Priprema za zimsku vožnju

snow1Zima je u punom jeku ali vama je dosta odmora, ležanja, dvorane ili tranžera. Zima definitivno ograničava mogućnosti uživanja na biciklu, ali uz dobru pripremu i malo naklonosti prirode, možete doživjeti jedne od najboljih vožnji ikad. Da previše ne okolišamo, zaboravite odmah na dugačke vožnje kao u proljeće, ljeto i jesen.

“Dugačka” zimska vožnja traje od 45 do 90 minuta. Za sigurne zimske vožnje duže od ovih, morate imati debelog iskustva u dužem boravku u prirodi u zimskom periodu. Zimi ste izloženi puno većim opasnostima nego u drugo doba godine. Tehnički kvarovi, tjelesni problemi i nagle promjene vremena, stvari su koje ugodnu zimsku vožnju mogu pretvoriti u pakao (čak i sa pogubnim posljedicama).


Kako se obući?
Pri bilo kakvoj jačoj tjelesnoj aktivnosti se znojimo, a taj znoj na zimskim vožnjama predstavlja problem. Znojimo se(to je neizbježno), odjeća upija znoj i postaje mokra, a hladan zrak nas onda preko mokre odjeće još više hladi i organizam gubi brze toplinu. U borbi s hladnoćom bitno je da su uši i torzo zaštićeni. Spas za zimske vožnje su majice, jakne i hlače sa windstopper materijalom. Konstrukcija te odjeće je takva, da je windstopper materijal obično s prednje strane i štiti tijelo od udara hladnog zraka sprijeda, dok je sa stražnje strane materijal koji propušta toplinu i uklanja vlagu sa kože. Na dužim vožnjama ili po izrazito hladnom vremenu je poželjno dodatno zaštititi koljena. Kao zaštita dobro dođu nogavice koje ste odrezali sa starih biciklističkih hlača. Prstići na nogama će također biti zahvalni ako ih se zimi bolje zaštiti. Efikasna zaštita izgleda ovako: zimske šprinterice(ako vozite SPD)+galoše(ako je mokro) i skijaške vunene čarape.

Ovisno o konfiguraciji terena po kojem će se voziti, lako je odlučiti kako se obući. Najjednostavnija je situacija kod vožnje, penjanje pa spuštanje. Na početku se obuće takva kombinacija da organizam ne zakuha do vrha, ali i da se opet ne smrzneš na putu do istog. Na vrhu se mokra odjeća presvlači, što znači da se u ruksaku nosi suha majica koja ide na kožu, zimska biciklistička majica, jakna sa windstopperom, suhe i deblje rukavice, buff i kapa(varijacije mogu biti, ninja kapa, maska+kapa). Bitno je da zaštitimo lice i uši od hladnoće jer kod spuštanja wind chill faktor pogoršava situaciju.Vožnju koja se sastoji od više dužih uspona i spuštanja izbjegavajte jer će vam se odjeća kod uspona namočiti od znoja, a novu suhu u ruksaku nemate dovoljno mjesta. Ako je vožnja po relativno ravnom terenu, potrebna je kombinacija u kojoj tijelo neće zakuhati i previše se znojiti. Bitna je i zaštita lica i ušiju jer će oni biti izloženi konstantnom udaru hladnog zraka(wind chill). Tajna je u slojevitom oblačenju i obraćanju pažnje na to, da su slojevi takvi da udaljavaju isparavanje iz kože dalje od njezine površine. Dali ste se dobro obukli biti će jasno odmah na početku vožnje.


Ako je ugodno toplo prije početka vožnje, već nakon par minuta na biciklu znoj će curiti na sve strane. Pre debelo ste obučeni. Ako vam je prije početka vožnje mrvicu hladnjikavo ali ne neugodno hladno, imate taman dovoljnu količinu odjeće na sebi za jednu ugodnu vožnju. Ako osjećate neugodnu hladnoću po tijelu čim izađete iz kuće, stop, okret, natrag u kuću obući se malo toplije. Jer ako vam je hladno već na početku, nećete se dovoljno zagrijati niti tijekom vožnje.Isto kao ljeti vrućina ima svoje zamke, tako i zima svojom hladnoćom vreba iz zasjede.


Dok se vozite po hladnom vremenu vaš organizam troši toplinu brže nego ju sam može proizvesti. Na kraju ćete potrošiti svu energiju koju je organizam prije spremio za vlastito grijanje. Posljedica je hipotermija (pothlađivanje) odnosno temperatura tijela ispod normalne. Kako povišena temperatura utječe na mozak, tako i snižena temperatura negativno utječe na funkcioniranje mozga smanjujući vašu sposobnost razmišljanja i kretanja. Na taj način dođete u situaciju gdje niste svjesni da ste pothlađeni i ne poduzimate ništa da se izvučete iz tog stanja. Opasnost od hipotermije prisutna je na niskim temperaturama, ali organizam može pasti u hipotermiju i na temperaturama oko 4 stupnja celzijusa. To su situacije gdje je biciklist izložen kiši ili je u odjeći mokroj od znoja.


Signali upozorenja su: Drhtanje, iscrpljenost, zbunjenost, nerazgovjetan govor, gubitak pamćenja, mamurluk. Ako kod osobe vidite ove simptome, odvedite ju u toplo sklonište. Uklonite mokru odjeću sa tijela. Prvo ugrijte sredinu tijela(prsa, vrat, glavu i prepone) kontaktom tijelo o tijelo preko suhe odjeće. Topli napitak može pomoći, ali ne davati alkohol! Kad se tjelesna temperatura podigne, neka osoba ostane zamotana u pokrivač uključujući glavu i vrat. Potražite medicinsku pomoć što prije.
Ozebline su druga opasnost koja prijeti organizmu kad je izložen hladnom okruženju.


Ozeblina uzrokuje gubitak osjećaja i promjenu boje na pogođenom dijelu tijela. Najizloženiji dijelovi tijela su nos, uši, obrazi, brada i prsti na rukama i nogama. Ozeblina može uzrokovati trajno oštećenje tkiva, a u teškim slučajevima može dovesti do amputacije pogođenog dijela.
Već kod prve pojave crvenila ili boli na bilo kojem dijelu kože, maknite se sa hladnoće ili zaštitite izloženi dio kože, jer to može biti početak stvaranja ozebline. Bijela ili sivo-žuta boja kože, koža koja je na dodir tvrda ili poput voska te utrnula. Sve su to simptomi koji ukazuju na moguće stvaranje ozebline. Biciklist često nije svjestan da se stvara ozeblina, jer je pogođeni dio tkiva utrnuo. Ako uočite simptome ozebline, potražite medicinsku pomoć. Kako su ozebline i pothlađivanje posljedice izloženosti hladnoći, provjerite da li pogođeni pokazuje i simptome pothlađenosti. Pothlađenost je ozbiljnije zdravstveno stanje i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Ako je ozeblina prisutna, ali nema znakova hipotermije, a brza medicinska pomoć nije na raspolaganju, sklonite se u topli prostor što je prije moguće. Ako nije krajnje neophodno, izbjegavajte hodanje na promrzlom stopalu ili prstima i umočite pogođeni dio tijela u toplu,NE VRUĆU vodu (temperatura mora biti ugodna na dodir nepogođenim dijelom tijela) ili utoplite pogođeni dio koristeći toplinu tijela(npr. toplina ispod pazuha može se upotrijebiti za grijanje prstiju ruke). Nikako ne trljajte snijegom i ne masirajte pogođeno područje, to može samo uzrokovati još veću štetu. Ne koristite peći, kamine, radijatore i grijalice kako bi se zagrijali, jer je pogođeno područje utrnulo pa može doći do opeklina.

OBAVEZNO treba potražiti medicinsku pomoć jer ove mjere nisu dovoljne.
Uz sve ove napomene, preporučamo u ruksaku imati i koju energetsku čokoladicu, bateriju i upaljač, a dobro dođe i kakva biciklistička kabanica (korisno kod spuštanja i oprezno kod penjanja jer se u njima dosta znoji) koja štiti od mokre okoline. Također vodite brigu o zalasku sunca.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17