Speleolozi u akciji: Pod Duvnom se krije veliko blago

pecinaduvno2Međunarodna speleoronilačka ekspedicija "Ponor Kovači - Izvor Ričine 2014", premjestit će se u pećinu Dahna pokraj Tomislavgrada te tamo nastaviti s istraživanjima. 

Naime, u toj pećini ranije je pronađeno leglo medvjeda i ostaci ove životinje koji se stari najmanje 4 - 5.000 godina, a njihovu starost neki procjenjuju na 20 tisuća godina. Pećina, koja se nalazi nedaleko od mjesta gdje su pronađeni ostati prapovijesnog slona, je zanimljiva po velikom broju legla pećinskog medvjeda, gdje se osim kostiju u glini mogu vidjeti i otisci stopala i grebanja izumrle vrste medvjeda, sačuvana tisućama godina.

Također će ovaj put biti nastavljeno istraživanje brojnih jama i špilja u blizini, kao što je jama Gradac te brojni drugi objekti na masivima Grabovice, Tušnice, Ljubuše, Vran planine. U istraživanjima sudjeluje više speleoloških društava iz regija, a organizator je Speleološko društvo "Mijatovi Dvori" iz Tomislavgrada u suradnji s Udrugom "Naša baština" Tomislavgrad - Zagreb, BIOSPELD - Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini i ADIPA - Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske.

pecinaduvno5

Ekspedicijska istraživanja su organizirana u okviru dvije sekcije od kojih prva obuhvaća bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja s voditeljem sekcije Mirom Šumanović dok će druga biti znanstvena uz osnovna speleološka i biospeleološka te geografska ,geološka, hidrološka, arheološka, biološka te istraživanja drugih znanstvenih područja s voditeljem sekcije mr. sc. Romanom Ozimec. Najavljeno je i predavanje o bio-sustavu ponora Ričine, koje će biti održano u duvanjskom hotelu Tomislavgrad u subotu, 6. rujna, u 19 sati.

pecinaduvno1

IZVOR: Bljesak.info

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17