NP UNA: Potpisan Sporazum "Greenway Tour 2Parks"

protected 13968721931171286246U prisustvu čelnih ljudi Općina Bihać, Plitvička Jezera, Rakovica, Donji Lapac , Udbina i Nacionalnih parkova Una i Plitvička Jezera danas je u Korenici potpisan Sporazum o partnerstvu i prekograničnoj saradnji na projektu “Green Way Tour 2Parks”. Sporazum su potpisali mr.sci.Emdžad Galijašević,...

...Općinski načelnik Bihaća, Boris Luketić, načelnik Općine Plitivička Jezera, Franjo Franjković, načelnik Općine Rakovica, Ivan Pešut, načelnik Općine Udbina, Ilija Obradović, načelnik Općine Donji Lapac , Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka “Una i predstavnica Nacionalnog parka “Plitvička jezera” Natalija Božičević. Riječ je o projektu autorice Danijele Bujanović, kojim se turističkom ponudom žele povezati nacionalni parkovi Una i Plitvička Jezera, te utvrditi nove europske, prekogranične pješačko-biciklističke zemljane staze i kapilarne staze u cilju promicanja aktivnog turizma na području oko i između nacionalnih parkova Plitvička jezera i Una.

Potpisujući Sporazum, mr.sci.Emdžad Galijašević, Općinski načelnik Bihaća, kazao je da pored povezivanja u turističke svrhe, projekat ““Green Way Tour 2Parks” učiniti će i dodatni angažman na promociji turističke ponude Općine Bihać i Unsko-sanskog kantona.

“Općina Bihać svoj razvoj vidi kroz razvoj turizma i našeg Nacionalnog parka Una i kada uzmete u obzir da je područje NP "Una" pogodno za sportove na vodi, planinarenje, te vožnju bicikla, onda vidite apsolutnu opravdanost realizacije ovog projekta jer će gosti posjetitelji NP "Plitvičkih Jezera" duže boraviti i novom turističkom ponudom dolaziti u Bihać i upoznati se sa njegovom prirodnom ljepotom, historijskim naslijeđem i gastronomskom ponudom. Općina Bihać do sada je kroz projekte prekogranične saradnje implementirala preko milion eura i sasvim sigurno da ćemo i dalje učestvovati u svim projektima sa našim susjedima iz Hrvatske „- kazao je načelnik Galijašević.

Kako je istakao Amarildo Mulić, direktor NP Una,nacionalni parkovi Plitvička jezera i Una bili bi povezani starim seoskim šumskim putovima kojima bi se kretala velika populacija turista, biciklista, planinara i tako došla do onih mjesta, sela i zaseoka koji su odvojeni od glavnih tačaka i u njima uistinu uživali. Uređenost preko 100 kilometara staza za hodanje u tako atraktivnom prostoru između dva nacionalna parka zasigurno će privući milijunsko tržište aktivnih turista, a još više motivirati stanovnike općina učesnica sporazuma kako bi proizvodili domaće proizvode, razvijali seoska domaćinstva, obnovili stare obrte i sve ono što može privući pažnju i obogatiti turističku ponudu, prateći održivi razvoj u vrlo osjetljivima zaštićenim područjima.

 

[powr-survey label="My Label"]

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17