Elvir Ćišić i pas Rex na obuci u Sloveniji

elvir cisic i rex 1Proteklih dana na području Pohorja u Sloveniji organizirana je četverodnevna obuka za vodiče – dresere pasa. Obuku je organizirao Savez gorskih službi spašavanja Slovenije, a osim spašavatelja iz Slovenije i Hrvatske, u obuci je sudjelovao i Elvir Ćišić, spašavatelj iz Bosne i Hercegovine sa psom Rexom. Elvir Ćišić i pas Rex članovi su Gorske službe spašavanja Stanice Mostar.

Obuka je trajala od 23.05.2013. do 26.05.2103. godine i obuhvatila je teoretsku i praktičnu nastavu za ljetnu dresuru potražnih pasa. Obrađene su sljedeće tematske cjeline: socijalizacija psa kroz razvoj, priprema za dresuru, ljetna dresura, dobivanje licence za rad na terenu, prva pomoć vezana za povrede psa, pravilna ishrana psa, rad psa na terenu uz pomoć GPS-a, ucrtavanje karte pretraženog lokaliteta, te traganje kako za jednim tako i za dva markera s preprekama i bez prepreka.

Inače, uloga potražnih psa u gorskoj službi je značajna. Psi na terenu bilježe odlične rezultate, a potraga i spašavanje nestalih osoba uz njihovu pomoć su olakšani. Dobro obučen pas zamjenjuje više od 20 ljudskih tragača i znatno povećava mogućnost pronalaska nestale osobe. Ovakav pas zahtjeva višegodišnju specifičnu obuku. Štenci ne smiju biti stariji od osam mjeseci i uglavnom se uzimaju od dobrih uzgajivača s odličnim rodoslovljem. Psi ne smiju pokazivati agresivnost prema ljudima i od njih se očekuje visok stupanj socijalizacije. 

Rex, štenac belgijskog ovčara – malinois, u Gorsku službu spašavanja Stanicu Mostar je stigao zahvaljujući organizaciji Norveška narodna pomoć - Globalni centar za obuku - MDD (NPA-GTC). Zbog svojih karakteristika ova pasmina je popularna u svijetu radne kinologije. Belgijski ovčar – malinois bilježi odlične rezultate na različitim svjetskim natjecanjima. Poznat je po svojoj brzini, eksplozivnosti, želji za radom, hrabrosti i oštrini kada je to potrebno. U posljednje vrijeme je sve više zastupljen u vojsci i policiji gdje se koristi za različite namjene: osiguranje skupova i objekata, traženje droga, protueksplozijsku zaštitu, tragačko-napadačku djelatnost i dr.  

elvir cisic i rex 2Kako bi Rex mogao dobiti licencu za rad u gorskoj službi potrebno je da položi određene ispite. Ispiti se namjenski razlikuju: traženje u prirodi, ispod ruševina, u lavinama, spašavanje iz vode i slično, a svima je zajednička zahtjevna poslušnost psa i savladavanje različitih prepreka. Ispiti su kategorizirani po težini, a osoba koja izlazi sa psom na ispit mora biti vodič – dreser psa. Osim što Rex mora položiti zahtjevne ispite i od Elvira se očekuje završena i položena  teorijsko-praktična obuka, a koju čini: prva pomoć unesrećenom, prva pomoć psu, poznavanje opasnosti u ruševinama, poznavanje opasnosti u prirodi, osnove alpinizma, osnove orijentacije i topografije, te  osnove psihologije i odgoja pasa.

Elvir Ćišić i pas Rex su dobili sve pohvale organizatora. Primijećeno je da Rex može raditi na svim terenima i u svim uvjetima, te je obećana daljnja pomoć u obuci od strane kolega iz Slovenije. Nadamo se da će Rex uz Elvirovu pomoć uspješno savladati preostalu obuku, te postati član interventnog tima Gorske službe spašavanja Stanice Mostar.

  

Tekst piše: Slađana Bem

Fotografije: Elvir Ćišić

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17