Tinejdžer sa Downovim sindromom na "Krovu svijeta“

eli-reimer-at-everest-base-campEli Reimer (16) postao je prvi tinejdžer sa Downovim sindromom koji se ikada popeo do baznog kampa na Mount Everest. Eli Reimer iz Benda u američkoj saveznoj državi Oregon prepješačio je 112 kilometara do Južnog baznog kampa u Nepalu, zajedno sa ocem Justinom Reimerom i ekipom od još sedam članova.

Cilj ekspedicije bio je promoviranje rada Elisha Fondacije, neprofitne organizacije koja pomaže u prikupljanju novca i druge pomoći za ljude sa posebnim potrebama. Fondaciju su 2005. godine osnovali Reimer i njegova supruga Tamara.
Južni kamp je jedan od dva bazna kampa na Mount Everestu i nalazi se na visini iznad 5.300 metara. Putovanje do ovog kampa može biti prilično teško, a mnogi alpinisti ostanu u njemu dan ili dva, kako bi se što bolje prilagodili visini.
Elijevo putovanje pomoglo je da se prikupi 85 hiljada dolara, a u Fondaciji očekuju da će konačan iznos biti veći od 100 hiljada dolara.
U e-mailu magazinu Time, Reimer je naveo kako je Eli prvi tinejdžer sa Downovim sindromom koji se ikada popeo do ovog kampa. Prije njega je 35-godišnji Britanac bio jedina osoba sa Downovim sindromom kojoj je to pošlo za rukom.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17