BIHAĆ - HOTEL EMPORIUM

 DSC8886-2On je urban, nekonvencionalan, mlad i nadasve poseban. Ja sam novo lice turizma smješten između dva raja na zemlji; NP Plitvička jezera i NP Una. Put prema meni Vas vodi sa svih strana svijeta....

Ja sam stvoren za one koji žive po svojim pravilima, za one koji ukradu danu svaki moment uživajući strasno u zalogaju hrane, ljepotama prirode, čarima godišnjih doba...
Ja sam hotel Emporium.
Smješten u Bihaću, glavnom gradu Unsko-sanskog kantona, države Bosne i Hercegovine izdvaja se izvanrednim geoprometnim položajem prema Europskoj uniji. Iskreno, ja sam prvi hotel na izlazu Europske unije. Laganom šetnjom za samo 5 minuta stići ćete do centra grada. Prostran parking sa stalnim obezbjeđenjem Vam garantuje jednu brigu manje dok šetate obalom Une ili obilazite historijske znamenitosti grada... A na kraju, ukoliko poželite osjetiti čari Jadranskog mora, odvezite se za samo 45 minuta do prve plaže...

A kakav je grad Bihać i kakve ga sve čari okružuju?

Neke od njih Vam preporučujemo

1. NP UNA

Nacionalni park „Una“ prostire se dolinom gornjeg toka rijeke Une, kao i dolinom rijeke Unac, desne pritoke Une sve do rječice Krke na zapadu. Ovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Europe. Svakako Vam preporučujemo šetnju kroz Nacionalni park, a ako ste avanturista moguća je i vožnja biciklom.

2. RAFTING, KAJAK, KANU

Provedite svoj dan i pružite svojim čulima nezaboravne trenutke spuštanja niz kanjon rijeke Une. Ime smaragdne ljepotice potiče od uno, što ima značenje jedna, jedina. Zbog ljepote rijeke Une ovaj naziv su joj dali stari Rimljani kada su je prvi put ugledali. Vjerujemo da pred njenom ljepotom ni Vi nećete ostati ravnodušni.Također ne smijemo zaboraviti na avanturu zvanu Internacionalna Una-regata koja počinje u u kampu Martinbrod i nakon 4 nezaboravna dana završava u Bosanskoj Krupi.

3. RONJENJE

Prava ronilačka avantura počinje upravo na rijeci Uni, jednoj od najljepših i najčišćih rijeka u Evropi. Nezaboravnu ronilačku priču možete doživjeti samo na jednom mjestu i jednoj rijeci – UNI. Voda je kristalno čista i prozirna, idealna za podvodne video i foto zaljubljenike.

4. LOV, RIBOLOV

Sportsko rekreativni ribolov u novije vrijeme predstavlja najzastupljeniju razonodu za zaljubljenike prirode. Brkati somovi, štuke, šarani, pastrmke, a posebno mladice čiji primjerci dosegnu veličinu preko metra, najpoznatije su vrste riba u rijeci Uni. Ribolovci na rijeci Uni koriste tri vrste pecanja : fly fishing, varaličarenje, metoda vodene kugle. Još jedan sport nema takmičarsku komponentu i zdrav je. Tereni su polja, šume i vodene površine. Motiv lova je ostao iskonski: nadmudriti i pobijediti divlju životinju, što danas nije tako teško, pa lovci sami propisuju pravila kojim otežavaju lov i time pružaju divljači šansu da preživi.

5. NP PLITVIČKA JEZERA

Nacionalni park Plitvička Jezera 1979. godine upisan je u UNESCO-ov ˝Popis svjetske baštine˝ (među prvima u svijetu), a nacionalnim parkom proglašen je 1949. godine. Jezera su smještena na granici dvaju klimatskih područja: maritimnog i kontinentalnog gdje se sukobljuju naizmjenični prodori vlažnog maritimnog zraka i kontinetalnih zračnih struja, te imaju specifičnu pojavu krške hidrografije koji uz bogatu floru i faunu predstavlja neprocjenjivu naučnu vrijednost.

6. PLANINARENJE

Zaljubljenik ste planinarenja?Volite duge šetnje prirodom? Planina Plješevica će Vam sve to pružiti. Udisat ćete čist zrak, okruženi prirodom zaboraviti na stres. Tišinu i mir remeti jedino cvrkut ptica i žubor planinskih potoka. Na kraju šetnje, planinarski dom Plješevica dočekat će Vas objeručke.

7. MEĐUGORJE

Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih svetišta na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine, nakon čega se počeo razvijati vjerski turizam. Od tada je ovo hercegovačko mjesto jedno od najposjećenijih turističkih centara BiH koje godišnje obiđe oko milijun katolika iz cijelog svijeta.

8. HISTORIJSKE ZNAMENITOSTI USK KANTONA

-Crkva Sv. Antuna
Građena je krajem XIX stoljeća , a završena 1894. godine u maniru zapadno-europskog eklekticizma. Uz toranj crkve je i veliki sarkofag ukrašen kamenom plastikom i heraldikom.

-Fethija džamija
Jedina je europska islamska bogomolja u gotičkom stilu. Najočuvanija je sakralna građevina na ovim prostorima.

- Kameno turbe
Potječe iz vremena austrougarske vladavine u Bihaću. Tačno vrijeme njegove izgradnje nije poznato ali postoje činjenice da je nastalo odmah nakon ustoličenja nove austrougarske vlasti.

-Kapetanova kula
Prema legendi koja je dijelom utemeljena i na historijskim činjenicama, Kapetanova kula je spasila život ugarsko-hrvatskom kralju Beli IV od tatarskih konjanika. Danas je Kapetanova kula muzej sa eksponatima.

- Stari grad Ostrožac
Stari grad Ostrožac spominje se prvi put 1286. godine i pripadao je blagajskim knezovima. Kroz čitav srednji vijek imao je veliki strateški značaj za položaj ovog područja i doline Une.

-Stari grad Sokolac
Stari grad Sokolac jedna je od bolje očuvanih srednjovjekovnih utvrda, kojih je na području BiH preko 300. Sokolački stari grad se nalazi na jugoistočnom dijelu.

-Stari grad Ostrovica
Staru utvrdu Ostrovicu su osnovali Ugari (Frankopani ), smatra se krajem 14 i početkom 15 stoljeća i oni su graditelji okrugle tabije na Ostrovici, ostalo je sagradio po priči starih stanovnika sam sultan Ahmed koji je sagradio Plavu Džamiju u Istambulu, i kao sto smo već rekli Džamiju u Kulen-Vakufu.

- Manastir Rmanj
Manastir Rmanj u Martinbrodu posvećen sv. Nikolaju Mirlikijskom, podignut je 1443.godine. Pripisuje se kao zadužbina Katarine Branković – kćeri srpskog despota Đurđa Brankovića i supruzi grofa Ulriha II Celjskog.

9. KULTURNA I PRIVREDNA DOGAĐANJA

-Festival scenskih umjetnosti
Ljeto 1999. godine u Bihaću bilo je obogaćeno jednim nesvakidašnjim događajem, Festivalom scensko-teatarske umjetnosti „Bihaćko ljeto". Od tada, svake godine, sa kalendarskim početkom ljeta Bihać živi novi život, jer „Bihaćko ljeto" za ovaj grad znači puno više od festivala, festival je postao svojevrstan kulturni brend grada Bihaća i njegove ljetne turističke ponude.

- Sajam Eko-BIS
Sajam "EKOBIS" je manifestacija ekologije, ekoturizma i ekološke industrije koju organizuje Privredna komora Unsko-sanskog kantona već 9 godina. Moderna poslovna manifestacija za koju iz godine u godinu pokazuju sve veći interes, kako domaći tako i strani izlagači i poslovnih ljudi. Ukoliko se nađete u Bihaću za vrijeme trajanja sajma svakako ga vrijedi posjetiti.

-Ulicom Bišća
prerasla je u vrlo zapažen i kvalitetan kulturni događaj koji uspješno promovira rad domaćih umjetnika. Kroz par dana ove manifestacije građani imaju priliku posjetiti izložbe, prisustvovati književnim noćima te promocijama raznih autora i njihovih djela.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17