Simpzijum i otvorenje dionice evropskog planinarsko-pješačkog puta

DSC 0052U sklopu manifestacija organiziranih u povodu obilježavanja 120 godina planinarstva u Bosni i Hercegovini na Igmanu je danas upriličen internacionalni simpozij o temi "Evropski pješački putevi E-6 i E-12 u funkciji razvoja turizma BiH".

U okviru simpozija elaborirano je 16 tema, a u njegovom radu sudjeluju istaknuti djelatnici iz kulturnog, sportskog i političkog života Bosne i Hercegovine, kao i gosti iz drugih evropskih zemalja, među kojima i predsjednica Evropske pješačke asocijacije (Europion Rambler’s Association - ERA) Liz Nielsen, te Uroš Vidović, predsjedavajući Komisije Evropske pješačke asocijacije.

Kako je agenciji Fena kazao generalni sekretar Planinarskog saveza BiH Tarik Grabus, jutros su na Velikom polju (Igman) u prisustvu velikog broja planinara i ljubitelja prirode iz cijele Bosne i Hercegovine predsjednik Planinarskog saveza BiH Zijad Deljo i predsjednica ERA-e Liz Nielsen na simboličan način (presijecanjem vrpce) otvorili dionicu Evropskog puta E-6 kroz BiH.

Među ostalima, svečanom činu prisustvovali su i ambasadori Slovenije i Austrije u BiH Andrej Graseli i Donatus Köck.

DSC 0053Grabus navodi da je Evropski put E-6 jedan od 12 planinarsko-pješačkih puteva koji se u dužini od 5.200 kilometara proteže od Skandinavije preko Njemačke, Češke, Austrije, Slovenije, Hrvatske do Grčke i Turske, a trenutno su u fazi izrade planinarsko-pješačke dionice koje prolaze kroz Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju. 

Po njegovim riječima i Evropski pješački put E-12 prolazi kroz BiH, s ulaznom i izlaznom tačkom u Neumu. To je posljednji u nizu pješačkih puteva i naziva se i ''mediteranski planinarsko-pješački put'', čije je trasiranje još u toku, a namjera je da se poveže sredozemni dio evropskog kontinenta od krajnjeg zapada prema istoku, uključujući i mediteranske otoke Majorcu, Kretu, Maltu...

Radi se o putu koji kreće od Portugala, preko Španije, Italije i Bosne i Hercegovine te završava u Albaniji, s tim da će zahvatiti i najveći evropski rezervat ptica Park prirode Hutovo blato. 

Bosna i Hercegovina je prije rata imala 50 transverzala, što predstavlja veliki resurs za razvoj turizma, uključujući seoski turizam i obogaćivanje bh. turističke ponude uopće. 

Planinarski savez BiH osnovan je 21. septembra 1892. godine. Ove godine obilježava 120 godina organiziranog planinarstva u Bosni i Hercegovini. Trenutno broji 6.530 članova organiziranih u 102 društva/kluba. Od ukupnog broja članova, nešto manje od 2.000 je mlađih od 18 godina. 

Uskoro detaljnije informacije o temama simpozijuma.


(Fena)

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17