Shimano predstavio XTR DI2 M9050

full all up 134656

 

Predstavljamo proizvodnju prvog ikada napravljenog elektronskog pogona za brdski bicikl, Shimano XTR DI2 M9050.

Shimano je već ranije proširio glasine da imaju novu elektrificiranu verziju svoje vrhunske MTB grupe, ali morali smo pričekati do sada da glasine izadju službeno i da je vidimo.

Biciklistički pogoni su izgleda bili u jednom kritičnom trenutku, sa različitim skupinama i brojem brzina, zupčanicima, načinima prebacivanja brzina, sa žicom ili bez žice gdje svi zajedno padaju u mješavinu aluminija,čelika, karbona...No, sada je Shimano proizvođačima isporučio snažan udarac sa otkrivanjem XTR M9050.

Ako vam izbor između 1x, 2x, 3x nije bio dovoljan, Shimano je uspio dodati još više opcija koje možete izabrati - a upravo te nove mogućnosti su one koje nas najviše zaintrigirale.

Shimano-XTR-M9050-Di2-new-synchronized-shifting-electornic-SC-M9050 STD 01

Oslanjajući se na više od pola desetljeća iskustva s DI2, Shimano se bez grižnje savjesti može pozvati da je 9050 trenutno najnapredniji DI2 sustav. Mnoge mogućnosti s XTR ne bi bile ostvarive bez napretka sustava E-Tube žica, što znači da će za sada 9050 imati žice. Shimano ostaje skroman po pitanju bežičnih elektroničkih sustava bilo iz njihove grupacije ili njihovih konkurenata. Za sada sustav će kao i do sada imati iste žice i konektore kao i trenutne E-cijevi. Sistem 9050 je izravno kompatibilan s Fox ICD suspenzijom, s kontrolama ugrađenim u mjenjač i položajem ovjesa prikazanom na zaslonu jedinice SC-M9050.

Osim dodatka Fox ICD moda, displej montiran na upravljaču će pokazivati razinu baterije, položaj brzina i način rada mjenjača. Promjene u sustavu se također mogu napraviti putam zaslona, prebacivanjem između načina rada S1, S2, i ručnim mjenjanjem (dotaknuti ćemo se i toga), i podešavanjem stražnjeg mjenjača s jednostavnim načinom prilagodbe koji uključuje indikator numeričkog podešavanja.

shimano xtr di2 9050 battery

Ukupno, sistem ima 9 E-cijevi žičanih portova - 3 na spajanju sa Jedinicom A i 6 kod spajanja Jedinice B. Jedinica A nalazi se na displeju koji ujedno služi kao i punjač koji pruža mogućnost punjenja interne baterije. Međutim, SM-BTC1 nosač baterije djeluje kao držač za SM-BTR2 bateriju i montira se na nosače boca kod brdskih bicikla. Nosač također služi kao Jedinica B sa 6 priključnih spojnica ugrađenih u kabelsku jedinicu. Shimano kaže da im šesti priključak ostavlja prostor za ekspanziju - no nakon prednjeg mjenjača, stražnjeg mjenjača, baterije, veze sa Jedinicom A i Fox ICD stržnjom suspenzijom ostavlja mjesta za što? Je li moguće da nam ovaj dodatni priključak nagovještava budućnost elektroničkih šticni sjedala?

Shimano još nije objavio službenu XTR internu bateriju ovog sustava, dok su E-tube žice kompaktibilne s trenutnom SM-BTR2 baterijom koje se mogu spremiti u šticne sjedala. Shimano nije još predstavio zasebnu Jedinicu B sa šest priključnih spojnica, ali možete se poslužiti s trenutnom SM-JC41 unutarnjom razvodnom kutijom koja se koristi za Ultegru i Dura Ace. Međutim, ako to učinite, biti će te ograničeni na 4 žičana porta što bi vas ostavilo bez Fox ICD stražnje kontrole (4 porta - jedan za bateriju, jedan za prednji mjenjač, jedan za zadnji mjenjač, te jedan za vezu sa jedinicom A). Nešto nam govori da će uskoro, unutarnje instalacije i spremište za bateriju biti dobro razrađeno i standardizirano, tako da ćemo uskoro vidjeti novu Jedinicu B.

{youtube}lZGuwhSLcJU{/youtube}

Jedna od najzanimljivijih značajki 9050 DI2 bi trebala biti novi sinkronizirani mjenjački sustav. Bili bi nemarni ako nebi naglasili i dali kredit Fairwheel Biciklima za ideju s prvim sekvencijalnim mjenjanjem pogonskog sklopa koji smo vidjeli, no čini se da je Shimano, a možda čak i SRAM to primjetio. Prvo, da vas obavjestimo - ako vam se ne sviđa sekvencijalno prebacivanje, Shimano vas se ne prisiljava na njega, možete koristiti dva mjenjača baš kao i trenutno što koristite, samo u elektronskom obliku. Međutim, ako vam se sviđa ideja da posjedujete trenutno mehanički najučinkovitiju opremu i imate samo jedan mjenjač s jednim gumbom za gore i jednim za dolje, sinkronizirano pomicanje izgleda kao odlična ulaznica u taj svijet.

Shimano XTR 9050 već kombinira mogućnosti auto-izravnjavanja sa prednjim mjenjačem koja je popularna na njihovim cestovnim skupinama, ali Shimano Sinkronizirano mjenjanje ga vodi na sljedeću razinu. Koristeći se jednim mjenjačem i pomakom prema gore ili dolje, mozak pogonskog agregata se automatski prebacuje i sprijeda i straga tako da oba mjenjača ostaju u optimalnoj brzini. To otvara mogućnost da 2 × 11 ili čak 3 × 11 pogonski sklop imate pod kontrolom sa jednim mjenjačem. Shimano je zahtijevao sa Dynasys istaknuvši da veća brzina daje mehanički učinkovitiji mjenjač koji pomaže produžiti život pogonskom sklopu. Sinkronizirano mjenjanje automatski vas drži u najvećoj brzini, dok postupno prolazi kroz prijenosnike.

Shimano-XTR-Di2-Synchronized-Shift-Map

Shimano-XTR-Di2-Synchronized-Shift-map-triple

Žuta linija ilustrira prijenosnik dok se kreće prema dolje (teže), a crvena dok se kreće (lakše). 
                       Pogledajte video za bolju ideju o tome kako Sinkronizirano Prebacivanje radi.

Shimano je napravio dva različita prilagodljiva načina rada koji vam omogućuju da mijenjate rad prednjeg mjenjač ako to želite zbog terena ili osobnih preferencija, a to vam omogućava Display Jedinica na koju se može i postaviti zvučni alarm koji će se oglasiti tek pred nadolazeću izmjenu prednjeg mjenjača. Vozači mogu izabrati da voze sa dva mjenjača i opet to mjenjati sa Sinkroniziranim načinom mjenjanja i ručnim načinom ili jednostavno u potpunosti izbaciti jedan od mjenjača.

To vam također nudi mogućnost za odabir da imate samo lijevi ili samo desni mjenjač, ??koji bi mogao biti vrlo zgodan za adaptivne bicikle (bicikl za osobe s posebnim potrebama) gdje desni mjenjač (ili lijevi) ne može biti opcija. Shimano također spominje da DI2 je jako koristan para-sportaške zajednice (osobe sa invaliditetom), a da će XTR DI2 biti u mogućnosti da pruži još više mogućnosti - što je prilično kul.

xtr m9050 shifters

Poput drugih DI2 mjenjača, Firebolt mjenjači su u potpunosti programirni, što uključuje više pomaka brzina, brzinu pomaka mjenjača i kontrolu Fox ICD suspenzije. Ove promjene mogu biti izvršene spajanjem bicikla na računalo putem USB kabela za punjenje baterije i Shimano ističe da tada možete programirati mjenjače da obavljaju funkcije kako god vi to želite.

Shimano-XTR-M9050-Di2-new-synchronized-shifting-electornic-RD-M9050-GS STD 01 1

{youtube}M_P1FRL6Ug0{/youtube}

Naravno, MTB pogonski sklop nebi bio potpun bez Shimano Shadow+ tehnologije, koja je sada ponuđena zajedno s novom lako podesivom spojkom mehanizama koji je uveden na M9000. Ponuđen je u obe i GS i SGS mogućnosti, tako da je mjenjač poprilično sličan XTR M9000 s dodatkom motora. To uključuje i novu geometriju i paralelogram za poboljšani stupanj prijenosa i veću stabilnost.

Najveća briga kod XTR DI2 će neizbježno biti oštećenje stražnjeg mjenjača. Iako se u potpunosti ne može zaštititi od prepreka na stazi, mjenjač barem ima način zaštite prilikom pada u kojoj će se mjenjač odspojiti prilikom nesreće i vratiti u najmanji zupčanik (tzv.skupiti) kako bi se zaštitio od zla.

mountain bikers enter0.image.-mainParsys-0006-image.dash

Za mnoge vozače, razloga za prebacivanje na 1x pogonske sustave su jednostavnost, manja težina, kao i činjenica da su mnoge od nas prednji mjenjači tijekom godina zezali ili u najmanju ruku bilo ih je teško naštelovati. Sada, sve to bi se moglo promjeniti. XTR 9050 će biti lakši i jednostavniji sa samo jednim mjenjačem, te s dodatkom nove jedinice FD-M9050, radno pomicanje treba biti znatno bolje. Izgrađen da prebaciva brzine sa 25% više snage od M9000 prednjeg mjenjača, FD-M9050 trebao pomak na bolje za mjenjanje pod opterećenjem, a auto izravnavanje bi pomoglo kod tihog rada.

Shimano je izabrao modularni sustav ugradnje za prednji mjenjač, sa posebnim spojnicama dostupnim za standardne cijevi sjedala za nisko i visoko montiranje, kao i visoku i nisku direktnu ugradnju. Ne samo da na ovaj način smanjujemo troškove koje skupi dijelovi donose, to također znači da ako želite prebaciti svoj ??sustav na drugi bicikl morat ćete kupiti samo novu konzolu, a ne i novi mjenjač. Umjesto tipične ugradnje koju nalazimo na cestovnim DI2 mjenjačima, brdski prednji mjenjač klizi na nosač, a zatim se zaključa u mjestu.

Ipak želite preći na 1x pogonski sklop? To je u redu - jednostavno izbacite prednji mjenjač i vozite sa jednim Firebolt šifterom i stražnjim mjenjačem. Jednobrzinski pogonski sistemi i dalje će koristiti Shimano 11-40 11-brzinsku kazetu koja ne nudi dosta dometa kao konkurencijski 1x od SRAM. U tom pogledu Shimano navodi da se njihova filozofija temelji oko specifičnog prijenosnika sa određenim stupnjevima. Držeći sve pomake brzina ispod 15%, promjene ritma su svedene na minimum i pogonski sklop teoretski bi trebao trajati dulje zahvaljujući učinkovitijim prijenosnicima. To vjerojatno nije odgovor koji mnogi žele čuti, ali sada sa 2 × 11 pogonskim sklopom i sinkroniziranim Prebacivanjem dobivamo širi spektar od 1x sustava s jednim mjenjačem, Shimano ima uvjerljiv argument.

Što je s težinom? Kada je riječ o cijelom sustavu, 2x pogonski sklop sa samo jednim mjenjačem imati će istu težinu kao mehanički M9000 sustava. Stvarne M9050 komponente su 47 grama teže od M9000, ovih 47 grama dolazi od žica i kablova.

- Prednji mjenjač (FD-M9070 D-tip): 115 grama                      
- Stražnji mjenjač (RD-M9050-GS): 289 grama                           
- Displaj jedinica (SC-M9050): 30 grama                                     
- Ručica mjenjača (SW-M9050): 64 grama                                        

Cijene još uvijek treba utvrditi, ali Shimano očekuje da će razlika u cijeni biti otprilike ista kao i kod mehaničke Dura Ace i DI2 Dura Ace, ili oko 40% viša. Očekuje se da ćemo XTR M9050 u trgovinama naći krajem 2014, tako da ćemo svi morati pričekati barem do listopada.

(BikeMagazin.info)

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17