Prezentacija gondole Jahorina Express

peak2peak 1204560cSa ciljem podizanja kvaliteta usluga koje su neophodne za status jednog od vodećih evropskih zimskih centara, Majnex je kreirao ideju o poduzimanju još jednog projekta. Ovog puta riječ je o u potpunosti ekološki orjentisanom projektu koji prvenstveno rješava problem visoko frekventnog saobraćaja i nedostatka parking prostora na Jahorini.

Realizacija ovog projekta značajno bi doprinijela poboljšanju turističkog potencijala kako same planine, tako i okolnih turističkih naselja.

Gondola Jahorina Express od istorijskog je značaja ne samo za opštinu već i za cijelokupnu regiju.

Gondola bi predstavljala značajnu poveznicu između grada Pale, planine Jahorina te grada Sarajeva. Ovakav način povezivanja direktno bi se reflektovao na veći razvoj turizma, veći broj sportskih aktivnosti , a sama realizacija projekta, otvorila bi veliki broj novih radnih mjesta.

Gondola se sastoji od 40 stubova, 18 do međustanice a 22 do samog vrha.

Polazna stanica je udaljena 600 m od magistralnog puta M5 na pravcu Sarajevo-Pale-Prača, na nadmorskoj visini od 920,00 m. Razdaljina do međustanice iznosi 3.100,50m i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.411,00 m, na Ravnoj Planini, koja posjeduje veliki turistički potencijal koji je ukoliko se pravilno iskoristi, može pretvoriti u nordijski ski centar. Udaljenost do vrha iznosi još 3.502,00m sa nadmorskom visinom od 1.581,10m, a izlazi iznad hotela Board na Jahorini, što značajno doprinosi direktnoj povezanosti skijaša sa stazom, te pješaka sa ulicom. Ukupna visinska razlika iznosi 661,10 m. Ukupna dužina trase je 6.602,50m.

Ukupan kapacitet jedne kabine je 8 putnika, što omogućava prevoz 2.000 putnika tokom samo jednog sata. Ukupan kapacitet parking prostora na polaznoj stanici je 500 automobila i 35 autobusa.

Značajno je istaći da je preduzeće Majnex d.o.o. Pale već započelo sa radovima na polaznoj stanici.

Realizacija projekta ima višestruki ekonomski i društveni značaj. Izgradnja gondole zaustavila bi dalju gradnju na Jahorini, što bi se direktno reflektovalo na očuvanje njene prirodne ljepote. Istovremeno svi novi smještajni kapaciteti bili bi preusmjereni na grad Pale, što bi doprinijelo daljem razvoju turizma na području same opštine.

Realizacijom samog projekta dao bi se značajan doprinos u zaštiti čovjekove okoline.

Prevoz gondolom po pravilu je osnovni vid prevoza za najpoznatije turističke centre širom svijeta, koji najveću pažnju posvećuju ekološki čistom okruženju.

{youtube}U70ni6sswRk{/youtube}

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17