BELIŠĆE - HPD Belišće

PLANINARI

HPD “Belišće” Belišće

Četvero planinarskih entuzijasta pokreće inicijativu za osnivanjem planinarskog društva u Belišću 29.01.1994. god. Bili su to: Ivo Andelfinger, Krunoslav Hornung, Stjepan Savić i Slobodan Soldo.

Prvi predsjednik Hornung Krunoslav (1994-1998) tajnik Ivan Andelfinger, blagajnik Slobodan Soldo. U izvršnom odboru su bili: Slobodan Soldo, Slavica Alošinac, Natalija Andelfinger, Zdenko Šikić, Stjepan Savić. Ime društva je HPD „Belišće“, a tada je brojalo 49 registriranih članova.


Drugi predsjednik Stjepan Savić (1998-2006), tajnik Slobodan Soldo, blagajnica Mila Andrić. U izvršnom odboru u tom periodu radili su: Vlasta Sumarev, Mirko Bošnjak, Zaim Saljiji, Krunoslav Hornung, Štefica Šimić, Ivan Pichler, Slaven Ujvari Čeh. Broj članova društva rastao je sa 60-tak na 82 registrirana člana krajem 2005. godine.


Treći predsjednik Slobodan Soldo (2006-2010), tajnik Denis Kovačević, blagajnica Mila Andrić. U izvršnom Odboru su: Jasminka Knežević, Mirko Bošnjak, Ivan Pichler, Franjo Šmit i Matilda Koški. Broj članova društva i dalje neprestano raste te u 2008. godini društvo broji 132 člana.


Četvrti predsjednik Zdenko Kovač, tajnica Mila Andrić, blagajnica Jasminka Knežević, a svi su u sadašnjem mandatu (2010-2014). U izvršnom Odboru su: Slobodan Soldo, Franjo Šmit, Suzana Vidaković i Zoran Marković. Broj članova društva raste i dalje te je 2012. godine društvo imalo 142 člana.

Prvi izlet koji je održan u organizaciji našeg društva bio je u šumu Štefkovica pored Harkanovaca a izlet je predvodio Slobodan Soldo.


U Belišću je izgrađena prva umjetna stijena za slobodno penjanje u Slavoniji i Baranji, 2002. g. Kao slobodna aktivnost uvodi se sportsko penjanje u osnovnoj školi Belišće gdje je stijena i postavljena. Tada je uređena i markirana planinarska staza uz lijevu obalu Drave. Nakon svečanog otvaranja umjetne stijene, stazu je pohodio veliki broj planinara. Pohod je bio i 2003., a onda staza pada u zaborav. U jesen 2010. god. počeli smo obnavljati našu planinarsku stazu uz obalu Drave. Nazvali smo je Belišćanski podravski pješački put ( BPPP ). Pohod ovom stazom tradicionalno se održava svake godine zadnje subote u svibnju. Pohod ima dnevnik i pečate kontrolnih točaka. U 2011g. imali smo na stazi rekordnih 220 gostiju iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Na 61. km rijeke Drave od ušća u Dunav, društvo je napravilo odmorište sa stolovima i klupama. Na istoj lokaciji smo napravili osmerokutnu nadstrešnicu, a prigrlili su ju svi ljubitelji prirode.

Upoznali smo i penjali mnoge vrhove planina u Slavoniji i lijepoj našoj (Krndiju, Dilj goru, Papuk, Psunj, Dinaru, Velebit, Klek, Samarske i Bijele stijene, Bjelolasica, Risnjak, Medvednica, Kalnik, Ivanščica, Žumberačko gorje, Ćićarija, Učka, Samoborsko gorje, …) kao KT SPP-a, VPP-a i HPO.

Penjemo planine i u drugim državama: Italija, Mađarska, BiH, Slovenija, Crna Gora, Rumunjska, Rusija ( SSSR ), Poljska, Austrija, Grčka, Švicarska, Turska, Poljska, Slovačka, te po Aziji i Africi.

Krunoslav Hornung osvojio je vrhove Kilimanjara: Uhuru Peak – 5895m, Gillman's Point – 5685m, te u Nepalu: Naya Kanga – 5846m, Tsergo Ri – 4773m. Član je 1. slavonske visokogorske ekspedicije „Kavkaz 90“ (snimatelj), vođa 2. slavonske visokogorske ekspedicije „Nepal 94“.

Najuspješniji planinar je Slobodan Soldo. U Nepalu je 2006. sudjelovao u ekspediciji HPD Pliva Zagreb i osvojio dva vrha u Himalaji (Kalla Pattar 5550m i Imja Tse 6189m). Bio je član Hrvatske ekspedicije u Nepalu 2008.g. koja je pokušala osvojiti vrh ANNAPURNA II visok 7980m, ali su zbog loših vremenskih uvjeta morali odustati na visini od 7200m. Slobodan Soldo ide do 6600m. Vodič HPS-a A,B i D kategorije.

Krunoslav Hornung sudjelovao je na speleološkim istraživanjima za TV serijal Blago krša Posebni projekt HRT – BLAGO KRŠA, serija znanstveno dokumentarno popularnih filmova. Specijalistički suradnički timovi – organizator speleološke ekspedicije (Krunoslav Hornung) 2003. godine. Sudjelovanje u na ekspedicijama: Zrmanja, Rakovica, Panjkov ponor, Rokina bezdana, Lukina jama, te u istraživanju tunela-kanala Osječke tvrđe 2012. g. Vodič HPS-a A i D kategorije.

Slobodan Soldo je do sada ispenjao preko 50 vrhova iznad 4000m u Evropi (od 61 vrha sa Karl Blodig liste). Mnoge kao vodič i više puta. Naše društvo je po tome jedinstveno u Hrvatskoj.

No i drugi vodiči iz društva vodili su visoko gorske pohode u Alpe, pa je zato velik broj članova društva (a ne samo pojedinaca), koji su se organizirano, uspješno i sigurno popeli na mnoge alpske vrhove.

Vrhove iznad 4000 m ispenjalo je 12 članova društva, a među njima je jedna žena.
Vrhove iznad 3000 m ispenjalo je 17 članova društva., a među njima je šest žena.
Vrhove iznad 2000 m ispenjalo je 37 članova društva, a među njima je jedanaest žena.
Sveukupno društvo ima oko 100 uspona na visinama iznad 4000 m, a ostvarilo ih je 12 penjača.
Najviši vrh Hrvatske Dinaru – SINJAL 1831 m ispenjalo je 27 članova društva, od među njima je 12 žena.

Društvo je uključeno u akcije HPS-a, a aktivno je i u radu Slavonskog planinarskog saveza. Za najveći broj ovjerenih dnevnika SPP-a u 2011. godini HPD Belišće dobiva prijelazni pehar SPS-a. Krunoslav Hornung bio je predsjednik SPS-a 2 mandata: od prosinca 1995. do 2004. godine. U istom razdoblju obnaša i važne funkcije u organima upravljanja HPS-a. Posvetio se speleologiji. On je naš najuspješniji slavonski speleolog, a značajno mjesto zauzima i u hrvatskoj speleologiji.

Slobodan Soldo okupio je u Belišću zainteresirane planinare i alpiniste sa područja Osječko-baranjske županije na inicijativni sastanak za osnivanjem Stanice HGSS-a. Na osnivačkoj skupštini u Osijeku 02.04.2009. izabran je za tajnika Stanice. Po položenim ispitima potrebnim za vođenje Stanice u 2011. postaje pročelnik Stanice Osijek.

Slobodan Soldo je čovjek nemirnog pustolovnog duha i jedan od najboljih hrvatskih pustolova, a ima puno toga što je istrčao, ispenjao, bicikliro…

Mosorski planinarski maraton i Soldin rekord 2001. g.– 6 :0404 koji nije srušen tri godine.

Isti maraton dug 37 km prešli su: Mirela Bošković, Denis Kovačević, te Ivica i Marko Ercegovac. Slobodan Soldo i Ivan Ferenčak iz PD Velebit-Zagreb sudjelovali su 2003.godine u paru na ultra Treking međunarodnoj utrci na Velebitu od Paklenice do Senja dugoj 131 km i osvojili 1. mjesto.

To je najznačajniji sportski rezultat društva.

Stjepan Savić i Slobodan Soldo pisali su članke o radu društva za Hrvatski planinar a istakli su se i nizom uspjelih fotografija sa visoko gorskih pohoda. No i ostali članovi društva šalju svoje radove na foto natječaje te osvajaju nagrade i diplome. Kao i u mnogim drugim društvima i naši članovi su zaljubljenici u planinarsku fotografiju, pa svoje umjetničke radove kao i slike sa izleta redovno izlažemo u raznim prostorima grada. Organizirali smo i cijeli niz zanimljivih planinarskih predavanja sa projekcijama dia-pozitiva i fotografija.

Priznanje SPS-a “Dragutin Lerman” za izuzetne uspjehe u organiziranom visoko gorskom planinarenju, alpinizmu ili ekspedicijskim pohodima u daleke krajeve dobili su: Krunoslav Hornung (1994.), HPD Belišće (1995.), Slobodan Soldo (2012.) i Stjepan Savić (2013.).

Naši članovi društva završili su: Tečaj za markaciste (4), Seminar za vodiče društvenih izleta (6), Alpinistički tečaj (2), Speleološki tečaj (2), Ljetni (2) i zimski tečaj za vodiče HPS-a (1), Zaštita prirode (1), a Osnovnu planinarsku školu završilo je (16) planinara. Ispit gorskog spašavatelja (1).

Plan rada izrađuje se početkom godine i na skupštini ga uglavnom usvajamo, a plan je podložan promjenama zbog vremenskih uvjeta i mogućnostima članova društva.

 Kontakt

HPD “Belišće” Belišće

Adresa za poštu: HPD Belišće, p.p 37, 31 551 Belišće

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdenko Kovač, predsjednik: 031/663-366, 098/464-968, Belišće

Nada Donković, tajnica: 031/652-865, 098/822-572, Valpovo

Jasminka Knežević, blagajnica: 031/663-366, 098/9728635, Belišće

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17