Vreće za spavanje: Temperaturni razredi i karakteristike

cura_u_vreci.jpg
Temperaturni razredi
Razumijevanje temperaturnih razreda vreće za spavanje su rangirane u tri temperaturna razreda. Oni su istaknuti na proizvodu.
 
Prag 1 - Ugodno (Comfort)
Donja granica pri kojoj osoba (mjereno za ženu mase do 60kg) može ugodno spavati na leđima i ne osjećati hladnoću.
 
Prag 2 - Ograničena ugoda (Limited comfort)
Donja granica temperature pri kojoj osoba koja spava u vreći u savinutom položaju ne osjeća hladnoću (mjereno za muškarca mase 70kg).
 
Prag 3- Ekstremna (Extreme)
Donja ekstremna temperatura pri kojoj je prisutan rizik pothlađivanja (mjereno za ženu mase do 60kg).
 
Temperaturne vrijednosti su sukladne EN standardima.
 
Temperaturne vrijednosti McKINLEY vreća za spavanje
Temperaturne vrijednosti vreća za spavanje su relativne i služe za orijentaciju. Osjećaj topline ili hladnoće može varirati od osobe do osobe i ovisi o psihičkoj i fi zičkoj spremi, te spolu. Uz odjeću u kojoj spavate, šator i prostirku na kojoj ležite, ono što ste jeli ili pili, te još niz drugih faktora utječe na ugodu spavanja.
 
 
Od laganih vreća za spavanje, do pravokutnih ili vreća u obliku mumije u ponudi ima visokokvalitetne vreće za svaku priliku. Bez obzira na razlike u izgledu, svaka je u potpunosti prilagođena svojoj namjeni. U ponudi pronaći će te pravog suputnika za noćenje u planinarskim kućama ili na otvorenom. Da bi vreća za spavanje ispunila Vaša očekivanja, prije kupnje se upoznajte sa najvažnijim osobinama vreća.
 
1. Kapuljača
Vreća za spavanje je maksimalno topla samo ako se kapuljača može dobro zatvoriti. Čeoni greben je poseban prostor koji povećava udobnost i štiti nos, lice i čelo.
 
2. Toplinski ovratnik
Ako radije spavate s otvorenom kapuljačom, obratite pažnju na to da je vreća opremljena sa širokim debelim grijaćim ovratnikom. Stavljamo ga oko vrata kao šal koji sprječava izlaz toplog i ulaz hladnog zraka u vreću.
 
3. Traka za prekrivanje patentnog zatvarača
Kroz patentni zatvarač može ulaziti hladan zrak. Zbog toga mora biti pokriven trakom. Što je šira i deblja, bolja je. Ojačanja sprječavaju zapinjanje patentnog zatvarača.
 
4. Patentni zatvarač
Ako patentni zatvarač prolazi cijelom dužinom vreće, možemo vreću potpuno otvoriti i koristiti kao prekrivač. Dvosmjerni zatvarač je vrlo upotrebljiv i koristan.
 
5. Prostor za noge
Mora biti prostran da stopala i prsti ne pritišću vreću, jer bi time bili izloženi hladnoći.
 
6. Unutarnji materijal
Koriste se umjetni materijali jer je pamuk pretežak i sporo se suši. Osim toga, umjetni materijali imaju bolja toplinska i izolacijska svojstva.
 
7. Vanjski materijal
Koriste se umjetni materijali. Impregnacija i mikro vlakna dodatno štite vreću od vanjskih utjecaja.
 
8. Duljina
Izaberite radije dužu vreću nego kraću. Ako je vreća prekratka glavom i nogama pritišćete rubove i izlažete se hladnoći. Prevelika vreća ne valja jer ostaje previše zraka kojeg treba grijati.
 
9. Kroj
Ljudi koji nemirno spavaju trebaju nešto širu vreću. Kome ne smeta uža vreća, u prednosti je, jer je takva vreća lakša i brže se zagrije.Kod vreća za spavanje za temperature niže od pet stupnjeva Celzija, u obzir dolaze samo termo konstrukcije bez prošivenih šavova. Obratite pažnju na jednakomjeran sloj punjenja između gornje i donje strane, u suprotnom mogu nastati hladna mjesta prilikom okretanja.
 
preuzeto sa intersport.com.hr
  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17