Kamo na skijanje ovaj vikend !?

Jahorina1Iako se prava zima vratila i snijeg je zabijelio sve veće planinske vrhove u BIH čini se prema najavama da skijanja na Jahorini,Bjelašnici i Igmanu neće biti.

O tome kakvi su zimski uslovi vladali u srijedu na Bjelašnici, svjedoči izmjerenih -9°C uz udare sjevernog vjetra od 111km/h, što daje osjet hladnoće od čak minus 24 Celzijeva stepena.

Uprkos snijegu, na Bjelašnici i Igmanu nema uslova za skijanje. Na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu po svoj prilici neće više biti mogućnosti za skijanje do naredne zime. Iako snijeg i jutros pada, izgleda da to nisu dovoljno dobri uvjeti za skijanje. Uprkos snijegu, na Bjelašnici i Igmanu nema uvjeta za skijanje. Ranka Rakić, portparolka ZOI-a '84, jutros je za Klix.ba kazala da je visina snijega na vrhu Bjelašnice 77 centimetara, ali da nije i na skijalištima. Osim toga, pojašnjava, snijeg je loše kvalitete, brzo se topi i nije pogodan za skijanje. Na planinama puše jak vjetar i temperatura je ispod nule. Na vrhu Bjelašnice minus osam stepeni Celzijevih.

Zimska sezona je i zvanično završena, međutim ove godine kao što je poznato je nije gotovo ni bilo, jer snijeg skoro i da nije padao. U narednim danima se očekuje nagli porast temperatura, tako da se ne može očekivati da će se uvjeti popraviti. Na Vlašiću je jutros izmjereno 50 cm snijega, dok je na Kupresu palo novih 23 cm snijega dok je na Na Jahorini ovog jutra izmjereno 35 cm.

Iako se po društvenim mrežama i forumima vodila rasprava o puštanju litrova i skijanju na Jahorini za ovaj vikend, informacija dobivena od rukovdstva O.C Jahorina je da skijanja NECE biti zbog porasta temparature koja ce nocas preci u PLUS, te se očekuje da će kisa da pocne da pada.

Dok kod nas izgleda skijanja ove sezone neće biti da li  "zbog nepostojanja uvjeta za skijanje" ili zbog krutosti oliimpijskih centara,  na Kopaoniku, iako je prije samo tri dana skijaška sezona zvanično završena, zbog velikog interesovanja i želje za skijanjem, ski centar Kopaonik biće otvoren za sve ljubitelje zimskih sportova tokom uskršnjih praznika. Tokom cijele ski sezone ljubitelji zimskih sportova skijali su isključivo na umjetnom snijegu, ali se zima ne predaje, pa je novih 15 centimetara prirodnog snijega stvorilo idealne uslove za proljetno skijanje. Na stazama i dalje ima između 20 i 25 centimetara utabanog snijega, pa će sa novim padavinama staze biti utegnute kao u prosincu mjesecu. Skijašima i borderima će tokom ovih prazničnih dana,od petka će biti na raspolaganju staze Pančić i Karaman greben. Cijena ski karata snižene su za 40 posto, a žičare će biti na raspolaganju svakog dana u periodu od 9 do 15 sati. Pored odličnog skijanja, posjetiocima Kopaonika će tokom praznika i raspusta biti na raspolaganju i adrenalinski sadržaji.

Iz svega navedenog ljubiteljima skijanja ne ostaje ništa drugo nego da zaborave ovu sezonu te se nadaju boljoj sezoni iduće zime.

 

 

 

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17