Garmin Edge 900: Stvari koje bismo voljeli vidjeti

garminedge900Garmin's Edge 800 je još uvijek u samom vrhu gomile GPS uređaja za bicikle, ali s obzirom na brzinu kojom tehnologija napreduje, jedva čekamo vidjeti i njegovog nasljednika, Edge 900, koji bi se trebao pojaviti kasnije ove godine. Hoće li biti nazvan Garmin Edge 900, Edge 800s ili 800 EVO ostaje nam da vidimo. 

Bez obzira na ime, ovo su poboljšanja koja bismo najviše voljeli vidjeti.

1. Bolji ekran
Ekran Garmin Edge-a 800 je dobar, ali ne odličan. Ekran na dodir radi izvrsno, čak i ako nosite rukavice, ali plastična konstrukcija je osjetljiva na ogrebotine (pogotovo ako nosite rukavice), a rezolucija i kontrast nisu dobrog kvaliteta poput Garmin-ovog crno-bijelog Edge 500. Prikaz je čitak, ali pikseli nisu jezgroviti kao što bismo voljeli, nema ih onoliko koliko bismo htjeli i boje nisu živopisne.

Apple-ov iPhone 4S je pokazao što se može napraviti s ekranom na dodir u boji i zaista bi bilo lijepo kad bi Edge 900 imao nešto slično, ali da i dalje zadrži mogućnost rukovanja dok nosimo rukavice. Kad bismo prikačili Edge 800 na iPhone opremljen aplikacijom za biciklizam, jednostavno ne bi bilo potrebe za daljnjim uspoređivanjem.

Još jedan zgodan dodatak bi bila opcija za oboje, i portretni i pejzažni prikaz. Portretni prikaz Edge-a 800 u većini slučajeva radi sasvim dobro, ali postoji nekoliko situacija u kojim bi pejzažni prikaz pružio bolji pogled. Ovo bi se vrlo jednostavno moglo smjestiti u postojeće postolje.
Garmin je dao Edge-u 800 ogroman ekran na dodir koji odlično radi čak i ako nosite rukavice, ali rezolucija, kontrast i saturacija nisu tako dobri kako bismo mi voljeli.

2. Ugrađena bežična povezivost

Spajanje Edge-a 800 na računar kako biste prebacili podatke o vožnji i dodali nove podatke o stazama je zaista jednostavno – plus je i u tome što se na taj način također i baterija puni. Ipak, nemate nakon svake vožnje potrebu puniti bateriju, a zbog sve veće popularnosti tablet kompjutera, kablovi postaju problem jer većina njih (uključujući iPad 3, bar ako je suditi po glasinama) nisu uopće opremljeni USB priključkom.

Bežična povezivost bi lako mogla riješiti tu situaciju. Uobičajeni WiFi se čini kao očigledan izbor, budući da je već dokazana njegova učinkovitost čak i u malim uređajima poput SD memorijskih kartica. Ali, novo najavljeni Bluetooth Low Energy (BLE, također poznat kao Bluetooth Smart) se čini kao prikladniji izbor.

Zašto BLE? Za neke, ANT+ možda jeste sveprisutan u bežičnim uređajima u sportskom svijetu, ali i dalje nije u mogućnosti komunicirati s većinom mobilnih telefona, laptopa ili tablet kompjutera. Takva povezivost bi teoretski otvorila ogromnu oblast razvoja softvera za situacije kada ste u pokretu, ali u dometu neke vrste širokopojasne mreže. Još važnije je razmotriti potencijal rasta ogromnog tržišta uzimajući u obzir milijune mobilnih telefona koji bi služili kao neka vrsta 'središta' kompatibilnim BLE uređajima – možemo samo zamisliti kakve sve vrste aplikacija bi osmislili kreativni programeri.

Drugo, ANT+ možda jeste lako dostupan standard, ali je u vlasništvu Garmina, koji je kupio Dynastream 2006. godine. Korporativni predstavnici Garmina nepopustljivo inzistiraju na zaštiti članova ANT+ Saveza pomoću odlučnih pravila koja zabranjuju prijelaz vlasničkih informacija na Garminov odjel za potrošačku elektroniku, ali ipak, ne možemo kriviti potencijalne članove što su ponekad tako sumnjičavi.
Korisnici Garmin Edge-a 800 moraju koristiti mini USB priključak da bi mogli napuniti bateriju ili prebaciti podatke. Uvođenje neke vrste bežične komunikacije poput Bluetooth Low Energy (također poznate i kao Bluetooth Smart) bi moglo eliminirati tu potrebu.
S druge strane, BLE je istinski otvoren standard i Look ga je već prihvatio kako bi ga eventualno iskoristio za njihove nove KéO Power pedale, a CycleOps za novu vrstu kompjutera – a navodno je i Microsoft zainteresiran. Texas Insruments su razvili novi čip koji radi i s BLE i s ANT+, čineći uređaje s dvojnim načinom rada ne samo potpuno mogućom, nego i privlačnom opcijom.
Prije nego postanete uzbuđeni zbog mogućnosti spajanja Vašeg novog Garmin Edge uređaja na Vaš telefon, budite svjesni da većina trenutnih uređaja koji imaju Bluetooth neće biti kompatibilna. Noviji modeli poput Apple iPhone-a 4S i najnovijeg MacBook Air-a, Motorola Droid RAZR telefona i MOTOACTV sata te Casio G-Shock GB-6900 će raditi, ali skoro svi ostali uređaji funkcioniraju na starijem Bluetooth v2.1 standardu koji ne može tako lako biti nadograđen. Budućnost možda dolazi, ali još uvijek nije tu.

3. Dvosmjerna komunikacija u slučaju nužde
Zbog kompatibilnosti s topografskim mapama, Garmin Edge 800 je sasvim prirodan odabir za otkrivanje neistraženih područja na biciklu, posebno novih staza ili otvorenih prostora koji trenutno nisu u mreži putova – ali bi mogli biti. Nažalost, zbog takvih istraživanja možete se naći odsječeni od svijeta u slučaju nužde, a Edge 800 Vam ne može pomoći.
Željeli bismo vidjeti neku vrstu dvosmjerne komunikacije u nuždi na djelu. Ne samo da bi to učinilo Edge nove generacije mnogostranijim i dodalo neke ozbiljne sigurnosne akreditive, to bi također povećalo njegovu već veliku privlačnost onima koji vole ići van dopuštenog prostora. U teoriji, takav Edge kompjuter ne bi samo bio u mogućnosti informirati Vaše voljene da ste živi i zdravi, nego također i gdje se nalazite, slično onome što je Garmin već ponudio s GTU 10 tragačem.
Željeli bismo vidjeti neku vrstu dvosmjerne komunikacije u nuždi na Edge-u 900, slično onome što je Garmin ponudio s GTU 10 tragačem

4. Poboljšane dimenzije

Naravno, voljeli bismo kad bi sve navedene karakteristike bile uključene u pakiranju koje je lakše i manje nego što je sada. Iako ni Edge 800 nije cigla, još uvijek je moguće smanjiti ležište oko ekrana sadašnje veličine – ili obrnuto, povećati ekran kako bi popunio trenutni okvir.

Također, Edge 800 nije ni sada pretjerano težak i lakši je od bilo kojeg drugog kompjutera za bicikl koji je baziran na iPhone-u na tržištu. Ali da nikog nije bilo briga za veličinu i težinu, Garmin ne bi morao uvesti Edge 500. Bez obzira na to je li Vama bitna težina, nekima jeste – i oni su često spremni platiti da bi bila što manja.

Čak i ako se veličina i težina ne promijene, nadamo se barem prerađenoj lokaciji postolja. Postavljanje postolja na stražnju stranu rama ima smisla s dizajnerske strane, ali nije uvijek najbolje za moderne bicikle sa sve kraćim drškama. Pomjerajući ga na stražnju stranu rama vozačima se omogućuje da zadrže Edge 900 namješten na sredini, ali kompjuter bi malo stršio preko rama gdje bi trebao biti zaštićen, umjesto da je nepouzdano izložen na upravljaču.

5. Dulji životni vijek baterije
GPS uređaji su poznati po snažnim baterijama i dok Edge 800 nudi impresivnih 15 sati trajanja baterije, to i dalje nije dovoljno za višednevne avanture u udaljenim i neistraženim mjestima, pa čak ni za 24-satnu utrku izdržljivosti. Baterije koje se mogu puniti su povećale snagu otkako je razvijen Edge 800 pa smo se nadali da će sljedeća generacija uređaja imati barem još nekoliko sati upotrebe više. Spojite dulje trajanje baterije sa spomenutom bežičnom povezivošću i to je još jedan kabel manje na našim radnim stolovima.
Garmin Edge 800 (desno) nipošto nije težak, ali se ipak nadamo da će njegov nasljednik biti manji i lakši bez da se žrtvuje veličina ekrana

6. Bolji softver radne površine

Garminov softver radne površine GarminConnect nije uopće loš. Njegove osnovne funkcije su lake za upotrebu, a tu je i dovoljan broj analiza vožnji koji bi zadovoljio i najveće tehnološke fanatike. Kako god, širenje softverskih paketa drugih proizvođača je istaknulo nekoliko slabih mjesta GarminConnect-a.

Na primjer, Strava je postala online pomoćno sredstvone samo za postavljanje GPS podataka nego također i za dijeljenje tih informacija s drugima i automatsko uspoređivanje vožnji i prolaznih vremena te je to postala neka vrsta pseudo utrke na Internetu. Jednostavno je za korištenje, tu je i aplikacija za mobilni telefon koja također šalje podatke s Vašeg uređaja brže nego GarminConnect. Mislite o tome kao o Vašoj umjereno natjecateljskoj grupnoj vožnji, samo što se sad utrkujete sa svima – uključujući profesionalne vozače.

Strava je pak podbacila u mogućnosti kreiranja i postavljanja staza – to je nešto što GarminConnects uključuje, kao i ostali, poput Bikely-a. Kako god, ni u jednom od ovih slučajeva proces nije bez šupljina kako bi trebao biti i u mnogim slučajevima Edge 800 i dalje neće proizvesti upravljanje smjerovima, čak ni za staze koje je kreirao sam Garmin. Očigledno rješenje bi bilo da se sva ta funkcionalnost integrira na Garmin-ovoj stranici, ali na poboljšan način tako da bude odličan i intuitivan – poput, na primjer, mogućnosti povlačenja i ispuštanja staza na ikoni kompjutera spojenog na GPS.

Kompanija veličine Garmina bi mogla jednostavno kupiti konkurentske softvere, ali nismo sigurni koliko je to vjerojatno. Konačno, postojanje GPS internetskih stranica drugih proizvođača i dalje promovira prodaju uređaja ove kompanije tako da baš i nisu na gubitku. GarminConnect je dobar i ovako, ali zasigurno bi mogao biti još mnogo bolji.

Garmin Edge 800 nudi potpuno opremljen sustav navigacije kada odaberete destinaciju na samom uređaju. Ipak, kada unosite staze s radne površine, rezultati i nisu baš dosljedni.

članak preveden sa bikeradar.com

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17