Veličanstveni vodopad i jezera u Jajcu ostavljaju bez daha

vodopad 006 LargeU Kraljevskom gradu Jajcu se nalaze brojni spomenici koji svjedoče o historiji BiH, no, ponos Jajčana je zasigurno prirodni biser u centru grada. Vodopad visok 21 metar veličanstveno se obrušava u rijeku Vrbas i nimalo ne čudi što spada među 12 najljepših na svijetu.

Bistra rijeka Pliva, koja se obrušava u Vrbas, stoljećima zadivljuje Jajčane i sve one koje put dovede u taj gradić. Prošle godine je sanirano korito rijeke Plive te je vodopad dobio nove konture, a u narednom periodu je planirano i uređenje parka u podnožju vodopada te uređenje vidikovca, stepeništa i šetališta.

Za uređenje vodopada Federalno ministarstvo okliša i turizma izdvojilo je 400.000 KM, a osim za uređenje staza, novac će biti utrošen i u izgradnju drvenog mosta, uređenje puta prema vodopadu te za iluminaciju vodopada.

No, ponos Jajca nije samo vodopad, to su i plivska jezera. Veliko i Malo plivsko jezero su pravi raj za one koji su zaljubljeni u ribolov i ostale rekreativne sportove, a ova jezera su bila domaćin i velikih svjetskih i evropskih takmičenja u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

Uz jezera su izgrađeni tereni za odbojku, staze za šetnju ili vožnju bicikla, a oni koji nisu pobornici sporta uvijek mogu uživati u roštilju na predivnim izletištima pored jezera.

Prirodne ljepote, zelenilo, mirna voda, prostranstvo i ugodna tišina jednostavno odmaraju i oplemenjuju dušu.

Pažnju najviše privlače vodenice na Plivi izgrađene između Velikog i Malog jezera. Datiraju još iz srednjeg vijeka, a kažu da ih je bilo 33, sasvim slučajno kao bobaka u tespihu. U njima se mljelo žito, a usluga nije naplaćivana u novcu nego se uzimala desetina samljevenog žita. Vodenice su uglavnom posjedovali bogati seljani ili su pripadale selu.

Mlinovi na Plivi su 2009. godine proglašeni nacionalnim spomenikom BiH.

Nažalost, 2011. godine podmetnut je požar u vodenicama i četiri su potpuno izgorjele. Danas je tek nekoliko vodenica spremno za mljevenje žita.

Svi oni koji žele uživati u veličanstvenoj prirodnoj ljepoti Jajca mogu prenoćiti u hotelima u gradu ili, pak, u motelima koji se nalaze blizu jezera. Na Plivskim jezerima je smješten i autokamp, kapaciteta do 600 osoba.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17