Volvo skenira bicikliste i sam koči kako bi izbjegao nesreću

volo scanerNovi sustav u vozilima koristi radar i kameru kako bi pratio pješake, bicikliste i vozače motocikla. Prijeti li sudar, oglasit će se alarm, a auto će sam zakočiti. Volvo je na sajmu u Ženevi predstavio novi sustav sigurnosti koji bi trebao spriječiti nesreće sa smrtnim posljedicama. Automobili s novim sustavom skenirat će cestu i moći prepoznati iznenadne situacije poput biciklista koji je naglo izletio pred vozilo.

Ako prijeti sudar, oglasit će se alarm i vozač će na vjetrobranskom staklu vidjeti crvena svjetla, a auto će sam zakočiti. 

Kako piše BBC, ovo je nadogradnja sustava za prepoznavanje pješaka koji su predstavili još 2010. godine. Auto ima radar i kameru kod retrovizora kako bi pratio stanje u prometu, a softver koji prati promet ponovno su napisali i dodali mu nove mogućnosti. Zbog kompleksnosti sustava potreban je i novi procesor što znači da vozila koja imaju raniji sustav neće moći dobiti ovu nadogradnju. Cijeli paket se instalira u automobile dok su na proizvodnoj traci, tako da će ga trebati unaprijed naručiti. Bit će dostupan na modelima V40, S60, V60, XC60, V70, XC70 i S80 od sredine svibnja. Iz Volva su rekli kako već rade na programu 2020 koji će biti dovoljno pametan i da vidi životinje te da ih izbjegne, no ne zna se kada bi on mogao stići na vozila. 
piše 24sata.hr
  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17