IZLETIŠTE JANKOVAC

planinari34 1

Izletište na sjevernoj padini Papuka u blizini Podravske Slatine, 100 km zapadno od Osijeka na 475 m nadmorske visine. Najbliže selo je Slatinski Drenovac, odakle vodi cesta do Jankovca a zatim preko prijevoja na južnu stranu Papuka u selo i izletište Velika.


Franjo Dlouhy
Jankovac je bogat prirodnim ljepotama: travnata ravna livada, guste bukove šume, strme stijene, pećine, izvor, dva jezera, vodopad visok oko 30 m, kanjon potoka Kovačica, skijaške i sanjkaške staze. Sve to se nalazi u krugu od oko 500 metara što ovom lokalitetu daje posebnu privlačnost i mami brojne posjetitelje.

Jankovac posjećuju planinari iz Osijeka već duže od 100 godina. Prvo planinarsko društvo u Osijeku "Bršljan" osnovano je 1895. godine a prvi dom na Jankovcu sagrađen je 1934. Sadašnji dom na Jankovcu koji je vlasništvo planinarskog društva "Bršljan - Jankovac" iz Osijeka dat je u koncesiju na 25 godina Javnom poduzeću Hrvatske šume. U domu se može dobiti prenoćište i prehrana. Planinari imaju uobičajeni popust za noćenje na mansardi doma.

Prvi dom na Jankovcu sagrađen je 1934. Nacrte radi osječki graditelj i član drustva Jankovac, Franjo Dlouhy. Gradilište uz livadu na Jankovcu daje u zakup barun Guttmann.

Dom je nadograđen 1940. i bio je dvostruko veći od prethodnog. Taj drugi dom zapaljen je tokom Drugog svjetskog rata.

Treći dom grade ponovo planinari Jankovca na mjestu starog doma. Ovaj dom otvoren je 1951. godine. Dom je bio opskrbljen vodovodom iz izvora, strujom iz male hidrocentrale (kasnije je izgrađen dalekovod pa se prestaje koristiti ta hidrocentrala).
Dom je stradao u požaru na Novu Godinu 1987. Krajem iste godine ga planinari Jankovca potpuno obnavljaju i nadograđuju (velika mansarda, centralno grijanje, spavaonice, sanitarije). Tako nastaje četvrti dom. Ovaj dom potpuno je devastiran u Domovinskom ratu od 1991. do 1992. Hidrocentrala, turbina i generator su odneseni, dalekovod je van upotrebe, sve instalacije pokidane. Društvo "Jankovac - Brsljan" daje dom "Javnom poduzeću Hrvatske šume" u koncesiju na 25 godina. "Hrvatske šume", podružnica Orahovica obnavlja i potpuno uređuje okoliš i dom. Tako nastaje peti Dom na Jankovcu kao lijepo uređeni objekt. s dobro opremljenim sobama, kuhinjom i blagovaonom. Otvorenje Doma obavljeno je 5. svibnja 2004. uz prisutnost predsjednika Republike Hrvatske Stipe Mesića. Zbog poteškoća oko obnove dalekovoda (minirano područje!?) napajanje električnom energijom obavlja se pomoću agregata.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17