SAVJETI ZA SIGURNOST BICIKLISTA

mountain-bike-crash-endoBiciklizam je izvrstan oblik tjelovježbe, pritom i zabavan. U njemu mogu uživati ljudi svih godina, a ima mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje. Jača kardiovaskularni sustav, a samim time smanjuje rizik od srčanog udara i kapi. Pedaliranje je aktivnost s malom stopom udaraca na zglobove, jačate mišićni tonus bez stresa na koljena i zglobove gležnjeva. Biciklizam je također izvrstan oblik transporta. Štedite velike količine goriva, čuvate okoliš od zagađenja i ne plaćate parking.

 


Kao i u svakoj aktivnosti na otvorenom i u biciklizmu postoje određene opasnosti kojih bi vozač trebao biti svjestan. Najveće opasnosti vjerojatno su prisutne kod vožnje po istoj cesti kao i automobili. Iako je biciklizam aktivnost koja može biti veoma blagotvorna i voditi zdravom životnom stilu, važno je biti svjestan činjenice da se većina biciklizma odvija na cestama po kojima prometuju i druga vozila. Biciklisti bi trebali usvojiti osnovne vještine i principe biciklizma po cestama. Biciklizam može biti zastrašujući za biciklista početnika pogotovo na prometnim cestama. Slijedeći nekoliko osnovnih sigurnosnih mjera, biciklizam možete učiniti sigurnijim, zabavnijim i puno manje streasnim.

 

· NOSITE KACIGU
Baš kao motociklisti i biciklisti bi trebali nositi kacige. Nosite ju svaki put kada idete na vožnju. Trebala bi vam sjediti na vrhu glave u vodoravnom položaju, biti udobna i ne bi se smjela micati kada radite nagle pokrete glavom.
· PREGLEDAJTE BICIKL
Prije nego odete u vožnju po prometnicama napravite pregled bicikla. Provjerite dali kočnice rade dobro. Očistite reflektore. Provjerite dali je pritisak u gumama adekvatan. Podesite sjedalo prikladno vašoj visini.
· ZAGRIJTE SE PRIJE VOŽNJE
Prije nego krenete u vožnju uvijek se zagrijte, kako bi sprječili bolove i grčeve u mišićima, na način da odete na desetminutni jogging ili vožnju biciklom laganim tempom. To je jako važno osobito prije brzih vožnji.
· UVIJEK VOZITE PO PRAVOJ STRANI CESTE
Uvijek vozite po pravoj strani ceste gdje ima manje automobila i više praznog prostora. Ne ulazite u prometniju traku gdje se brže vozi jer su tamo veće šanse za nezgode.
· PRIDRŽAVAJTE SE PROMETNIH PRAVILA
Ako niste u automobilu, već na biciklu, ne znači da se prometna pravila ne odnose na vas. Morate ih poštovati. Poštujte stop znakove i stop svjetla, te naučite i slijedite sva prometna pravila i signale.
· NE RADITE NAGLE POKRETE
Ne radite ništa što bi moglo iznenaditi vozače automobila. Zapamtite, vozač u automobilu vjerojatno neće moći tako brzo reagirati, a ako dođe do nezgode veća je vjerojatnost da ćete vi lošije proći. Signalizirajte drugim vozačima kada se spremate na neki pokret. Naučite sve lokalne signale prije izlaska na prometnice.
· BUDITE VIDLJIVI
Ponekad je teško vozačima primijetiti biciklista zbog njegove veličine. Ključno je, osobito jutrima kada je dnevno svjetlo slabije, nositi odjeću svjetlih boja u vožnji te pokušajte nabaviti kacigu jarkih boja kako bi bili vidljiviji.
· BUDITE SVIJESNI SVEGA ŠTO VAS OKRUŽUJE
Budite svijesni uvijeta po kojima se vozite. Vozite oprezno. Pratite kretanje prometa. Budite spremni na manevre kako bi održali sigurnost. Držite oči otvorene jer nikad neznate koji automobil se može zaustaviti ispred vas ili tko bi mogao otvoriti vrata parkiranog automobila. Uvijek održavajte siguran razmak od drugih vozila.
· NE IZVODITE AKROBACIJE
Nikada ne radite nagle trzaje ili akrobacije na cestama na kojima prometuju automobili ili kamioni. Uvijek se vozite sami na biciklu osim ako bicikl ima više od jednog sjedala.

Bicikl prestaje biti igračka kada se koristi na cesti. On je vozilo i trebao bi se u svakom trenutku održavati u uvjetima koje nalaže cesta. Posjedovanje i korištenje bicikla može otvoriti raspon potencijalnih aktivnosti za slobodno vrijeme. Čak i ako je vožnja ograničena na odlazak i povratak s posla ili škole, prednosti tjelovježbe i svježeg zraka na vaše zdravlje i formu biti će velike.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17