TRESKAVICA - Planinarska kuća ”Sustavac”

Sustavac-01Planinarska kuća ”Sustavac” nalazi se na planini Treskavici, na nadmorskoj visini od 1180 m, neposredno uz Hrasnički potok, na pitomom proplanku podno Velikog kožljena, na pola puta od Trnova do Velikog jezera ili na Prvoj vodi kako ovaj lokalitet nazivaju Trnovljani.

Riječ “susto” u narodnom prevodu znači – umorio se. Lokalitet Sustavca je otprilike prvo mjesto za odmor kada planinar iz Turova ili Rajskog Dola ide prema Treskavici tj. kada se umori ili sustane. Po tom lokalitetu planinari su i planinarsku kuću davne 1950. godine, kad je započeta izgradnja, nazvali Sustavac. Zanimljivo je da su planinarsku kuću sa lokaliteta Sustavca šezdesetih godina premjestili na takozvano mjesto ‘’Prva Voda’’ gdje se i danas nalazi. Međutim naziv planinarske kuće nije se mijenjao i ona se i danas zove Sustavac, iako se, kako je rečeno, nalazi na Prvoj vodi. Ovaj izraz se samo može čuti od starijih planinara i mještana, jer ovo mjesto su svi postepeno počeli da zovu Sustavac.

U to doba kuća nije imala potkrovlje, samo u prizemlju trpezariju i malu sobu u koju se moglo nagurati osam planinara. Dimenzije kuće bile su 10×4 metra. Bila je popularna kao mjesto gdje su se okupljali mlađi planinari koji su pravili nezaboravna druženja. To je bilo nezaobilazno mjesto za odmor i kraće zadržavanje svih planinara koji su išli prema domu Josip Sugmund na Kozjoj Luci. Kućom je sve do ratnih dešavanja gazdovalo sarajevsko društvo ‘’Treskavica’’.
Danas, u skladu sa ugovorom, potpisanim od strane dvije Treskavice, sarajevske i trnovske , planinaraskom kućom gazduje Planinarsko spotsko društvo “Treskavica” iz Trnova. Planinari iz Trnova nošeni ljubavlju prema prirodi, a posebno svojoj planini Treskavici, hrabro ulaze u borbu da joj vrate stari sjaj. To je bilo veoma teško. Izletište Sustavac zaraslo u korov, planinarska kuća totalno devastirana, a staze do nje praktično neprohodne.
Prilikom potpisivanja ugovora sa PD “Treskavica” iz Sarajeva o načinu korištenja planinarske kuće, napravljen je plan adaptacije, kao prilog ugovoru. Adaptacija se odnosila na začepljanje rupa na limenom krovu kroz koje je kuća kisnula, da se sva stolarija dovede u red, a prije svega postakli, da se popravi patos u trpezariji koji je gorio, da se napravi vanjski WC, most na potoku, korito na česmi, napravi nekoliko klupa i stolova za odmor i da se okolina planinarske kuće očisti i uredi. Po završetku pomenutih radova počeće da važi ugovor koji je potpisan u aprilu 2005. godine.

Dok još ugovor nije ni imao svoju važnost, dolazi zima 2005/2006 godine koju smo zapamtili po ogromnom snijegu koji staru trošnu planinarsku kuću totalno uništava. Međutim, članovi PSD “Treskavica” iz Trnova je ponovo obnavljaju. Potpuno je promijenjen krov, podignuta nadzida i urađen gornji sprat (tavan) sa dvije sobe i terasom prema jugu u koje se može komotno smjestiti 16 planinara. Promjenjena su trula brvna (oblike) od kojih su napravljeni zidovi, uređena i mala veranda tako da se kuća ne može prepoznati. Ponovno svečano otvaranje kuće bilo je u julu mjesecu 2007. godine od kada je počeo da važi ugovor potpisan na 5 godina.

Za uloženi trud i značajna sredstva ugovor je produžen na još 5 godina. U svemu je najbitnije da su odnosi dva planinarska društva kranje korektni i da postoji obostrana saglasnost, da će kućom trajno gazdovati trnovsko društvo, naravno uz dogovor, koji će najvjerovatnije rezultirati kupovinom ove planinarske kuće.
Uporedo sa adaptacijom pomenute kuće, u neposrednoj blizini, počela je izdradnja četiri luksuzna bungalova sa centralnom nadstrešnicom, ljetnjikovcem pod koji komotno može sjesti i boraviti preko 50 planinara. Danas su bungalovi ukras ovog izletišta, potpuno završeni i opremljeni, gdje se može smjestiti i komforno noćiti 16. posjetilaca.

Trenutno planinarsko eko izletište “Sustavac” Treskavica u planinarsku kuću i bungalove može primiti 40 planinara i drugih posjetilaca. Izletište još nema domara, a otvoreno je samo vikendom. Članovi Upravnog odbora i još nekolicina najaktivnijih planinara obavljaju vikend dežustva. O Cijenama smještaja možete se informisati na ovoj stranici. Članovi bilo kog planinarskog društva, sa uredno plaćenom članarinom i markicom za tekuću godinu, imaju popust od 50%. Svi posjetioci koji planiraju boraviti, odnosno noćiti, moraju ponijeti vlastite vreće za spavanje. Izletište je osvijetljeno iz vlastitog agregata, a vodom za piće snadbjeva se sa izvora u neposrednoj blizini kuće. I voda iz Hrasničkog potoka koji protiče kroz izletište je dobra za piće kao i za druge potrebe posjetilaca. Izletište je snabdjeveno sa dovoljno posuđa i dozoljena je upotreba kuhinje.

Sustavac je, naravno sa planinom Treskavicom, već jedno od najposjećenijih izletišta u Bosni i Hercegovini, a kada se završe pomenuti radovi sa vodosnadbjevanjem i električnom energijom – biće jedna od najljepših planinarskih destinacija.
Planinarskom kućom “Sustavac” trenutno gazduje PSD ”Treskavica” Trnovo u skladu sa dogovorom sa PD ”Treskavica” Sarajevo. Svi posjetioci Treskavice mogu da se odmore, osvježe i prenoće u ovoj prelijepoj planinarskoj kući ili u obližnjim bungalovima.

 Kontakt  

Planinarsko sportsko društvo Trekavica Trnovo

Zanatski centar bb,
71220 Trnovo
Tel: +387 57 610 007
Fax: +387 57 610 230
Kontakt osobe:
Drago Golijanin (predsjednik), tel: +387 65 885 857
Ognjen Popović (podpredsjednik), tel: +387 66 114 777
Tihomir Golijanin (sekretar), tel: +387 65 784 691

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17