Test: Duro Matador 26×2.10

duro matador-2

Duro?!

Nikad čuli, ha? Takva je otprilike bila i naša reakcija kad smo na test dobili gumu ovog tajvanskog proizvođača.

Odmah smo se bacili na guglanje i istraživanje i došli do prilično iznenađujućih podataka. Naime, Duro već gotovo sedamdeset godina proizvodi gume i mislimo da je to i više nego dovoljno vremena da se nešto nauči o tome. Danas Duro u svom proizvodnom programu ima velik broj proizvoda za najrazličitije vrste vozila, uključujući i nama, naravno, najzanimljivijih, onih za bicikle. Što se pak potonjih tiče, s gotovo trideset modela guma pokrili su manje više sve “discipline” biciklizma ili prema njihovoj vlastitoj podjeli – cestovni, brdski (XC), urbani, cruiser, BMX i gravity.

U teoriji…

Na test smo dobili model Matador namjenjen brdskom bicikizmu, pod čime Duro podrazumijeva XC. Matador dolazi u tri dimenzije – 26×1.95, 26×2.10 i 29×2.20, i dvije verzije – UST i folding. Za one koji možda ne znaju što to znači, UST je Universal Standard for Tubeless, odnosno guma predviđena ugradnji bez zračnice, a folding je guma bez žice u obodnom rubu, što je čini složivom i, dakako, lakšom. Napomenimo da 29-inčni model dolazi samo u folding verziji. Naš testni model bio je 26×2.10 folding. Prije montiranja na kotač, gumu smo stavili na vagu i izvagali 614 grama, svega nekoliko grama više od tvornički deklarirane težine, što je svrstava u neki prosjek težine za ovaj tip i veličinu gume. Nakon montiranja gume primijetili smo da je Matador prilično uzak za deklariranu dimenziju 2.10. Mjerenjem smo utvrdili da se dimenzija 2.10 točna, ali se odnosi na širinu “preko svega”, odnosno na maksimalnu širinu gume uključujući ripne. Svakako nešto što treba imati na umu. Što se profila tiče, ripne su prilično “otvorene” što bi moglo značiti dobre karakteristike na rastresitim i blatnim podlogama. Spomenimo još samo podatak o tvrdoći gume koja direktno utječe na grip, krutost ripni, brzinu kotrljanja, ali i na trošenje, oznaka 60A – standardna vrijednost za tvrdoću gume.

duro matador-8

U praksi…

Budući da u startu nismo znali što očekivati od Matadora, s obzirom na maloprodajnu cijenu od 245,00 kuna, očekivanja smo postavili prilično visoko. Matador nas nije razočarao. Guma se po asfaltu (nekak’ moramo doći do šume, ne? op.a.) vozi mirno i precizno, bez pretjeranih vibracija, s vrlo dobrim gripom kod skretanja i oštrijih kočenja. Pravo iznenađenje je nastupilo kada smo sišli s asfalta. Vozili smo po jednoj tipičnoj XC stazi s brzim i zavojitim singletrackovima, širokim brzim putevima, dugim, umjerenim, ali i izuzetno stmim i teškim usponima i spustevima. Izmjenilo se tu sijaset različitih podloga, od utabane, vlažne zemlje do pravog, fali-mi-zgodna-riječ blata, od rahlog šumskog tla do ugažene zemlje i kamenja, od zbijenog šljunka do duboke, rastresite sipine. Kako se na tome snašla testna guma? Izuzetno! Mislim da nećemo pretjerati ako kažemo da nismo osjetili bitniju razliku u vožnji pri različitim podlogama, što nas je vrlo ugodno iznenadilo. Iako smo pri svakoj promjeni podloge povećavali pozornost očekivajući nešto – ništa se nije dogodilo. Gume su jednako dobro podnosile sve nabrojane vrste podloga i ulijevale priličnu sigurnost našem test vozaču. Posebno bismo istaknuli grip stražnjeg kotača na oštrim, strmim usponima na kojima čak i s prilično rastresitim tlom ni abzicanjem nismo uspjeli provrtiti kotač. Spomenimo samo da smo gumu na stražnjem kotaču montirali “školski”, obrnuto od smjera prednjeg kotača, budući da na gumi nema oznake za preporučenu montažu za prednji/stražnji kotač. Da ne bi bilo da je sve baš idealno, moramo reći da pri žešćim kočenjima, u situacijama kada je stražnji kotač blokiran, isti voli dosta nepredvidivo zaplesati, ali nije isključeno da je to posljedica obrnute montaže gume. Što se tiče trajnosti, odnosno trošenja gume, trajanje testiranja gume nije dovoljno dugo da bi se izvukao konkretan zaključak. No, kako su gume i dalje na biciklu, naknadno ćemo dodati i taj podatak.

duro matador-5

Zaključak

Iako je cijena od 245,00 kuna nemala, uvjereni smo da se isplati uložiti u Matadora. Rijetke su gume koje se tako postojano ponašaju u različitim uvjetima, a ova to zasigurno jest.

(dropbike.com)

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17