorila u strastvenu planinarku, a svoje je tijelo dovela u super formu i kaže da se nikad nije osjeća bolje!

Prednosti planinarenja
Prije nego što i vi odaberete planinarenje za rekreaciju, doznajte koje su njegove koristi za zdravlje:

Hodanje i uspinjanje planinama jača mišiće čitavog tijela, posebno nogu, te pospješuje pokretljivost zglobova.

Potiče imunološki sustav, prvenstveno sposobnost organizma da se obrani od različitih infektivnih bolesti.

Pozitivno djeluje na rad srca i krvotok te pospješuje transport i opskrbljenost krvi kisikom.

Pospješuje izmjenu tvari u organizmu i, uz ostalo, bez posebnog režima prehrane smanjenje masnoće u tijelu, pa tako i tjelesnu težine.

Relaksira, oslobađa stresa, potiče pozitivne emocije i podiže samopouzdanje.

Kako se pripremiti za planinarenje
Ako se aktivno ne bavite nekim od oblika organizirane sportske rekreacije, najbolje je da otprilike mjesec dana prije odlaska u planine svakodnevnim brzim hodanjem ili trčanjem postignete fizičku kondiciju. Ako imate problema sa zdravljem, prije negoli se uputite u planine, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. Stručnjaci smatraju da prije polaska u planine osobe starije od 50 godina moraju obavezno obaviti specijalistički pregled srca, dok ga onima iznad tridesete preporučuju.

Pomno planirajte izlet
Prije nego što krenete na odabranu planinarsku rutu, dobro proučite planinarsku kartu i vremensku prognozu te isplanirajte svoj boravak u prirodi. Iako bi bilo najbolje da se suzdržite od branja cvijeća i ostalog bilja, nabavite i proučite kartu zakonom zaštićenog raslinja toga područja kako ne biste došli u napast te kako biste mogli poučiti ekološki neosviještene pojedince. Kako najviše korisnih savjeta možete dobiti od onih koji se već bave planinarenjem, najbolje je da se učlanite u planinarsko društvo, koje zasigurno postoji u vašem mjestu.

Što odjenuti i što ponijeti
Ako ne možete nabaviti posebnu odjeću za planinarenje, najvažnije je da ona bude sportskog kroja, dakle udobna i da ne sputava pokrete te da je načinjena od prirodnih vlakana. Pri odabiru dajte prednost slojevitom odijevanju, koje je najpraktičnije u planinskim uvjetima, primjerice umjesto jednog debljeg pulovera radije obucite dva laganija.

Uz uobičajenu odjeću obavezno nabavite nepromočivu kišnu jaknu s kapuljačom koja je dovoljno široka da je možete navući preko naprtnjače.

Cipele vam u planinama doslovce mogu sačuvati glavu, zato neka budu što solidnije. Kako moraju biti od što kvalitetnijih i čvršćih materijala te anatomski oblikovane da bi sačuvale vaša stopala i gležnjeve, nabavite ih isključivo u specijaliziranim prodavaonicama, uz savjet stručnog prodavača. Uz cipele nabavite i posebne čarape bez šavova koje vas ne mogu nažuljati. Nemojte zaboraviti ni kvalitetne sunčane naočale te pokrivalo za glavu koje će vas zaštititi od sunca, koje je posebno jako na visinama.

U obavezan rekvizit svakog planinara spada ni prevelika ni premala naprtnjača od nepromočiva materijala te, po mogućnosti, anatomski oblikovana. U njoj treba biti kutija prve pomoći, s flasterima, flasterima za žuljeve, sprejem za rane, zavojem, zavojem za zglobove, sredstvom protiv sunčanih opeklina i ugriza insekata, tabletama protiv glavobolje, za snižavanje temperature i slično. U naprtnjaču treba staviti i nožić, baterijsku svjetiljku, planinarsku kartu, osobne dokumente, isključen ali napunjen mobilni telefon te, naravno, ovisno o duljini rute, dovoljno tekućine za piće i hrane za nekoliko manjih obroka.


Kako planinariti
Iako se, ako planinarite rekreacijski, uopće ne trebate opterećivati načinom hodanja, vaše ruke neka ipak budu u laktu savijene pod pravim kutom te aktivnije nego inače, a vaš hod neka bude nešto brži nego što ste naviknuli. Kako prije svake fizičke aktivnosti treba zagrijati tijelo, prije nego što započnete s penjanjem, odradite seriju vježbi razgibavanja i istezanja za sve mišićne grupe, a prvih petnaestak do dvadesetak minuta hodajte laganijim tempom.

Kako biste uštedjeli energiju, duljinu koraka prilagodite usponu te što je on blaži, vaši koraci neka budu manji. Tempo hoda prilagodite svojim mogućnostima, a ako ste u društvu, pratite brzinu najsporijeg. Otprilike svaka dva sata uzmite kratak odmorite i priuštite si manji obrok, primjerice energetsku pločicu, čokoladu te sušeno ili svježe voće, a otprilike svakih pola sata nešto popijte. Stoga na planinarenje ponesite dovoljno tekućine, negazirane mineralne vode, vodom razrijeđen jabučni sok ili lagano zaslađen voćni čaj. Na jednodnevni izlet ponesite oko 2 litre tekućine.


  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17