Huang Shan - Žuta planina

huangsha

Gorje Huang (kineski: 黃山, pinyin: Huáng Shān, što znači "Žuta planina") je gorje na jugu istočne kineske pokrajine Anhui. Sastoji se od materijala koji se uzdigao s dna drevnog Yangtse mora tijekom mezozoika, prije oko 100 milijuna godina, a koji se tijekom kvartara oblikovao pomjeranjem ledenjaka u današnji oblik planina Huang Shana. Vegetacija gorja je gušća ispod 1.100 metara, a šume se pružaju sve do visine od 1.800 metara.

huangshan-overview

Huang Shan, jedna od svetih planina Kine, najslavnija je po svojim slikovitim krajolicima jedinstveno oblikovanih granitnih vrhova, Huangshan borova i veličanstvenim oblacima iz kojih vire. Tako je Huang Shan često bio motivom tradicionalnog kineskog slikarstva i pjesništva, pa čak i moderne fotografije. Zbog toga je gorje Huangshan, poznato i kao "najljupkija planina Kine", upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji, 1990. godine.

huangshan

Prepoznatljiva po svojim čudesnim borovima, neobičnim stijenama, oblacima, toplim izvorima i vječnim snježnim pokrovom dobila je i naziv “Najčudnija planina na svijetu". Također se zove i “Prirodni zoološki vrt i arboretum”, jer na planini raste 1500 vrsta biljaka i više od 500 vrsta životinja. Najspektakularnije stablo je “Pinus huangshanensis” koje raste na stijeni.

Huangshan pic 4

Huang Shan sadrži brojne vrhove i doline koji pokrivaju područje od 280 km zapadno od Hangzhou i južno od Anhui. Tri najviša vrha nalaze se na visini iznad 1800 metara, a to su Lianhua Feng (Vrh lotusova cvijeta), Guangiming (Vrh sjaja) i Tiandu Feng (Nebeski glavni vrh). Često obavijeni u magli, mnogi vrhovi izgledaju kao da plutaju na oblacima stvarajući posebnu ljepotu i misterij. 

Cijeli masiv je nanizan putevima i stepenicama pružajući nezaboravan pogled na prekrasan krajolik.

Na planini se samo 51 dan tijekom jedne godine može vidjeti „more oblaka”, a da bi to doživjeli morate se popeti na vrh.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17