Vijesti planinarenje

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Read more ...

Prva ljetna škola alpinizma u novim organizacionim i kadrovskim uslovima polučila je izuzetnim rezultatima, kao što je bio slučaj i sa zimskom školom. Razlog tome treba tražiti prije svega u potpunoj podršci od strane UO PS BiH / F BiH, kao i samog predsjednika Saveza, a potom i u izvrsnom instruktorskom kadru škole, koji je oslobođen bilo kakvih predrasuda i stereotipa koji su ranije vladali, u potpunosti odgovorio izazovu i iškolovao novu alpinističku generaciju.

Read more ...

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Read more ...

Ideja o izgradnji planinarskog objekta na predjelu Jabukovca je stara možda kao i povijest speleologije u Splitu. Generacije istraživača mosorskog krša i jama koje se u njemu kriju snivale su o "baznom logoru" iz kojeg će učinkovitije pretraživati ovo mistično carstvo krša, dubokih vrtača, oštrih škrapa, kamenih mostova i divljih prizora.

Read more ...

Dan istarskih planinara 18. listopada

Read more ...

Istarski planinarski savez, PD "Glas Istre" Pula i PD "Ćićarija" Buje pozivaju zainteresirane planinare na 13. Dan istarskih planinara. Susret će se održati u nedjelju 18. listopada 2015. na Ćićariji, uz obilazak panoramske ture preko Gomile i Marećice...

Read more ...

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Read more ...

Kako im je u svega deset dana uspjelo popeti se na tri najviša vrha balkanskog poluotoka, pričali su pred brojnom publikom u Hrvatskom planinarskom društvu "Mosor" Aleksandra Kuzmanić i Darko Hrga, partneri u životu i na planinama. 

Read more ...

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Read more ...

Nakon velikog projekta proširenja umjetne stijene u sali Ekonomske škole u Zenici tokom zadnje zime, SCORPIO uspješno privodi kraju još jedan jednako vrijedan. U toku su završni radovi na rekonstrukciji i proširenju umjetne stijene u SCORPIO centru na Smetovima.

Read more ...

Memorijalni uspon "Ćurdinom stazom" 2015 na Veliki Vilinac

Read more ...

Jesenska nedjelja je i danas krećemo na memorijalni uspon „Ćurdinom stazom“, stazom koju je uredio pokojni Zvonimir Ćurdo, a upravo u znak sjećanja na Zvonimira, kao svog istaknutog člana, HPD Pločno svake godine organizira ovaj uspon, koji vodi iz Risovca, preko Jezerca i Malog Vilinca sve do Velikog Vilinca, dok je povratak bio novom stazom, preko Lokve i Ravni stina, sve do planinarskog doma u Masnoj luci.

Read more ...

Državno prvenstvo BiH u sportskom penjanju

Read more ...

Datum održavanja: 10 i 11. oktobar 2015 godine. Mjesto održavanja: Eko centar „Blagaj“ Disciplina: Lead

Prijavljivanje: Spisak takmičara koji će učestvovati na ovom takmičenju šaljite na e-mail adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. najkasnije do ponedjeljka 05.10.2015 godine.

Read more ...

U pokušajima da osvoji vrh Everesta Japanac ostao bez devet prstiju

Read more ...

Japanski planinar Nobukazu Kuriki ostao je bez devet prstiju od promrzlina u pokušaju da se popne na Mount Everest 2012. godine. Ipak to ga nije obeshrabrilo te je pokušao još jednom, ali je morao odustati bez ispunjenog cilja.

Obraćajući se javnosti na svojoj Facebook stranici Kuriki je objasnio zbog čega je morao odustati u svom posljednjem pokušaju prije dva dana.

"Trudio sam se veoma mnogo, koristeći svu energiju, ali probijanje kroz dubok snijeg trajalo je predugo. Da sam nastavio dalje, ne bih se vratio živ", kazao je Kuriki.

Ovaj 33-godišnjak je prva osoba koja se pokušala popeti na vrh Mount Everesta nakon razarajućeg zemljotresa u Nepalu, u aprilu ove godine. Bio je to njegov peti pokušaj u posljednjih šest godina. Ipak, zbog prevelike opasnosti Kuriki je morao odustati, ali je svima zahvalio na podršci koju su mu pružali, prenosi BBC.

On je koristio istu rutu kao i Edmund Hillary i Tenzing Norgay, kada su postali prvi ljudi koji su osvojili Everest 1953. godine.

Prethodno je ovaj japanski planinar izgubio devet prstiju kada je proveo dva dana u snijegu tokom 2012. godine, na temperaturi od -20 stepeni.

klix.ba

Memorijalni skup Glavno da se klajmba 2015

Read more ...

I ove godine ćemo se družiti pod Biokovom. Već tradicionalno okupljanje održat će se od petka, 9. listopada, do nedjelje, 11. listopada. Službeni početak druženja je u petak, no dobrodošli su svi koji već u četvrtak žele pod prstima osjetiti kvalitetnu biokovsku stijenu! U petak i subotu navečer možete očekivati zanimljiva predavanja i, kao i uvijek, lijepo druženje uz odličnu "spizu".

Read more ...

Svečano otvorena Planinarska kuća “Plasa”

Read more ...

U subotu 19.09.2015. godine je na Čvrsnici svečano otvorena nova Planinarska kuća “Plasa”. Dobra organizacija i veliki odziv planinara iz regiona učinili su da ovo bude nezaboravan planinarski događaj. Čestitamo vrijednim članovima PD “Plasa” iz Jablanice koji su svojim entuzijazmom i požrtvovanjem učinili da i ovaj lijepi dio Čvrsnice ima planinarski objekat.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17