Najhladnija u posljednjih 1.000 godina: Balkan očekuje ekstremno hladna zima

DSC 2350Nakon što su ruski meterolozi prije nekoliko dana prognozirali kako će ova zima biti najhladnija u posljednjih 1.000 godina, upozorenje da nam predstoje ekstremno hladni mjeseci stiglo je i od Evropskog meteorološkog centra prema kojoj će posebno biti pogođen Balkan sa temparaturama i do minus 30.

  

  

Prema Evropskom centru za srednjoročnu prognozu iz Redinga kod Londona, Evropu čeka neuobičajeno hladna zima kao posljedica neuobičajeno toplog ljeta na sjeveroistoku Evrope i većem dijelu Sibira.

Dok su se Moskovljani u julu pržili na 38 stepeni, ako je suditi prema procjeni Evropskih meteorologa, ove zime najviše će drhtati stanovnici Balkana, gdje će se temparatura spuštati i do minus 30.

Kolika je vjerovatnoća da će se obistiniti predviđanja centra iz Redinga pitali smo sinoptičare iz regiona.

Svi su saglasni da je riječ o referentnoj ustanovi ali da je još rano za pouzdaniju prognozu. Jedino što je sigurno, prema riječima kilmatologa iz Sarajeva Željka Majstorovića, jeste da će ova zima biti hladnija od prethodne.

"Prognoza, što se radi na duže staze sve je manje pouzdana. Još uvijek nauka nema tako precizne metode. Ono što se može reći to je da će ova zima vjerovatno biti hladnija nego prethodne. Slabi uticaj El Ninja, iako je on daleko od nas, on je indikator klime na svjetskom okeanu, tako da kažem. Tako da to u stvari znači selidbu toplih površinskih voda sa istoka na zapad. Iz Evrope ka Americi," kaže Majstorović.

Sličan stav iznosi i beogradski meteorolog Branko Sparavalo:

 "Pitanje je zaista koliko će se ta prognoza ostvariti.Vrijednosti koje se navode, da će temperatura stići do minus 30 na Balkanu su dosta niske i takve vrijednosti su veoma rijetke, ne samo u toku jedne decenije već i u toku vijeka. To je dosta smjela prognoza i ne možemo se generalno pouzdati u te prognoze i one su još u eksperimentalnoj fazi", navodi Sparavalo. 

Biće sibirskih talasa

Šta čeka Crnu Goru, može li se dogoditi da umjesto uobičajene mediteranske dobijemo sibirsku zimu, pitali smo Branka Miceva, načelnika Centra za analizu i prognozu u Hidrometeorološkom zavodu u Podgorici.

"Pretpostavka je da će tokom ove zime biti prodora tih hladnih talasa, sibirskih talasa. Može se očekivati da ćemo imati u naletu tih talasa hladnije vrijeme nego što smo imali do sada ali daleko od toga da će sve da se zaledi. To hladno vrijeme neće biti cijele zime, nego samo kada taj sibirski talas naiđe i tada u pojedinim danima temperature mogu da budu od minus 20 do minus 30 u najhladnijim predjelima Crne Gore", kaže Micev.

Na pitanje, da li je moguće da temperatura padne u Podgorici na minus 20 stepeni tokom zime, Micev odgovara:

"Ne, ne. To je prava hipoteza. Minus 20 se nikada nije desilo .Minus 10 ili 11 je nešto što smo imali i što možemo očekivati."

U naletu hladnih sibirskih talasa, kako dodaje Micev, uvijek su moguće materijalne štete pa i gubitak ljudskih života zbog smrzavanja.

 No apokaliptičan scenario po kome bi bio paralisan svakodnevni život građana, kako tvrdi pomoćnik ministra za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Zoran Begović, nije moguć:

"Mi radimo za vanredne uslove i on nije dimenzionisan da samo reaguje samo kada je sunčano i kada je temperatura 30 stepeni. To je sistem koji se prilagođava vanrednoj situaciji i zato su i planska dokumenta i procjene ugroženosti rađeni tako da obuhvataju sve te najekstremnije uslove."

Kakva god bila zima, Begović tvrdi da građani neće imati razloga za zabrinutost:

"Za dio za koji ja odgovaram građani ne moraju da budu zabrinuti. Sistem će funcionisati potpuno normalno."

Tekst je preuzet sa RSE

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17