U Japanu palo preko 5 metara snijega!

kanjonJapanSnježne oborine ovog su tjedna zahvatite i dijelove Japana. U mjestu Sukayu Onsen na otoku Honshu u četvrtak, 21. veljače, izmjerena je visina snijega od 515 cm!

Nova je to,  do sada najveća visina snijega izmjerena u Japanu na nekoj službenoj meteorološkoj postaji u domeni Državnog meteorološkog zavoda (JMA). Stari rekord od 501 cm, iz mjeseca ožujka 2005. godine, izmjeren je već dan ranije.

Sikayu Onsen najsnježnije je naseljeno mjesto u Japanu, piše portal wunderground.com.  Nalazi se na na obroncima planine Mt. Kushigamine, na nadmorskoj visini od 890 metara. Mjerenja visine snježnog pokrivača tu se s vrše od 1977. godine. Prosječna godišnja količina snijega (1981.-2010.) iznosi 1764 cm. Sikayu Onsen je i najsnježnije mjesto na svijetu za koji su dostupni klimatski podaci.

U japanskim planinama i na skijalištima bilo je i znatno većih visina snježnog pokrivača, no Državni meteorološki zavod Japana te podatke ne priznaje  kao službene. Najviše, neslužbene visine snijega izmjerene su u tzv, Japanskim Alpama. 14. veljače 1927. godine, kada je na padinama planine Mt. Ibuki, na visini od 1200 metara, izmjereno 1182 cm snijega.

Velike količine snijega u Japanskim Alpama i ostalim visokim planinama otoka Honshu padaju zbog čestih prodora hladnog sibirskog zraka preko Japanskog mora (koje se nikad ne zaledi). Velika količina vlage koju hladni zrak „pokupi“ na putu prema Japanu dovodi do obilnih snježnih oborina, koje dodatno još pojača orografski efekt. Procjenjuje se da godišnje na tim planinama (1200-1800 metara nadmorske visine) padne i do 38 metara snijega. Turistička atrakcija su i ceste koje se održavaju prohodnima usred „snježnih planina“ tijekom cijele zime (poznati Yuki-no-Otani Snow Canyon.)

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17