Čeka li nas zaista najtoplija godina u periodu duljem od jednog i pol stoljeća?

sunce-i-termometarPrema tvrdnjama i predviđanjima britanskih meteorologa, godina u koju smo upravo zakoračili bit će jedna od najtoplijih godina, s globalnim temperaturama 0,57% višim od višegodišnjeg prosjeka.

“Vrlo je vjerojatno da će 2013. biti jedna od najtoplijih godina od 1850. do danas te toplija od 2012.”, piše britanski The Guardian.

.

Prema tvrdnjama britanskih meteorologa, 2013. godina bit će između 0,43 i 0,71 stupanj toplija od dugogodišnjeg globalnog prosjeka. Svoju tvrdnju temelje na vlastitom istraživanju te podacima NOAA-e (Američke nacionalne službe za oceane i atmosferu) i NASA-inog „Goddard“ Instituta za svemirska istraživanja.

U pojašnjenju navedene prognoze stručnjaci navode kako na povećanje globalne temperature utječu klimatske promjene, te kako se radi o općenitim ocjenama godine, koje ne moraju vrijediti za sve regije i područja svijeta. To znači da neće svagdje ne Zemlji biti iznadprosječno toplo.

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije, 11 od 12 najtoplijih godina u povijesti, pripadaju  upravo stoljeću u kome živimo, odnosno periodu od 2001. godine na ovamo.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17