Na Everest novim smjerom

routePrije desetak dana rusko-kazahstanski alpinistički dvojac Alexei Bolotov i Denis Urubko krenuli su u ostvarenje jednog od najtežih planinarskih ciljeva ikada postavljenih: penjanje Mont Everesta novim smjerom u jugozapadnoj stijeni. Alpinisti su se cijeli februar spremali na velikoj nadmorskoj visini trenirajući u gorju Tien Shan.

Alpinisti su 24. marta iz Katmandua sletjeli u Luklu. Izjavili su da još nema trekera i penjača u ovom regionu. Na pitanje: “Zašto ste vi došli tako rano?”, odgovorili su: “Naš je zadatak da se dobro aklimatizujemo. Za to nam je potrebno vrijeme, a onda ćemo spremni dočekati povoljan momenat za uspon.”

Već sledećeg dana su se javili iz Namče Bazara. Njihov poduhvat planinari neće moći da prate jer dvojac ne nosi savremene komunikacione uređaje.

Plan je da smjer penju u alpskom stilu, nedjelju dana, bez dodatnog kiseonika, bez prethodnih pokušaja i unaprijed pripremljenih kampova. Urubko je prethodno, sa svojim prijateljima, popeo u alpskom stilu Broad Peak, Manaslu i Cho Oyu. Popeo je svih 14 osamhiljadaša i sada je odlučio da napravi nešto novo. Sa penjačkim partnerom je već penjao mnoge rute.

Ukoliko uspiju, biće to jedan od najvećih alpinističkih uspjeha i nova riječ u istoriji planinarstva.

U planinarskim krugovima postoje informacije da će ove sezone biti još pokušaja uspona na najviši vrh svijeta novim smjerovima. Prema nekim najavama penjanje sa Tibeta u istočnoj stijeni planiraju Glab Sokolov i Alexander Kirikov a Simone Moro i Ueli Steck trebalo bi da pokušaju uspon novim smjerom u jugozapadnoj stijeni.

Ostaje da vidimo šta će se od tih planova ostvariti, u svakom slučaju sretno svima koji sanjaju svoj san da urade ono što do sada nikom nije uspjelo.

visokogorcicg.com

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17